Print this page

Εκτελέστηκε η παραγγελιά :Παράνομη η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση – Η απάντηση στους δρόμους!

October 13, 2021 848

 

Εκτελέστηκε (με αστερίσκο) η παραγγελιά Κυβέρνησης και Ν. Κεραμέως, όπως αναμενόταν και το Εφετείο έκρινε σήμερα παράνομη την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, επιδικάζοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ), σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης. Παράλληλα, δεν έκρινε καταχρηστική την απεργία (παρά μόνο για την ΟΙΕΛΕ), κάτι που ζητούσε επιπλέον η υπουργός Παιδείας με την έφεση που είχε καταθέσει. Η απάντηση των εκπαιδευτικών στους δρόμους!

Σημειώνεται ότι οι απεργίες των εκπαιδευτικών κρίθηκαν παράνομες για τυπικούς λόγους: της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, ενώ της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή. Επίσης, κρίθηκε καταχρηστική η κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ, με το σκεπτικό ότι αποτελεί πολιτική απεργία.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το Εφετείο εξέτασε τις δύο εφέσεις, των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και της Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα.

Για την απόφαση του Εφετείου εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Μονόδρομος για τους εκπαιδευτικούς η απεργία – αποχή και η κλιμάκωση!

Η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ. Η κάθοδος των εκπαιδευτικών στους δρόμους τη Δευτέρα 11/10 στέλνει μήνυμα ότι η απεργία – αποχή θα συνεχιστεί παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές από «φίλους» και «εχθρούς». Το μήνυμα της βάσης προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες  είναι ότι συνεχίζουμε αποφασιστικά και μαζικά την απεργία – αποχή καταγγέλλοντας την κυβερνητική καταστολή και την ποινικοποίηση του αγώνα μας! Κλιμακώνουμε τον αγώνα με διαδικασίες βάσης, απεργιακές επιτροπές και απεργιακό ταμείο. Ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας στα χέρια των εκπαιδευτικών! Η συσπείρωση και μαζική συμμετοχή στην απεργία αποχή η καλύτερη ασπίδα προστασίας των εκπαιδευτικών από νομικές επιπτώσεις. Δάσκαλοι και καθηγητές γνωρίζουν την Ιστορία των αγώνων. Καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε ιστορικά να επιβάλει ποινές και κυρώσεις σε μαζική ανυπακοή. Από την επιστράτευση την περίοδο της γερμανικής κατοχής μέχρι την επιστράτευση του 2013 και τη συμμετοχή στην πρόσφατη διαδήλωση της Δευτέρας 11/10 κόντρα στον νόμο Χατζηδάκη η μαζική ανυπακοή και αντίσταση όρθωσε πύργο ατίθασο και αδιαπέραστο στον αυταρχισμό κάθε εξουσίας. 

Τι αναφέρει η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ

Σε συνέχεια της 534/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων είχε ασκήσει παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ και της 542/2021 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου κατά της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ, επισυνάπτεται η απόφαση 4242/2021 του Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε σήμερα επί της εφέσεως του Δημοσίου που στρεφόταν κατά των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΙΛΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ και επί των συνεκδικασθεισών εφέσεων των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ κατά του Δημοσίου, υπέρ των δύο πρώτων εκ των οποίων άσκησε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ.

Με την απόφαση 4242/2021 κρίθηκε παράνομη η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ λόγω μη υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή δημοσίου διαλόγου, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ λόγω αναρμοδιότητας του ΔΣ τους να προκηρύξουν απεργία-αποχή, της ΟΙΕΛΕ ως καταχρηστική γιατί αποτελεί πολιτική απεργία.

Με την απόφαση απαγορεύεται η συνέχιση των προκηρυχθεισών από 16.09.2021, 13.09.2021, 21.09.2021 και 20.09.2021 απεργιών στο μέλλον και απειλείται έκαστη εκ των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της απόφασης.

 

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«Χαιρετίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εκπαιδευτικών! Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στις 15/10»

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών  στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση, στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας 11 Οκτώβρη (100.000 απεργοί, περίπου 70%) και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Το εκπαιδευτικό κίνημα με τον αγώνα του απέρριψε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατήγγειλε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, μέσω των συνεχών δικαστικών προσφυγών του ΥΠΑΙΘ, που αξιοποίησε  τον αντεργατικό νόμο «Χατζηδάκη». Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το ΥΠΑΙΘ. Γύρισε την πλάτη του στην μεθοδευμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης περί δήθεν ποινών πριν τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Μετά και  τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου σήμερα Τετάρτη 13.10.21 το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν νέες Γενικές Συνελεύσεις από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου ο κλάδος να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στις 16 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου:

δεν έγινε δεκτή η έφεση του ΥΠΑΙΘ που ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία αποχή και καταχρηστική, εκτός από παράνομη

έκρινε τελεσίδικα παράνομη την απεργία αποχή

διατάσσει την απαγόρευση της συνέχισης της απεργίας αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000€ για κάθε παραβίαση της απόφασης

Διευκρινίζουμε και πάλι ότι όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη.

Με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλούμε τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.