• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Το είχαμε δηλώσει: στη μάχη θα πάμε ενωμένοι. Στην υποχώρηση δε θα δώσουμε άλλοθι!

October 26, 2021 357

Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΑΡΕΝ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 25 - 10 - 2021

Σοβαρά τώρα, η ΕΑΑ «χτυπάει την ΕΛΜΕ Πειραιά»;

Το είχαμε δηλώσει: στη μάχη θα πάμε ενωμένοι. Στην υποχώρηση δεν θα δώσουμε άλλοθι

Συνάδελφοι/σσες,

Θεωρούμε απαραίτητο, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σχετικά με την τελευταία ΓΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά στις 13/10, να διευκρινίσουμε κάποια ζητήματα και κυρίως να θέσουμε ένα θέμα ουσιαστικό για το σωματείο μας. Πως θα κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις, που καταστατικά αλλά και κατά τη δική μας συνδικαλιστική λογική είναι το ανώτερο και πιο ουσιαστικό όργανο.

Ωστόσο πριν αναφερθούμε στο ουσιαστικό αυτό ζήτημα επιτρέψτε μας τρεις παρατηρήσεις.

- Για την ταμπακιέρα, αν δηλαδή υπήρχε διαπαραταξιακή συμφωνία – και όχι βέβαια απόφαση ΔΣ - για τον τρόπο διεξαγωγής των ΓΣ στην ΕΛΜΕ ή όχι – η οποία αυτή συμφωνία αθετήθηκε στη ΓΣ της 13/10. Δύο μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά (1 του ΠΑΜΕ και 1 των ΣΥΝΕΚ), είπαν ξεκάθαρα στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά ότι υπήρχε διαπαραταξιακή συνεννόηση, πριν 8 περίπου χρόνια, να αποφεύγεται να γίνονται ψηφοφορίες σε ΓΣ με συμμετοχή μικρότερη των 100 συναδέλφων. Την περίοδο εκείνη γίνονταν αρκετές συνελεύσεις λόγω των απανωτών αντιλαϊκών μέτρων και είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να παίρνονται αποφάσεις με ψηφοφορίες του τύπου 25-15. Το θέμα μάλιστα το είχε θέσει ο τότε εκπρόσωπος της ΕΑΑ – που τώρα καταγγελλόμαστε ως οπαδοί του εκφυλισμού των μαζικών διαδικασιών - και συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Έκτοτε οι συνελεύσεις γινόντουσαν με αυτό το πλαίσιο συνεννόησης. Αν ο αριθμός ήταν λίγο πιο κάτω από το 100 γινόταν συνεννόηση στο ΔΣ αν γίνουν ψηφοφορίες. Αν ήταν πάνω από 100 γινόταν ψηφοφορίες, όπως έγινε στη ΓΣ του Μάιου για την τηλεκπαίδευση (το επιχείρημα ότι ξεκίνησε με 250 είναι αστείο. Αν δηλαδή έμεναν στο τέλος 40, θα γινόταν ψηφοφορίες;). Αυτό έγινε και στη ΓΣ του Σεπτεμβρίου όπου με 80 παριστάμενους είπαμε ότι θα γίνει ανοιχτό ΔΣ (και ο πρόεδρος είπε «είμαστε οριακά για να είναι συνέλευση, θα το δούμε», αναγνωρίζοντας την αλήθεια), αυτό έγινε και στη ΓΣ του Μάιου 2020 με πάνω από 100 συμμετέχοντες που είπαμε ότι είναι ΓΣ. Το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ, δεν ήταν τότε στον Πειραιά προφανώς και δεν ακυρώνει ότι υπήρξε αυτή η συνεννόηση – και μας φαίνεται πραγματικά απίθανο να μην τη γνώριζε…. Τέλος να διευκρινίσουμε ότι αυτή η συνεννόηση έγινε πατώντας στην καταστατική πρόβλεψη ότι θεωρούμε ότι το κάλεσμα για ΓΣ είναι το τρίτο κατά σειρά, το οποίο έχει απαρτία με όσους είναι παρόντες.

- Τα παραπάνω είναι τα γεγονότα. Τότε γιατί το ΠΑΜΕ έκανε όλη αυτή τη φασαρία, με κίνδυνο να πάει η ΕΛΜΕ Πειραιά χωρίς απόφαση για συνέχεια του αγώνα (η ψήφος της ΠΕΚ στο ΔΣ υπέρ της συνέχισης ήταν μια… πανελλαδική εξαίρεση); Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΜΕ υποστήριξε πανελλαδικά την πρόταση για συνέχιση-επαναπροκήρυξη για απεργία αποχή. Όχι όμως μέχρι τέλους. Στη λογική του δεν ήταν να δώσει τον αγώνα στηριγμένο στη βάση των συναδέλφων και κόντρα στη συμμαχία ΔΑΚΕ-ΠΕΚ-ΣΥΝΕΚ. Δεν προσπάθησε για μια συσπείρωση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ (σωματεία των δασκάλων) που θα κινηθούν κόντρα στην αναμενόμενη αναδίπλωση των ΣΥΝΕΚ. Δεν το ψήφισε στην ΕΛΜΕ Πειραιά, αλλά και το ίδιο δεν το προσπάθησε πανελλαδικά. Η αντίδραση του απέναντι στο πραξικόπημα ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ στη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ ήταν τουλάχιστον χλιαρή… Το δια ταύτα για το ΠΑΜΕ, μετά τις αισχρές μεθοδεύσεις των παραπάνω, σύμφωνα με την πανελλαδική ανακοίνωση του είναι «Τώρα είναι η ώρα, αυτό που πολλοί συνάδελφοι αναγνωρίζουν, «πως αν δεν υπήρχαν οι δυνάµεις του ΠΑΜΕ, δε θα κουνιόταν φύλλο», να εκφραστεί και στις επερχόµενες εκλογές για τα Δ.Σ. των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ αλλά και στα συνέδρια των Οµοσπονδιών. Να ενισχυθεί αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (που στηρίζει το ΠΑΜΕ)». Δεν κατηγορούμε το ΠΑΜΕ ότι

δεν τρέχει. Λέμε πολύ απλά ότι το όριο του ΠΑΜΕ είναι η εκλογική λογική, μια λογική που ούτε μπορεί να κλιμακώσει ούτε να δώσει νίκες. Μια πολιτική λογική που καμία κόντρα δεν μπορεί να την οδηγήσει σε σύγκρουση. Ότι θέλει το κίνημα να υπηρετεί το κόμμα στις κάλπες και όχι το ανάποδο. Η κριτική μας είναι πολιτική και δεν αφορά «δίκη προθέσεων». Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά δεν ήθελε να γίνει ΓΣ για να μην υποχρεωθεί να δίνει λόγο σε τυχόν άλλες αποφάσεις για επιτροπές αγώνα και συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ, στην κατεύθυνση της συνέχισης της απεργίας αποχής. Το να κρύβεται το ΠΑΜΕ πίσω από τις εξαιρετικά λαθεμένες επιλογές λίγων – καθώς οι Παρεμβάσεις έδωσαν στο σύνολο τους τη μάχη μέχρι τέλους- μελών των Παρεμβάσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν αλλάζει τη διαφωνία μας με αυτή τη λογική που είναι στο DNA του ΠΑΜΕ.

- Στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι η ΕΑΑ χτυπάει την ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς όποιος κάνει κριτική στον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και στην 1η δύναμη, το ΠΑΜΕ, χτυπάει την ΕΛΜΕ. Δε ντρέπονται λίγο; Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε η ΕΑΑ με την αγωνιστική δράση και τις προτάσεις της για το σωματείο, οι κινητοποιήσεις και οι διαδικασίες του σωματείου θα ήταν πιο άμαζες. Μπορεί βεβαίως να μην αρέσει στο ΠΑΜΕ ότι η ΕΑΑ ενδιαφέρεται για το πως δρα και που πάει το σωματείο και ότι δε δίνει εύκολα τη συγκατάθεση του στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, πράγμα αντιφατικό αλήθεια οι δυνάμεις του συστήματος να δίνουν το οκ σε δράσεις που δήθεν «πονάνε» το σύστημα.

Όσον αφορά το θέμα των ΓΣ.

Είναι λυπηρό το ΠΑΜΕ να υιοθετεί την επίθεση που κάνουν οι ΣΥΝΕΚ στην ΕΑΑ, εντός και εκτός ΔΣ. Ότι δήθεν είμαστε με τις άμαζες διαδικασίες, με τον διαλυτισμό, με τον πραξικοπηματισμό.

Εξηγήσαμε γιατί παλιότερα είχε γίνει μια συνεννόηση των παρατάξεων, ώστε να διασφαλίζεται μια μίνιμουμ συμμετοχή στις αποφάσεις. Το ίδιο εξάλλου έπραξαν και μια σειρά άλλες ΕΛΜΕ όπως Λάρισα, Περιστέρι, Χανιά, Κέρκυρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Β ΕΛΜΕ Θεσσαλνίκης κ.α. – χωρίς να βάλει θέμα εκεί το ΠΑΜΕ, λικβινταριστές κι αυτοί; Ξέρουν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών σε σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ πόσο ποσοστό των εργαζομένων συμμετέχουν σε συνελεύσεις και αυτοί τις βαφτίζουν συνελεύσεις; Με την πρακτική που εγκαινίασε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, είναι ερώτημα πότε και αν θα ξαναγίνει ΓΣ στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Υπάρχει μεγαλύτερος διαλυτισμός από το να καλούμε τους συναδέλφους στη Τζαβέλα μόνο για ενημέρωση αλλά στο τέλος να μην αποφασίζουν αυτοί αλλά ένα 9μελές ΔΣ; Είναι αρκετό το όριο των 100 συναδέλφων; Όχι, είμαστε οι τελευταίοι που είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Όμως για την παρούσα φάση της υποχώρησης και για μια ΕΛΜΕ με σχολεία από τον Πόρο μέχρι το Πέραμα, όπου πολλοί συνάδελφοι μένουν εκτός Πειραιά, είναι μια υπαρκτή κρίσιμη μάζα που μπορεί να παίρνει αποφάσεις.

Οι υπόλοιπες δυνάμεις τι λένε; Μήπως έναν γραφειοκρατικό υδροκέφαλο συνδικαλισμό; Μήπως να μη ξαναγίνουν ΓΣ και να αποφασίζονται όλα σε ένα κλειστό ΔΣ με βολικούς συσχετισμούς; Και αν για τις ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ μια τέτοια στάση είναι αυτονόητη, το ΠΑΜΕ συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη;

Και κάτι τελευταίο: Τι απαντάει το ΠΑΜΕ στις αγωνιώδεις ερωτήσεις συναδελφισσών και συναδέλφων για το τι γίνεται από δω και πέρα; ΤΙΠΟΤΑ! Η δική μας πρόταση και προσπάθεια είναι να συντονιστούν πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και να συνεχίσουν τον αγώνα!

ΥΓ: Εκ παραδρομής στην προηγούμενη μας ανακοίνωση γράψαμε ότι το ΠΑΜΕ δε ψήφισε στις 3/10 την πρόταση μας για ΓΣ. Κάτι τέτοιο είναι αναληθές και ζητάμε συγνώμη. Θα ζητήσει το ΠΑΜΕ αντίστοιχα συγνώμη για την απώλεια της στοιχειώδους ειλικρίνειας, για τη διάρρηξη και της ελάχιστης εμπιστοσύνης, για την αθέτηση την τελευταία στιγμή συμφωνίας χρόνων και θα παραδεχτεί την αλήθεια;

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3/11

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search