• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κακοκαιρία Μπάλλος σε Κέρκυρα: Καταστροφή χωρίς προηγούμενο - Συγκλονίζουν μαρτυρίες και βίντεο

October 17, 2021 3701

 


Ευλαμπία Ρέβη
Ευλαμπία Ρέβη
Βίντεο - ντοκουμέντο του ethnos.gr από την Κέρκυρα αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Μπάλλος

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έρχονται στο φως από την Κέρκυρα, την περιοχή που φαίνεται ότι έχει δεχτεί το πιο σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ethnos.gr παρουσιάζει τις δραματικές στιγμές που βίωσε μία ολόκληρη οικογένεια στη Χρυσηίδα, 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κέρκυρας. Όπως καταγγέλλουν πέντε άνθρωποι ανάμεσά τους και μία ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να κολυμπήσουν μέσα σε λασπόνερα που έφταναν τα δύο μέτρα, για να σωθούν, ενώ παρά τις προσπάθειές τους να σώσουν και τα πέντε τους σκυλιά τα τρία από αυτά πνίγηκαν κατά τη διάρκεια της διάσωσής τους από τους ίδιους ή από γείτονες που έσπευσαν να τους βοηθήσουν. Το σπίτι τους, το οποίο όπως φαίνεται στα βίντεο - ντοκουμέντο που δημοσιεύει το ethnos.gr, πλημμύρισε και βρέθηκε στη μέση μίας απέραντης λίμνης, είναι η δεύτερη φορά μέσα στη δεκαετία που υφίσταται ολική καταστροφή λόγω πλημμυρών.

 

«Μια ζωή θα πνίγεστε»

Η αγανάκτηση της οικογένειας ξεχειλίζει για την αδιαφορία των υπεύθυνων, που - σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν - όταν τους κάλεσαν τους είπαν «μία ζωή θα πνίγεστε». 

«Ουρλιάζαμε για βοήθεια - Δεν ήρθε κανείς»

«Τα βίντεο που σας έστειλα είναι οι τραγικές εικόνες δέκα λεπτά πριν προλάβουμε να βγούμε από το σπίτι μας. Δέκα λεπτά μετά το νερό ανέβηκε άλλο μισό μέτρο, οι χείμαρροι έξω ήταν στα δύο μέτρα. Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ούτε τη γιαγιά μου ούτε εμείς να βγούμε. Τη γιαγιά μου την έβγαλαν κάποια παιδιά από απέναντι κολυμπώντας. Τα τρία μας σκυλάκια πνίγηκαν.

Ουρλιάζαμε για βοήθεια και δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Πέρασε περιπολικό της Αστυνομίας και τους είπα “σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια” και μου απάντησαν ειρωνικά “να είστε καλά”. Πήραμε τηλέφωνο στη δημόσια επιχείρηση ύδρευσης Κέρκυρας και μας είπαν “μία ζωή θα πνίγεστε”. Αυτό μας το είπε ο προϊστάμενος. Δεν ευθύνονται μόνο αυτοί, ευθύνεται και ο Δήμος που δεν έχει κάνει αντιπλημμυρικά έργα και από το 2010 είναι η δεύτερη φορά που παθαίνουμε ολική καταστροφή», λέει στο ethnos.gr η Κατερίνα Τσαγκαροπούλου, κόρη της οικογένειας που έφυγε και εκείνη από το σπίτι της κολυμπώντας.

Έχουμε ολική καταστροφή για δεύτερη φορά

«Πλημμυρίζουμε εδώ και δέκα χρόνια. Παθαίνουμε και πιο μικρές πλημμύρες, αλλά είναι η δεύτερη φορά που έχουμε ολική καταστροφή. Συνέχεια γίνεται αυτό. Δεν είμαστε το μόνο σπίτι είναι και άλλα. Υπήρχε ένα γεφυράκι από το οποίο έρχονταν τα νερά και περνούσαν δίπλα από το σπίτι μου. Αυτά τα νερά πήγαιναν σε μία τοποθεσία που την λέμε Λίμνη, κοντά στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Έχουν βάλει έναν σωλήνα μεγάλο αντίστροφα από εκεί που έρχεται το νερό με αποτέλεσμα εκεί να εγκλωβίζονται διάφορα καλάμια, σκουπίδια και ένα σωρό άλλα. Τα νερά δε φεύγουν, μαζεύονται και κάθε φορά γίνεται μία λίμνη γύρω από το σπίτι μου», δηλώνει η μητέρα της, Ελένη Σιδεροπούλου. 

whatsapp_image_2021-10-15_at_15.47.43.jpeg
ethnos.gr

«Τα παθαίνουμε συνέχεια. Δεν προλάβαμε να φύγουμε γιατί τα νερά κατέβηκαν ξαφνικά σαν ποτάμι. Το πρόβλημά μου δεν είναι το φαγητό και το ρεύμα, είναι ότι κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί, να γίνει κάτι. Δεν μπορεί να ενδιαφέρονται μόνο όταν έχουν εκλογές. Σε μία εβδομάδα μπορεί να ξανακατέβουν νερά και πάλι να πλημμυρίσω. Όταν τους λέμε για το πρόβλημα έρχονται, κοιτάζουν και φεύγουν. Τώρα με την “Αθηνά” πήγα μόνη μου και καθάρισα τη σούδα έξω από το σπίτι μου, μου έστειλαν από τον δήμο για να με βοηθήσει έναν με γυαλισμένα παπούτσια. Χθες κοιμηθήκαμε μέσα στα αυτοκίνητά μας, σήμερα θα πάμε σε φιλικό μας σπίτι. Πρέπει, επιτέλους, να κάνουν κάτι. Το βλέπαμε τι θα γίνει και τους παίρναμε τηλέφωνο κάθε ημέρα», προσθέτει. 

Κέρκυρα drone

Πλημμύρισαν περισσότερα από 200 σπίτια

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Κέρκυρα άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές, δεκάδες οικογένειες με πλημμυρισμένα σπίτια και εικόνες βιβλικής καταστροφής, που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει το νησί του Ιονίου. Οι περιοχές που πολίτες κινδύνευσαν και εγκατέλειψαν άρον-άρον τα σπίτια τους -στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καμία βοήθεια- είναι πάνω από δέκα. Οι περιοχές που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τα κύρια προβλήματα είναι οι εξής: Μοραΐτικα, Μεσογγή, πόλη της Κέρκυρας, Ποταμός, Αγία Κυριακή, Χρυσηίδα, Βιρός, Αύρα, Άγιος Στέφανος, Άγιοι Δέκα και Σιναράδες. 

Τα σπίτια, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία που έχουν πλημμυρίσει είναι εκατοντάδες και ακόμη η Πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει λόγω του όγκου των κλήσεων να επιχειρήσει σε όλα τα συμβάντα. Πηγές της Πολιτικής Προστασίας του νησιού κάνουν λόγο στο ethnos.gr για πάνω από 200 με 300 κτίρια που πλημμύρισαν, και αυτά μόνο για την περιοχή των Μοραϊτίκων και της Μεσογγής, το σημείο όπου η Κέρκυρα κόπηκε στη μέση όταν το ποτάμι υπερχείλισε και όλοι οι κάτοικοι ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κέρκυρας βρέθηκαν αποκομμένοι από βασικές υπηρεσίες, όπως είναι το νοσοκομείο του νησιού. Μόνο στην ίδια περιοχή, δηλαδή στα Μοραΐτικα και τη Μεσογγή, τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν ή πλημμύρισαν είναι πάνω από 200, καΐκια και βάρκες στο ίδιο σημείο βυθίστηκαν και σε όλο το νησί μαθητές από πολλά σχολεία, όπως στο νηπιαγωγείο της Στρογγυλής, χρειάστηκε να περιμένουν για ώρες μέχρι οι γονείς τους να καταφέρουν ακόμη και με μπουλντόζες να τα παραλάβουν. Την ίδια ώρα, 40 μαθητές του μουσικού σχολείου και του ΕΠΑΛ Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης καθώς ήταν αδύνατη η μεταφορά τους προς τη μέση και νότια πλευρά του νησιού όπου βρίσκονται τα σπίτια τους και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε κανένας ασφαλής τρόπος να τα προσεγγίσουν.

Tο ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής στην Κέρκυρα από την κακοκαιρία Μπάλλος αποτυπώνεται στα  πλάνα από drone που δημοσιεύει το ethnos.gr.

Στις εικόνες που απέστειλε αναγνώστης, η εικόνα των πλημμυρισμένων σπιτιών πάνω από το χωριό Μεσογγή είναι πραγματικά σοκαριστική καθώς το χωριό έχει σχεδόν βυθιστεί από τα νερά τα οποία έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε λίμνη. 

 

Καταστροφή χωρίς προηγούμενο

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της πλημμύρας, κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης χθες, έπεσαν στο νησί 340 χιλιοστά βροχής μέσα σε τρεις ώρες, όταν στην Κέρκυρα η μέση βροχόπτωση τον Οκτώβριο δεν ξεπερνά τα 120 χιλιοστά για ολόκληρο το μήνα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η πρωτεύουσα του Ιονίου είχε δοκιμαστεί και εμφανίσει πλημμυρικά φαινόμενα και με την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η «Αθηνά» έριξε στη Νότια και Μέση Κέρκυρα, 360 χιλιοστά βροχής κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2021, με τον μεγαλύτερο όγκο νερού να καταγράφεται την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, που έφτασε τα 320 χιλιοστά! 

Αυτό που συνέβη χθες στο νησί του Ιονίου που έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους, με βάση τοπικούς φορείς και πολίτες, δεν έχει κανένα προηγούμενο. Αποκόπηκαν δρόμοι, έπεσαν πρανή, κατέρρευσαν τοιχία, σπίτια και καταστήματα βρέθηκαν κάτω από το νερό, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου «Ι. Καποδίστριας», εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους δρόμους και κινδύνευσαν εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων τα οποία εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη Μέση και Νότια Κέρκυρα. 

whatsapp_image_2021-10-15_at_15.47.54.jpeg
ethnos.gr

Από το πρωί οι εικόνες δείχνουν ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει σημαντικά και τα καιρικά φαινόμενα εξασθένησαν, ωστόσο αναμένεται νέα βροχόπτωση κατά τις απογευματινές ώρες. Η καταγραφή των ζημιών ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και αναμένεται η έναρξή της εντός των επόμενων ωρών. Τα προβλήματα, εντούτοις, είναι πάρα πολλά. Δε λειτουργεί η γέφυρα Ποταμού αλλά και η γέφυρα Άφρας που έχουν υποστεί ζημιές. Τα νερά συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στον Κάμπο της Αλεπούς αλλά και σε αρκετές περιοχές της νότιας Κέρκυρας και ιδιαίτερα της Μεσογγής όπου έχει κοπεί ο δρόμος προς τη γέφυρα, έχει «εξαφανιστεί» η παραλία στα Μοραϊτικα, ενώ σε αρκετά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές όπως στους δρόμους προς Παυλιάνα, Γαρούνα, Αγιους Δέκα, Άγιο Γόρδιο κ.λπ. Από το πρωί συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας κάνουν εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών σε πολλά σημεία που δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Πάνω από 595 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε δηλώσεις του στην Κρατική Τηλεόραση του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας, Κώστας Ζορμπάς, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης, ανέφεραν ότι η διαδικασία καταγραφής των ζημιών θα γίνει με πιο γοργούς ρυθμούς μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πολίτες θα μπορούν να προσφύγουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την καταγραφή ζημιών στα καταστήματα και στις αντίστοιχες υπηρεσίες των πληγέντων Δήμων για ζημιές σε οικίες. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν προβλεφθεί αποζημίωση και για τα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές, εκτός από τα ενοικιαζόμενα ΙΧ που θεωρούνται κεφαλαιουχικός εξοπλισμός. 

whatsapp_image_2021-10-15_at_15.47.34.jpeg
ethnos.gr

Σε αρωγή των πυροσβεστικών, αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών που επιχείρησαν από αργά το μεσημέρι έως τα ξημερώματα της Παρασκευής, έφτασαν στο νησί ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ήπειρο, ομάδες της ΕΜΑΚ αλλά και ελικόπτερο Super Puma που σύμφωνα με πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος δε χρειάστηκε να επέμβει κάπου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν πέσει το σκοτάδι είχαν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία όλοι όσοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ή να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει από χθες δεχθεί 595 κλήσεις. Οι 495 κλήσεις έγιναν από την Κέρκυρα κυρίως για αντλήσεις υδάτων ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 69 διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, 8 κοπές δέντρων και πλήθος αντλήσεων υδάτων οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Στο νησί έχει μεταβεί ελικόπτερο του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. και 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων με όλο τον ειδικό εξοπλισμό. 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search