• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ένωση Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου: "Η πρωτοφανής λαίλαπα που σαρώνει την εκπαίδευση αφήνει εκτός ΑΕΙ περισσότερους από 20.000 υποψηφίους!"

September 16, 2021 390

 

Ψήφισμα για την υποβάθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου


Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου (Ε.Δ.Ι.Π.) με θέμα την επιβεβαίωση των δραματικών εκτιμήσεων για τον σχεδιασμένο και προαποφασισμένο εκτοπισμό των φοιτητών από το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και κατ΄ επέκταση την υποβάθμισή του, διαμέσου των χιλιάδων κενών θέσεων που μένουν στα ΑΕΙ.

H πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ επιβεβαίωσε τις δραματικές εκτιμήσεις που είχαν προκύψει μέσα στο καλοκαίρι, όταν ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η πρωτοφανής λαίλαπα που σαρώνει την εκπαίδευση αφήνει εκτός ΑΕΙ περισσότερους από 20.000 υποψηφίους! Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το Υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας και προλειαίνει το δρόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση και για ένα αβέβαιο και «θερμό» φθινόπωρο στα ΑΕΙ.

Στο Πανεπιστήμιο μας 5 από τα 10 εν λειτουργία Τμήματά του βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής που αποφάσισε και επέβαλε μόνο του το αρμόδιο Υπουργείο. Η Ε.Δ.Ι.Π. στέκεται στο πλάι των 5 Τμημάτων που έχουν «πληγεί» από την εφαρμογή των αντιλαϊκών αυτών μέτρων και στηρίζει στο έπακρο την ακαδημαϊκή τους αυτονομία και υπόσταση. Τμήματα με ιστορία, υποδομές και ακαδημαϊκό βάθος που επί χρόνια έχουν στηρίξει το πανεπιστήμιο, όπως το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, τα οποία αυτοβούλως και με ακαδημαϊκώς ορθά κριτήρια οδηγήθηκαν στην επιλογή υψηλών συντελεστών του νέου συστήματος (0,9 και 1,2) ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ποιότητα των γνώσεων των εισακτέων, επενδύοντας στην ακαδημαϊκή αριστεία, παρουσιάζονται αδίκως από καλοθελητές ως μη ευδοκιμήσαντα. Επιπρόσθετα, η λογική «στοχοποίησης» Τμημάτων, με μόνο κριτήριο το ποσοστό πλήρωσης θέσεων εισακτέων, που χωρίς να έχουν καν ολοκληρώσει πλήρη κύκλο σπουδών, διαθέτουν σημαντικές υποδομές, βρίσκονται στην ερευνητική πρωτοπορία και υπηρετούν αντικείμενα αιχμής σε διεθνές επίπεδο, όπως το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Περιβάλλοντος, είναι απαράδεκτη και δεν επιτρέπουμε να γίνει αποδεκτή.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η ακαδημαϊκή αυτονομία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων είναι αδιαπραγμάτευτη και οι ακαδημαϊκές επιλογές τους που εν τέλει διαμορφώνουν τον αριθμό των εισακτέων που διαχρονικά και επί ματαίω επιζητούν, οφείλουν να γίνονται σεβαστές από την Πολιτεία και να οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των φοιτητών/αποφοίτων τους, τους οποίους περιμένει το αδηφάγο τέρας μιας ιδιαίτερα απαιτητικής αγοράς εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνέχεια των πρόσφατων ψηφισμάτων του Δ.Σ. της, η Ε.Δ.Ι.Π. καλεί το Υπουργείο Παιδείας:

· να αφήσει επιτέλους πραγματικά ελεύθερα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα να επιλέξουν τα ίδια τον αριθμό και την ποιότητα των φοιτητών που είναι σε θέση να υποστηρίξουν, χωρίς επικοινωνιακά προσχήματα,

· να σεβαστεί τη βούληση των αυτόνομων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και να πάψει τις κατάπτυστες διαρροές για επικείμενες συγχωνεύσεις, καταργήσεις ή άλλου είδους παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου,

· να προσαυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά και νησιωτικά ιδρύματα που μαστίζονται από υποχρηματοδότηση και των οποίων οι συνάδελφοι διδάσκοντες συνεχίζουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με πενιχρούς πόρους και εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, να παρέχουν το ύψιστης ακαδημαϊκής ποιότητας έργο τους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search