• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πλημμύρα συγχωνεύσεων τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια!

October 07, 2021 595

Συγχωνεύσεις ακόμη και πολυπληθών τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια προκαλούν αναστάτωση σε γονείς και μαθητές - Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα σε πολλά σχολεία διαμορφώνεται στα 26 με 27 άτομα

Αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχεται η δημόσια εκαπίδευση από την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και οι κάθε λογής πρόθυμοι Κόπτσηδες. Αυτοί που διακηρύσσουν ότι η αξιο(κατά)λόγηση θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευση επιμένουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και στα υπερφορτωμένα τμήματα με κριτήριο τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους για την περικοπή των κενών με σαφή στόχο τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών, επιβεβαιώνεται από μια σειρά ενεργειών του ΥΠΑΙΘ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Η αρχή έγινε στις αρχές του καλοκαιριού με την προσπάθεια να επιβάλουν πλαστή μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καταργώντας εκατοντάδες τμήματα πανελλαδικά με αντίστοιχη διόγκωση όσων λειτουργήσουν. Σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο, που έγινε την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Κοπτσής ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά με βάση τις «προτάσεις» της Εκθεσης Πισσαρίδη για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προβλέπουν, μετά την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις σχολείων και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών!

Αρχές Οκτώβρη και πυκνώνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε μικρές και ακατάλληλες, ειδικά για την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, αίθουσες.

Η δυνατότητα για αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, θυμίζουμε ότι δόθηκε τον Απρίλιο του 2020 και συγκεκριμένα με τον νόμο 4692/2020 του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος αύξησε τον μέγιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 σε 24, ενώ προέβλεπε και τη δυνατότητα προσαύξησης κατά 10% με απόφαση του διευθυντή, που σημαίνει ότι ο αριθμός διαμορφώνεται πλέον στα 26-27 άτομα ανά τάξη. Στον ίδιο νόμο αναφέρεται ρητά πως από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 20 ανά τμήμα, ενώ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας το όριο ανεβαίνει στους 27 μαθητές και συνυπολογίζοντας την προσαύξηση του 10% οι μαθητές μπορεί να φτάσουν και τους 30.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών σχολεία προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Ενδεικτικά, σε Γυμνάσιο του Περιστερίου τα μέχρι πρότινος τέσσερα τμήματα της τελευταίας τάξης συγχωνεύονται σε τρία, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθηνών, με τον αριθμό των παιδιών να διαμορφώνεται πλέον στα 25-27 άτομα.

Αντίστοιχα, σε σχολεία της περιοχής της Αγίας Παρασκευής, όπου σε ένα από τα Λύκεια παρατηρήθηκε μεγάλη «διαρροή» μαθητών από την περσινή Α’ Λυκείου, κατά την οποία λειτουργούσαν πέντε τμήματα, με αποτέλεσμα η φετινή Β’ Λυκείου να πρέπει να «στριμωχτεί» σε τρία τμήματα των 26 ατόμων κατά μέσο όρο. Πέραν της απολύτως λογικής ανησυχίας των γονέων που προκρίνουν το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών σε συνθήκες συνωστισμού, εντοπίζεται ακόμη ένα πρακτικό πρόβλημα, αυτό της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας. Σύμφωνα με όσα μας περιγράφει ο γονέας, στο ένα τμήμα διδάσκονται γαλλικά, στο άλλο γερμανικά και στο τρίτο ακολουθείται μεικτό σύστημα διδασκαλίας.

Βεβαίως, το ζήτημα των συγχωνεύσεων δεν αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, με το πρόβλημα να εντείνεται κυρίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Χθες, στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 6ο Γυμνάσιο, οι γονείς δεν επέτρεψαν στα παιδιά να κάνουν μάθημα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων της Α’ Γυμνασίου. Τα τμήματα από τρία πλέον θα γίνουν δύο, με τους μαθητές ανά τάξη να φτάνουν τους 25 και 26 στον αριθμό. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι αίθουσες είναι ακατάλληλες, χαμηλοτάβανες με μικρά παράθυρα, δημιουργώντας επιβαρυμένες συνθήκες ειδικά δεδομένης της πανδημίας.

Βασικά αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι:

  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search