• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Νέα εξώδικα στο Υπουργείο Παιδείας και συνέχιση της Απεργίας-Αποχής από την αξιολόγηση

November 05, 2021 789

 

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης», «Γληνός», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου» και η ΕΛΜΕ Χανίων έστειλαν εξώδικα προς τη διοίκηση και το Υπ. Παιδείας και απαίτησαν «να ακουστούν τα αιτήματα τους για την κατάργηση της ΥΑ για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την κατάργηση του άρθρου 56 του ν 4823/21 για τις ειδικές πειθαρχικές διατάξεις σε βάρος των εκπαιδευτικών αλλά και τα ευρύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης».

Την Τετάρτη 3/11 επιδόθηκαν τα πρώτα εξώδικα με το οποία οι πρωτοβάθμιοι εκπαιδευτικοί φορείς (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ) ζήτησαν από το ΥΠΑΙΘ να συναντηθεί με τα εκπαιδευτικά σωματεία ώστε να ακουστούν τα αιτήματα του κλάδου και η εκφρασμένη βούληση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση. Παράλληλα με τα εξώδικα γνωστοποίησαν πως μετά την πάροδο 2 ημερών, σήμερα Παρασκευή 5/11, θα επιδοθούν στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ελληνικό Δημόσιο τα εξώδικα γνωστοποίησης της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας επίσημα την κήρυξή της.

Η απεργία αποχή των εκπαιδευτικών σωματείων αποτελεί νέα απεργία αποχή, με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά που υπήρχαν στα εξώδικα της ΔΟΕ – ΟΛΜΕ και κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελούν συνέχεια της απεργίας της ΔΟΕ - ΟΛΜΕ που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό επιλέχθηκε ακριβώς για να μην μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα τα εκπαιδευτικά σωματεία για συνέχιση της απεργίας της ΔΟΕ και να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.


Τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν μαζικά τη δήλωση συμμετοχής στην Απεργία Αποχή. Η παραπάνω δήλωση, σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά σωματεία «θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου».

Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.

Εάν σε κάποιο σχολείο έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή του συλλόγου και να ΜΗΝ έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί.

Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Τέλος, επειδή έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημολογίας που διαρρέει ότι υπάρχει περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή, τα εκπαιδευτικά σωματεία ενημερώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη. Ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα αφορούν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι τα μέλη.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης»

Ενημερώνουμε όλες και όλους ότι ο σύλλογος μας με βάση την απόφαση της Γ.Σ. στις 12/10 προχώρησε στην κήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ.
Σε συντονισμό με άλλα εκπαιδευτικά σωματεία ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι στον αυταρχικό κατήφορο του Υπουργείου Παιδείας η μόνη απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση και διάλυση του δημόσιου σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση, για την προώθηση των διεκδικήσεων των σωματείων μας.

Ο σύλλογος μας κατέθεσε την Τρίτη 2/11/21 το πρώτο προετοιμαστικό εξώδικο για την προκήρυξη της Απεργίας Αποχής από το ίδιο το σωματείο!

Την Πέμπτη 4/11/2021 επιδόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ελληνικό Δημόσιο τα εξώδικα γνωστοποίησης της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας επίσημα την κήρυξή της από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021.


Προχωρήσαμε σε αυτό που όφειλε και δεν κάνει η ΔΟΕ.

Προκηρύξαμε απεργία αποχή με επιδίωξη να καλύψουμε τους εκπαιδευτικούς το επόμενο διάστημα και να πιέσουμε ώστε να ξανατεθεί το ζήτημα στο ΔΣ της ΔΟΕ. Απευθύνουμε την απόφαση για κήρυξη Απεργίας Αποχής προς όλα τα σωματεία στην εκπαίδευση για να προχωρήσουν και αυτά στην προκήρυξή της διευρύνοντας το μέτωπο. Απαιτούμε ΤΩΡΑ οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε προκήρυξη της νέας απεργίας-αποχής ως οφείλουν απέναντι στην εκφρασμένη βούληση του κλάδου για συνέχιση του αγώνα μέχρι το τέλος.

Δεσμευτήκαμε ως σύλλογος σε όλες μας τις ενημερώσεις, στη Γ.Σ. στην Ολομέλεια Προέδρων να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καλύψουμε όλους τους συναδέλφους και το κάνουμε πράξη.

Με βάση τα παραπάνω, ενημερώνουμε τις/τους συναδέλφισσες/φους:

1. Η απεργία αποχή του συλλόγου αποτελεί νέα απεργία αποχή, με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά που υπήρχαν στο εξώδικο της ΔΟΕ και κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελεί συνέχεια της απεργίας της ΔΟΕ που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό επιλέχθηκε ακριβώς για να μην μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα τα εκπαιδευτικά σωματεία για συνέχιση της απεργίας της ΔΟΕ και να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.

2. Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/φους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή του συλλόγου. Συγκεκριμένα:

⦁ Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου (σας αποστέλλεται συνημμένα), για τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

⦁ Αποστέλλεται αντίγραφο της δήλωσης με τις υπογραφές στο σύλλογο, για την ενημέρωση του σωματείου μας.
Υπενθυμίζουμε ότι:

1. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.

2. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται το 50%+1 των υπηρετούντων στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»

3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες δεν συμμετέχουν στην απεργία αποχή και προχωρήσουν σε υποχρεωτικό ορισμό των εκπαιδευτικών σε ομάδες, οι συνάδελφοι/ισσες που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία αποχή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχουν το «έργο» της αξιολόγησης – επεξεργασία του δείκτη κλπ.

4. Εάν σε κάποιο σχολείο έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή του συλλόγου και να ΜΗΝ έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί. Τους/τις καλούμε να προσχωρήσουν τώρα στην απεργία αποχή.

5. Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.
Τέλος, επειδή ενημερωνόμαστε ότι έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημολογίας που διαρρέει ότι υπάρχει περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή, ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που:

⦁ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη. Ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτό μπορούν οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής, όπως απαιτούμε και με απόφαση της πρόσφατης Γενικής μας Συνέλευσης.

⦁ Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα αφορούν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι τα μέλη. Αυτό – πέρα από το ότι προβλέπεται ρητά στις δικαστικές αποφάσεις – αποτελεί και την εμπειρία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και ποτέ δεν παραβιάστηκε τουλάχιστον μετά τη χούντα στη χώρα μας.

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που προκηρύσσει ο σύλλογός μας γιατί δε θέλουμε να συμβάλουμε με κανένα τρόπο και σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Ο αγώνας που δίνουμε αφορά τόσο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την πάλη ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης, όσο και την ύπαρξη των ίδιων των συνδικάτων μας καθώς και του ιστορικά κεκτημένου δικαιώματος της απεργίας που αμφισβητείται ευθέως με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα ενάντια στο φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search