• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κινητοποιήσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων-κενά: Συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας

October 25, 2021 277



Με αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία και να μην συγχωνευτούν τμήματα, δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών καλούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 13:30
Τέλη Οκτωβρίου και τα χιλιάδες κενά παραμένουν, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας «πετσοκόβει» εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε ακόμα λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και να «μπαλωθούν» όπως-όπως τα κενά. Σημειώνεται ότι στη γ ΄φάση προσλήψεων των αναπληρωτών την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν μόνο 2.500 προσλήψεις, ενώ τα κενά παραμένουν πάνω από 6.000.

Με αιτήματα, λοιπόν, να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, να μην συγχωνευτούν τμήματα, να εγκριθούν ολιγομελή τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών αλλά και να μην εφαρμοσθεί το μοντέλο της αξιολόγησης που θέσπισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών καλούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 13:30. Στον Πειραιά και σε επαρχιακές πόλεις οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή η υπουργός παιδείας συνεχίζει να πλειοδοτεί στον άκρατο αυταρχισμό για να επιβάλλει την πολυπόθητη αξιολόγηση με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα  συνεχίζουν να είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές. Τη δραματική αυτή κατάσταση επιχειρήθηκε να μετριάσουν μέσω οδηγιών του υπουργείου για συγχωνεύσεις τμημάτων και εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου για την αξιολόγηση (ν. 4823/2021) με την ανάθεση υποχρεωτικών υπερωριών στους συναδέλφους. Πρωταγωνιστές  Διευθυντές εκπαίδευσης, τα νόθα ΠΥΣΔΕ και Διευθυντές σχολείων που απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν υπερωρίες, αντί να ζητήσουν αυτό που απαιτούν τα εκπαιδευτικά συνδικάτα, να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφτούν τα κενά και όχι με υποχρεωτικές υπερωρίες.  Διευθυντές εκπαίδευσης επιβάλλουν σε σχολεία συγχωνεύσεις τμημάτων και ο αριθμό μαθητών ξεπερνάει ακόμη και τους 27 και 28 στα τμήματα

Αιτήματα των εκπαιδευτικών:

· Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.

· Διαφανείς διαδικασίες σε όλες τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

· Οι Διοικήσεις να κατοχυρώσουν στους αναπληρωτές το δικαίωμα των ενστάσεων.

· Να σταματήσουν τις συμπτύξεις τμημάτων - Λιγότεροι μαθητές στα τμήματα.

· Όχι υποχρεωτικές υπερωρίες. Τα κενά να καλυφθούν από αναπληρωτές.

· Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές

· Να εγκριθούν τα λεγόμενα ολιγομελή σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. 

· Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών (ΕΒΠ και ΕΕΠ) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

· Όχι στις περικοπές των κενών στην ειδική αγωγή. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές.

· Να ανακοινωθούν όλα τα κενά στην ειδική αγωγή, όπως ζητήθηκαν από τα σχολεία.


«Όχι» στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων λέει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης.


Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης καταγγέλλει τις συγχωνεύσεις δεκάδων σχολικών τμημάτων, τους υποβιβασμούς και το κλείσιμο σχολείωνσε όλη την Κρήτη, που αποφάσισαν κυβέρνηση- υπουργείο παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Η ανακοίνωση

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης καταγγέλλει τις συγχωνεύσεις δεκάδων σχολικών τμημάτων, τους υποβιβασμούς και το κλείσιμο σχολείων σε όλη την Κρήτη, που αποφάσισαν κυβέρνηση- υπουργείο παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!


Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία για 19 Νηπιαγωγεία, ανάμεσα στα οποία είναι και 3 ειδικά, 12 δημοτικά σχολεία, ανάμεσα στα οποία είναι και 2 ειδικά δημοτικά κωφών και βαρήκοων. Επιπλέον συγχωνεύονται τμήματα σε δημοτικά σχολεία πχ 3ο ΔΣ Τυμπακίου, ΔΣ Πιτσιδίων, 1ο Κισάμου, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Χανίων, 2ο Σούδας, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Κολυμπαρίου, Ασκύφου, Χρυσοπηγής, Αγίας Μαρίνας κτλ. Επίσης, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός του δημοτικού Καντάνου, το οποίο είναι δυσπρόσιτο και φοιτούν τα παιδιά από τις ορεινές περιοχές του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό με τις συγχωνεύσεις ισχύει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως στο γυμνάσιο Μοιρών, στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, κ.α. Πολλά από αυτά τα σχολεία είναι στην ύπαιθρο, σε δυσπρόσιτες περιοχές χωρίς το μέγιστο αριθμό μαθητών που ωστόσο οι μαθητές εκεί έχουν αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που συχνά δε μπορούν να καλυφθούν πέρα από το σχολείο.

Ενώ θα περιμέναμε την αποσυμφόρηση των σχολείων, που τώρα μετρούν σε πολλές περιπτώσεις 27 – 30 μαθητές ανά τάξη, και τη δημιουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές, εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση αποφασίζει να συγχωνεύει τμήματα, να υποβαθμίζει και να κλείνει σχολεία, προσπαθώντας να εξοικονομήσει προσωπικό, για να κρύψει τα εκπαιδευτικά κενά, που υπάρχουν με δική της ευθύνη, τη στιγμή μάλιστα που είναι επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές.

Ενώ εδώ και χρόνια, κι όχι μόνο για την πανδημία, εκπαιδευτικοί, μαθητές και το γονικό κίνημα ζητούν 15άρια τμήματα, ενώ ψυχολογικοί, παιδαγωγικοί αλλά και διδακτικοί λόγοι επιβάλλουν αυτόν τον αριθμό ως τον ενδεδειγμένο για να αναπτυχθεί το σωστό παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη, η σημερινή, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θεωρούν την κάλυψη των κενών ως κόστος.(Δεν ξεχνάμε τις Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ που σμπαράλιασαν κυριολεκτικά τη λειτουργία του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και πετσόκοψαν χιλιάδες ώρες με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίου και Λυκείου…)

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τις σοβαρότατες ελλείψεις και τα προβλήματα στη Σχολική Στέγη. Τα σχολικά μας κτίρια «δεν αντέχουν» άλλη επιδείνωση, όπως αυτή που προκύπτει και με τις συγχωνεύσεις. Ήδη μετράμε στις περισσότερες αυλές πρόσθετες αίθουσες προκάτ, μοίρασμα των τάξεων στα δυο, διαμόρφωση διαδρόμων ως τάξεις, χωρίς έλεγχο στατικής επάρκειας, χωρίς αντισεισμική θωράκιση και μελέτες πυροπροστασίας. Το ζήτημα αυτό αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στην περιοχή μας που είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν.

Να μη δεχτούν καμία συγχώνευση, να μην επιτρέψουν καμία άλλη υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών τους!

Η απόφαση των συγχωνεύσεων είναι ένα κομμάτι από το συνολικό αντιδραστικό παζλ που διαμορφώνεται στη δημόσια εκπαίδευση που χρόνια τώρα υποχρηματοδοτείται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής του «κόστους –οφέλους» όλων των κυβερνήσεων. Καμία αύξηση δεν έγινε για τις δαπάνες των σχολείων από το 2009 ως σήμερα. Αντίθετα, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε 70% και τώρα, λόγω αυτονομίας, πρέπει να αναζητούνται χορηγοί. Καμία βελτίωση δεν έγινε στον τομέα της καθαριότητας όπου απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί καθαριστριών, ενώ παραμένουν χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά σε γενική και ειδική αγωγή και η μείωση της παράλληλης στήριξης. Μέχρι στιγμής τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων ελλείπουν 6.000 εκπαιδευτικοί και υπολογίζονται οι χαμένες ώρες διδασκαλίας και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα σε 300.000.

Απαιτούμε:

Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα!

Όλα τα τμήματα με 15 μαθητές ή λιγότερους, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε αίθουσας.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά.

Μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα παιδιά.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, όλους τους γονείς να πάρουν μέρος στις παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25/10 στις ανά νομό Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search