• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κεραμιδαριό

October 24, 2021 289

Της Δώρας Μόσχου.

Την Παρασκευή, στις 8 του Οκτώβρη και ώρα περίπου 3 το μεσημέρι (όταν δηλαδή οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν το πρωί, έχουν ολοκληρώσει το ωράριό τους) κατέφτασε στα σχολεία της επικράτειας, με το χαρακτηρισμό του «επείγοντος» ένα μέϊλ από το Υπουργείο Εναντίον της Παιδείας (αλλιώς «αγρός Κεραμέως») με το οποίο οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντέλλονταν να αναρτήσουν εκ νέου στο σύστημα «my school» το συνολικό αριθμό μαθητών του σχολείου τους και την κατανομή τους ανά τμήμα.

Σκοπός: ο «εξορθολογισμός» στην κατανομή των τμημάτων (διάβαζε: περικοπές και συγχωνεύσεις) ώστε να εξοικονομηθεί διδακτικό προσωπικό, αφού «λεφτά δεν υπάρχουν». Δεν είναι δα η εκπαίδευση και το «Κάτω Κολοπετινίτσα FM», ιδιοκτησίας του κουμπάρου του μπατζανάκη του υπουργού κ. Μαυρογιαλούρου, που πρέπει να επιδοτηθεί οικονομικά για να μας διδάσκει καθημερινές και σχόλες ότι ζούμε σ` έναν επίγειο παράδεισο και πρέπει να παρακαλάμε τον Ύψιστο να μας κόβει μέρες να τις δίνει χρόνια στον πολυχρονεμένο Πατισάχ, που μας κάνει τη χάρη να μας κυβερνά …

Δεν ξέρει κανείς από που ν` αρχίσει να σχολιάζει τον πιο πρόσφατο φετφά του σεπτού υπουργείου. Αποδελτιώνω ορισμένες πλευρές.

  • Δεν ανέφερα τυχαία την ημερομηνία και την ώρα άφιξης του διαβόητου μέϊλ. Πάγια τακτική του υπουργείου τα τελευταία χρόνια είναι οι εγκύκλιοι που αφορούν από τα υπηρεσιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών μέχρι, καλή ώρα, την κατανομή των μαθητών στα τμήματα, να φτάνουν στα σχολεία το τελευταίο πεντάλεπτο της τελευταίας μέρας της διδακτικής βδομάδας΄(όχι του διδακτικού ωραρίου), ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν ολοκληρώσει το ωράριό τους και να έχουν φύγει από τα σχολεία. Αλλά και – λόγω σαββατοκύριακου – να μη μπορούν να έχουν καμμιά υπηρεσιακή επικοινωνία με τις δομές του υπουργείου. Αγαπά λοιπόν να φέρνει την εκπαιδευτική κοινότητα προ τετελεσμένων γεγονότων.
  • Τα στελέχη – πολιτικά και διοικητικά – του ΥΕΠ (Υπουργείο Εναντίον της Παιδείας) – διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους, τον περίφημο «μέσο όρο» των μαθητών ανά τάξη, ο οποίος είναι «εξαιρετικά χαμηλός». Έλα όμως που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια: έχει ήδη ειπωθεί και αναλυθεί – και οι ενεργοί εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν από την εμπειρία τους – ότι στο μέσο όρο περιλαμβάνονται τα σχολειά στην Ψέριμο ή την Ερείκουσσα με τους ελάχιστους μαθητές, αλλά και τα υδροκεφαλικά σχολικά συγκροτήματα όπως είναι η περίφημη Γκράβα, τα σχολεία της Κυψέλης, τα σχολεία των μεγάλων επαρχιακών πόλεων με τους 25 και 28 μαθητές ανά τμήμα. Στη βάση της λογικής του μέσου όρου, «δεν μπορεί να υπάρχουν τμήματα με 18 και 19 μαθητές», όπως διατείνεται, μεταξύ άλλων φωστήρων, και ο ΓΓ του ΥΕΠ Αλέξανδρος Κόπτσης. Το αν ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής μπορεί να διαχειριστεί 25 διαβολάκια με τις χαριτωμενιές, τις αταξίες και τις ιδιαιτερότητές τους, ή 25 εφηβάκια με τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους, αν είναι σε θέση να σκύψει πάνω από το καθένα και να βγάλει από αυτό το καλύτερο που μπορεί, να το νταντέψει να το μαλώσει, να το πάει ένα βήμα παραπέρα, είναι παντελώς αδιάφορο…΄
  • Από την αρχή της πανδημίας, η στάση του ΥΕΠ υπήρξε, απέναντι στο ζήτημα, από αλλοπρόσαλλη, στην καλύτερη περίπτωση, έως εγκληματική. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία είναι – επιεικώς – για γέλια. Αυτή τη στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα «εντέλλεται» να στοιβάξει σε αίθουσες – κλουβιά 25 και 28 μαθητές, τη στιγμή που η επιδημία βράζει. Ένα τμήμα δε, προβλέπεται να κλείνει στην περίπτωση που ασθενήσει το 50%+1 των μαθητών. Ως προς τους εκπαιδευτικούς - κλάδο γερασμένο έτσι κι αλλιώς και με τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας – κωλύομαι λόγω αγωγής και παιδείας να γράψω τη δύσοσμη φράση που περιγράφει επακριβώς την αντιμετώπισή μας από το υπουργείο.
  • Μπορεί το ΥΠΕΠ να μην το έχει ακουστά, αλλά υπάρχει και μια παιδαγωγική διάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα τμήματα έχουν συγκροτηθεί, τα παιδιά έχουν γνωρίσει τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, έχουν ήδη αρχίσει να χτίζουν τη σχέση τους, η μαθησιακή διαδικασία έχει μπει σε μια σειρά. Όλα αυτά τώρα πρέπει να αλλάξουν: ο προγραμματισμός εκπαιδευτικών, μαθητών, σχολικής μονάδας τινάζεται στον αέρα, προς χάριν του «εξορθολογισμού» και της «ορθής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού».
  • «Καταταχτείτε, μας έλεγαν, θα γνωρίσετε καινούργιους τόπους, μας έλεγαν», θρηνούν οι ρωμαίοι λεγεωνάριοι στον Αστερίξ, κάθε φορά που τρώνε ξύλο από τους Γαλάτες. Μάλλον κάπως έτσι αισθάνονται και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, αφού τοποθετήθηκαν σε μια σχολική μονάδα – και πολύ το χάρηκαν – βρέθηκαν ή θα βρεθούν άμεσα να υπηρετούν σε δυο ή τρία (μπορεί και περισσότερα) σχολεία, διότι σημασία έχει το ταξίδι και η απόκτηση εμπειριών και όχι η εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια…
  • Δόξα και τιμή στον κύριο Κόπτση – τον ανέφερα και προηγουμένως. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των συγχωνεύσεων τμημάτων και κατηγόρησε, για τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό τους … εκπαιδευτικούς που αρρωσταίνουν (πώς τολμούν οι αθεόφοβοι;), εγκυμονούν (απίστευτα πράγματα) ή ζητούν εκπαιδευτικές άδειες Διότι, σου λέει, τί να την κάνουν την παραπάνω γνώση; Εμείς, έτσι κι αλλιώς, για (ιερο) εξεταστές τους θέλουμε. Μιλούσε δε για τα παιδιά, τους εφήβους και τους δασκάλους τους σαν να είχε απέναντί του σύνολο αριθμών σε λογιστικά κατάστιχα, προσπαθώντας με το ζόρι να καταπιεί μια αίσθηση αηδίας που του προκαλεί, χωρίς άλλο, η ενασχόλησή του με τα παιδιά του «κοσμάκη».

Ναι, η παιδεία στα χρόνια της Κεραμέως έχει γίνει κεραμιδαριό. Σ` αυτό το σημείωμα ασχολήθηκα μόνο με μια πλευρά, με ένα σύμπτωμα, αφήνοντας έξω τα μείζονα που απασχολούν τη δημόσια παιδεία και τον κλάδο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική δεν χαράσσεται από την Κεραμέως, την κάθε Κεραμέως, αλλά από την αστική τάξη και τα πολιτικά της μορφώματα. Η αστική τάξη φέρει βαρέως το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, με όσα προβλήματα και να έχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Σχετικά πρόσφατα, κάποιος υπουργός της κυβέρνησης (αν δε σφάλλω, ο ρέκτης υπουργός ΑναπτύξΕΩΣ – μ` αυτή την άθλια κατάληξη που τρυπάει αυτιά, γιατί παραπέμπει σε άλλες μαύρες εποχές) είχε υπαινιχθεί ότι μας κάνουν χάρη που έχουμε σχολεία. Η επίθεση λοιπόν απέναντι στα παιδιά της εργατικής τάξης και στο τμήμα της εργατικής τάξης που είναι οι εκπαιδευτικοί είναι ολομέτωπη. Το εκπαιδευτικό κίνημα γνώρισε πρόσφατα και μια προδοσία: την άθλια στάση των προέδρων 7 ΕΛΜΕ, οι οποίοι, στη συνέλευση των προέδρων, έγραψαν αρμοδίως τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και ψήφισαν ενάντια στη συνέχιση της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, ακυρώνοντας και αλλοιώνοντας τη βούληση του κλάδου.

Εδώ είμαστε ωστόσο. Και είμαστε από πάντα εδώ. Έχουμε πίσω μας την παράδοση του Δημήτρη Γληνού, του Παπαμαύρου, της Έλλης Αλεξίου, της Ρόζας Ιβριώτη, των μεγάλων δασκάλων του λαού μας. Η Κεραμέως και όλα τα κεραμιδοειδή (όχι με την έννοια των προσώπων, αλλά της τάξης και των πολιτικών μορφωμάτων της) έχουν πίσω τους την καρικατούρα των παιδονόμων με το χάρακα που περιγράφει ο Ντίκενς στη βιομηχανική Αγγλία του 19ου αιώνα. Ας μετρηθούμε λοιπόν στους δρόμους, εμείς και τα πρότυπά μας και θα δούμε με ποιανού το μέρος είναι η Ιστορία.

Δώρα Μόσχου, εκπαιδευτικός, δρ. Ιστορίας

ΠΗΓΗ: ergatikosagwnas.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search