Print this page

Συντονισμός ΣΕΠΕ - ΕΛΜΕ: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο

October 20, 2021 428

Στο δελτίο τύπου από τη συνάντηση συντονισμού ΣΕΠΕ & ΕΛΜΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων: "Την Τρίτη 19/10 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική, καθώς και τη γενικότερη πάλη των εκπαιδευτικών σωματείων, σε συνεργασία με το ευρύτερο εργατικό κίνημα, για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη."

Αναλυτικά

Πρόταση αγώνα

προς τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ από την συνάντηση συντονισμού των εκπαιδευτικών σωματείων στις 19/10

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο

Την Τρίτη 19/10 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ. Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική, καθώς και τη γενικότερη πάλη των εκπαιδευτικών σωματείων, σε συνεργασία με το ευρύτερο εργατικό κίνημα, για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα μας υπερασπιστήκαμε το δημόσιο σχολείο ξεπερνώντας το κλίμα φόβου που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με απειλές, τρομοκρατία και δικαστικές παρεμβάσεις. Με τον αγώνα αυτό φέραμε στο προσκήνιο ΟΛΑ τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές μας και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και την ανάγκη να δοθούν λύσεις. Η απάντησή μας στον αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου Παιδείας είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, για την προώθηση των διεκδικήσεων των σωματείων μας.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, όπως εκφράστηκε με τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή, την απεργία και τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 11/10 έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα:

· Ήρθαν στο προσκήνιο μέσα από τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των σωματείων μας τα μεγάλα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και η ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις.

· Η «αξιολόγηση» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» απονομιμοποιήθηκε και απορρίφθηκε μαζικά από την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.

· Η συντεταγμένη δράση μας μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας του κλάδου για τη συνέχιση του αγώνα και τη δικαίωσή του.

· Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας για την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, αλλά και ο αυταρχισμός του με τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια για να σταματήσει τον αγώνα μας.

· Η απεργία αποχή δεν αμφισβητήθηκε ως νόμιμη μορφή απεργίας και μπορούμε να τη συνεχίσουμε.

· Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει ουσιαστικά κάθε μορφή απεργίας μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύνολο των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία απευθυνόμαστε σε όλες τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που από κοινού αγωνιστήκαμε με όπλο την απεργία αποχή και άλλες μορφές αγώνα μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα:

1. Με βάση τις αποφάσεις σειράς ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ προτείνεται επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής με εξώδικο στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης και το Υπουργείο Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή οι παραπάνω ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ καταθέτου την Πέμπτη 21/10 εξώδικο και το απευθύνουν να το καταθέσουν όλες οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ώστε όσες ΕΛΜΕ θα προχωρήσουν και με αυτό το δρόμο να στηρίξουν και να καλύψουν τους συναδέλφους και με αυτόν τον τρόπο.

2. Καλούμε την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξουν την απεργία αποχή. Τους ΣΕΠΕ που έχουν Γ.Σ. και την Γ.Σ. προέδρων που γίνεται το Σάββατο 23/10 να αποφασίσουν συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με απεργία αποχή. Την ΟΛΜΕ να καλέσει Γ.Σ. και Γ.Σ. προέδρων το Σάββατο 23/10.

3. Οι εκπαιδευτικοί να μη συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση για τον προγραμματισμό που θα καλέσουν Διευθυντές. Η προθεσμία για αυτές ήταν η 10 Οκτωβρίου και δεν έγιναν λόγω της μαζικής συμμετοχής μας στην απεργία αποχή. Η προσπάθειά του Υπουργείου να παρουσιάσει ότι οι εκπαιδευτικοί με τη θέλησή τους συμμετέχουν στην αξιολόγηση πρέπει να πέσει στο κενό.

4. Οι ενέργειες του συλλόγου διδασκόντων για τις ομάδες δράσης, εφόσον δεν έγιναν ως την 10 Οκτωβρίου, όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση (άρθρα 4, 10, Αριθμ. 108906/ΓΔ4), γίνονται μόνο από τους Διευθυντές μετά την 20 Οκτωβρίου και άρα δεν μπορούν να συγκαλέσουν συλλόγους διδασκόντων. Ούτε νομιμοποιούνται τυπικά και ουσιαστικά να συγκαλέσουν συλλόγους για να εντάξουν τους συναδέλφους στις ομάδες δράσης.

5. Σε σχολεία που διευθυντής/τρια προχωρήσει στη σύγκληση συνεδριάσεων, κηρύσσονται διευκολυντικές στάσεις εργασίας μονόωρες, δίωρες και τρίωρες για όλα τα σχολεία και τα Ε.Κ. από την Δευτέρα (18/10), έως Παρασκευή (22/10) για την κάλυψη των συναδέλφων. Να δηλώσουν στάση εργασίας όσο διαρκεί η συνεδρίαση. Συνάδελφοι που καλούνται σε συνεδριάσεις εκτός ωραρίου εργασίας δεν είναι υποχρεωμένοι να παραστούν σε αυτές.

Απαντάμε στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, αγώνας για κατάργησή του και προώθηση των διεκδικήσεων και αιτημάτων των σωματείων μας.

1. Την απεργία-αποχή τη διευρύνουμε και με άλλες αποφάσεις συνολικής απάντησης ενάντια στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση που δέχονται το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί. Υλοποιούμε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και προχωράμε σε παρατεταμένο, πολύμορφο και αποφασιστικό αγώνα που η εξέλιξή του θα καθορίζεται κάθε φορά από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

2. Αποφασίζουμε πολύμορφες δραστηριότητες των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των γονιών για τα προβλήματα της εκπαίδευσης που πρόβαλε ο απεργιακός μας αγώνας. Τις επόμενες μέρες προχωράμε σε σχετικές ενημερώσεις.

3. Κινητοποίηση για τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων (παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, κ.ά.)

4. Απευθυνόμαστε σε γονείς, φοιτητές και μαθητές (σε συλλόγους, επιτροπές κτλ) για συμπόρευση και στήριξη του αγώνα (με κοινές διαδηλώσεις, παρεμβάσεις κτλ), με βάση τις αιχμές που έχουν αναδειχθεί όλο αυτό το διάστημα (αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, κτλ).

5. Συμβάλλουμε για μαζικές ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ στα σωματεία το επόμενο διάστημα με μια σειρά μέτρα : περιοδείες στα σχολεία, παράλληλη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, σε κάθε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που θα ενεργοποιεί τους συναδέλφους και θα τους κάνει υποκείμενα του αγώνα. Να γίνουν τώρα έκτακτες Γ.Σ. σε όλες τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

6. Επιδιώκουμε τη συμπόρευση με φοιτητές και μαθητές και στήριξη του αγώνα (με κοινές διαδηλώσεις, παρεμβάσεις κτλ), με βάση τις αιχμές που έχουν αναδειχθεί όλο αυτό το διάστημα (αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, συγχωνεύσεις, κτλ).

7. Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει αποφασιστεί στην υγεία στις 21/10 με συμμετοχή και των εκπαιδευτικών σωματείων. Με αιτήματα αιχμής: Την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών - παιδεία, υγεία, ασφάλιση, κ.ά. –, την υπεράσπιση του αγώνα των εκπαιδευτικών και των διεκδικήσεων των σωματείων μας, την κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη. Να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους στην υγεία και τα σωματεία τους, όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα σωματεία μας να προκηρύξουν τρίωρες στάσεις και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών.

Προτάθηκαν από εκπρόσωπους ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ τα παρακάτω

1. Πρόταση για πανεκπαιδευτική – πανελλαδική κινητοποίηση την Δευτέρα 25/10 με στάση εργασίας από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

2. Είναι δεδομένη -και εκφράζεται με κάθε δυνατό τρόπο- η οργή και η αγανάκτηση των συναδέλφων για την πραξικοπηματική απόφαση της συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ (16/10) για σταμάτημα της Απεργίας-Αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Συγκέντρωση υπογραφών των ΕΛΜΕ για τη σύγκληση νέας Γ.Σ. Προέδρων.

3. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και τους εκπαιδευτικούς να μην αφήσουν αναπάντητο το πραξικόπημα στη Γ.Σ. των προέδρων ΕΛΜΕ να το καταδικάσουν με κάθε τρόπο (μομφές, καταγγελίες, υπογραφές καταγγελίας από συλλόγους, μομφή και διαγραφή των εκπροσώπων που παραβίασαν τις αποφάσεις των σωματείων τους, καθαίρεση του προεδρείου της ΟΛΜΕ, κ.ά.).

4. Πρόταση για πανελλαδική – πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση με απεργιακό βήμα (48ωρη ή 24ωρη απεργία) το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (πιθανές ημερομηνίες….)

5. Νέα συνάντηση συντονισμού, καθώς και Γενική Συνέλευση αγώνα των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΣΕΠΕ που γίνεται το Σαββάτο 23/10.

6. Να καταγγελθεί η δικαστική προσφυγή της ΟΛΜΕ για παράταση της θητείας του ΔΣ.

 

ΟΙ ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση συντονισμού την Τρίτη 19/10

 

Συμμετοχή με απόφαση:

 

1. Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής

2. Γ ΕΛΜΕ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3. Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας

4. Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5. Δ΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

6. Ε΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7. ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

8. ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΝΕΑΣ ΣΝΥΡΝΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

9. ΕΛΜΕ Καστοριάς

10. ΕΛΜΕ Σάμου

11. ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

12. ΕΛΜΕ Φωκίδας

13. ΕΛΜΕ Χανίων

14. ΣΕΠΕ Αριστοτέλης

15. ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου

16. ΣΕΠΕ "Ηρω Κωνσταντοπούλου"

17. Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης

18. ΣΕΠΕ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Συμμετοχή ως παρατηρητές:

1. ΕΛΜΕ Εύβοιας

2. Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

3. Γ’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

4. Ε ΕΛΜΕ Αθήνας

5. ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων

6. ΕΛΜΕ Περιστερίου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.