• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Γονείς - μαθητές - εκπαιδευτικοί:Κατάληψη για να μην μειωθούν τα τμήματα! Ενωμένοι σαν μια «γροθιά»!

October 22, 2021 331

Ενημερωτικό και διδακτικό το παρακάτω ρεπορτάζ από το patrisnews.com 

Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα: Κατάληψη για να μην μειωθούν τα τμήματα- Ενωμένοι σαν μια «γροθιά»

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην κατάληψη που ξεκίνησε στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα για να μην μειωθούν τα τμήματα

Κλειστό έμεινε χθες το νεότευκτο Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα, αφού οι γονείς και οι μαθητές, κυρίως του Γυμνασίου, αντιδρούν στην απόφαση της πολιτείας να μειώσει τα τμήματα στην πρώτη γυμνασίου και από δύο που είναι τώρα να τα κάνει ένα.

 

Όπως τόνισαν οι καθηγητές του σχολείου, που είναι δίπλα σε γονείς και μαθητές, με αυτήν την απόφαση της πολιτείας, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε διάδοση του ιού, λόγω της παρουσίας περισσότερων παιδιών μέσα στις σχολικές αίθουσες, υποβιβάζεται και η μαθησιακή εκπαίδευση, ιδίως για τα παιδιά τα οποία έχουν μαθησιακά προβλήματα και χρειάζονται περισσότερη προσοχή από τους εκπαιδευτικούς.
Να σημειωθεί ότι οι καθηγητές και οι γονείς έχουν έναν επιπλέον λόγο να μην θέλουν να γίνει η μείωση των τμημάτων και ο συνωστισμός περισσότερων παιδιών μέσα στις τάξεις, αφού η περιοχή είναι σεισμογενής και σίγουρα αν γίνει κάποιος σεισμός, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την πιο αργή εκκένωση του σχολείου από τα παιδιά. Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δει πάρα πολύ σοβαρά η πολιτεία.
Μάλιστα οι γονείς των παιδιών τονίζουν ότι θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που θα γίνει στον Πύργο προκειμένου η πολιτεία να πάρει πίσω αυτή την απόφαση της.

Οι γονείς είναι δίπλα στα παιδιά τους, αφού τονίζουν ότι υποβαθμίζεται το σχολείο τους

Βασίλης Βασιλειάδης, (εκπαιδευτικός): «Τρεις οι βασικοί λόγοι που λέμε όχι στην μείωση των τμημάτων»


 

 

 Για τις κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων ο κος Βασίλης Βασιλειάδης καθηγητής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Καράτουλα τόνισε χαρακτηριστικά πως αν δεν αλλάξει η απόφαση της πολιτείας θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών. 
«Τα παιδιά κάνουν την κινητοποίηση με κύριο αίτημα να μη συγχωνευτούν τα τμήματα. Ζητάνε στο γυμνάσιο να συγχωνευτούν τα δύο τμήματα και να γίνει ένα με 27 παιδιά. Κάτι το οποίο έχουμε τονίσει και εμείς και οι γονείς και οι μαθητές ότι είναι απαράδεκτο σε τέτοιες συνθήκες. Καταρχάς είναι κρίμα ένα σχολείο το οποίο είναι καινούργιο να υποβαθμίζεται ήδη από την δεύτερη χρονιά. Αλλά και την πρώτη χρονιά μας περνάνε μαθητές για τον Πύργο, γιατί δεν μας δημιουργούσαν τμήματα κατεύθυνσης στο Λύκειο. Τώρα γιατί λέμε όχι στα 27 παιδιά στο τμήμα. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι. Ο πρώτος είχε να κάνει με την πανδημία, αφού δεν μπορούν οι επιστήμονες να λένε συνεχώς τηρείτε τις αποστάσεις, ο ιός είναι ακόμη εδώ και να έχουμε 40 νεκρούς την ημέρα και παρόλα αυτά να μπουν 27 παιδιά στην τάξη, το ένα δίπλα στο άλλο, σε αίθουσες που δεν είναι των 60 τετραγωνικών, αλλά 42 τετραγωνικά καθαρό εμβαδό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς πυρασφάλειας του ελληνικού κράτους, επιτρέπεται στην τάξη να βάζουμε ένα μαθητή ανά 2 τετραγωνικά καθαρού εμβαδού. Οπότε το σχολείο μας μπορεί να χωρέσει μέχρι 21 μαθητές στο τμήμα. Αυτή τη στιγμή παράνομα και χωρίς να είναι ευθύνη του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούμαστε να βάλουμε 27 μαθητές σε ένα τμήμα. Είναι θέμα του δήμου και της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποφασίσουν πόσοι μαθητές πρέπει να είναι στο τμήμα. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για να τηρούνται οι κανόνες πυρασφάλειας και μάλιστα έχει έρθει στο σχολείο έγγραφο του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του κου Κολοκούρη που το επισημαίνει αυτό. Το πιο σημαντικό όμως που έχει να κάνει με μας τους εκπαιδευτικούς, είναι το παιδαγωγικό κομμάτι. Εμείς ζητάμε λιγότερους μαθητές στο τμήμα, αφού έχει αποδειχτεί ότι δουλεύοντας με έναν αριθμό 16 έως 20 μαθητές στο τμήμα,  μπορεί ο εκπαιδευτικός να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, μπορεί να αναπτύξει ομαδοσυνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας, ενώ υπάρχουν και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπου δεν υπάρχει διάγνωση για αυτό. Έτσι η ευθύνη πέφτει στον εκπαιδευτικό να κάνει την διαφοροποιημένη μάθηση για το συγκεκριμένο παιδί. Αυτό σε τμήματα με 27 μαθητές δεν μπορεί να γίνει. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Ζητάμε λοιπόν να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος που έχει στείλει προφορικά το υπουργείο, γιατί γραπτά δεν υπάρχει τίποτα».

Γεώργιος Κουρκούτας, εκπαιδευτικός:

 «Είναι μία λανθασμένη απόφαση παιδαγωγικά και μαθησιακά»

 

Από την πλευρά του ο κος Γεώργιος Κουρκούτας καθηγητής Γυμνασίου Καράτουλα επισημαίνει τα κακώς κείμενα της απόφασης του υπουργείου παιδείας. 
«Μετά από δύο χρόνια κουτσουρεμένης εκπαίδευσης λόγω των συνθηκών και του υγειονομικού περιορισμού, δυστυχώς έχουμε αυτό το καινούργιο γεγονός, της συρρίκνωσης των τμημάτων και μάλιστα σε μία κρίσιμη εποχή για τα παιδιά, αφού μιλάμε για την πρώτη γυμνασίου που είχε δύο τμήματα και που τώρα θα πρέπει να γίνει ένα τμήμα. Δεν θα μπορέσουμε μέσα στην κατάλληλη χρονική περίοδο να καλύψουν τα παιδιά τα κενά που είχαν από το δημοτικό, λόγω των ελλιπών μαθησιακών διαδικασιών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μία λανθασμένη απόφαση παιδαγωγικά και μαθησιακά και πιστεύω ότι πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο, ότι ούτε οι μαθητές, ούτε και οι εκπαιδευτικοί είναι αριθμοί. Είμαστε εδώ στο Καράτουλα σε μία περιοχή που ήταν πυρόπληκτη το 2007, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ως επαρχιακή περιοχή. Δεν μπορούμε λοιπόν να ζητάμε από τους μαθητές να πιστέψουν ότι πλέον η επαρχία δεν μπορεί να προσφέρει την μαθησιακή διαδικασία που απαιτείται, για να είναι ισότιμη με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Έτσι βλέπουμε και τους γονείς και τους μαθητές να συνυπάρχουν, σε μία συμβολική πράξη όπως είναι η κατάληψη και έτσι πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι θα ακούσουν. Η βασική αιτία που γίνεται η μείωση των τάξεων, είναι για να μη γίνουν διορισμοί νέων εκπαιδευτικών, δηλαδή να υπάρξουν οικονομικές περικοπές. Βέβαια υπάρχει και μία ακόμη αρνητική πλευρά, ότι στη μέση της χρονιάς ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μπαλώματα, να καλύψουν τρεις ώρες στο Επιτάλιο, δύο ώρες στη Βάρδα, 5 ώρες στην Αμαλιάδα. Αυτό αντιλαμβάνεστε μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε νομάδες, σε μία εποχή που υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού, για να παράγει το καλύτερο δυνατό έργο όπως θέλει και πολιτεία».

Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γονέας: «Υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης»


Ο κος Γιώργος Αναγνωστόπουλος γονέας αναφέρει ότι είναι οξύμωρο εν μέσω πανδημίας να συζητάμε για συγχώνευση τμημάτων.
«Θέλω να θίξω το γεγονός ότι είναι οξύμωρο εν μέσω πανδημίας να συζητάμε για συγχώνευση τμημάτων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση περισσότερων μαθητών, που μπορεί να είναι δυνητικά περισσότεροι φορείς του ιού, μέσα στην τάξη. Οπότε πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Και το πιο βασικό από όλα, είναι ότι υποβαθμίζεται αρκετά η ποιότητα της εκπαίδευσης, δηλαδή οι καθηγητές αυτή τη στιγμή νιώθουν ότι υποβαθμίζεται το έργο τους, αφού είναι πλέον πιο δύσκολο το λειτούργημα που έχουν να επιτελέσουν, με αποτέλεσμα πραγματικά να μην υπάρχει η ποιότητα που υπήρχε στην εκπαίδευση. Αντί λοιπόν να αναβαθμίσουν την εκπαίδευση, προσπαθούν να την υποβαθμίσουν».

Ιωάννα Διαμαντοπούλου, γονέας: «Δεύτερη χρονιά λειτουργίας του σχολείου και ήδη αυτό υποβαθμίζεται»


Τέλος η κα Ιωάννα Διαμαντοπούλου γονέας τονίζει ότι αυτή η απόφαση είναι αντιεκπαιδευτική. 
«Πρέπει όλοι οι γονείς να ξεσηκωθούμε, γιατί αυτό το οποίο γίνεται είναι αντιεκπαιδευτικό. Δεύτερη χρόνια λειτουργίας του σχολείου και ήδη αυτό υποβαθμίζεται και πρέπει όλοι να οργανωθούμε και να ξεσηκωθούμε. Θα πρέπει όλοι να κατεβούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) στον Πύργο και να συμμετάσχουμε στην πορεία που θα γίνει».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search