• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικοί: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία στα σχολεία και απαιτούν μέτρα προστασίας!

November 10, 2021 586

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ανησυχούν για την έλλειψη μέτρων προστασίας για την πανδημία και ειδικότερα στα σχολεία, όπου "η κατάσταση στα σχολεία είναι άκρως ανησυχητική".  Τα εκπαιδευτικά συνδικάτα προτείνουν σειρά μέτρων. Χαρακτηριστική η απόφαση της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που παραθέτουμε.

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (9/11/2021)

 

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

 

Τα πανελλαδικά στοιχεία σχετικά με την έξαρση της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σε μια συγκυρία έξαρσης του τέταρτου κύματος με 50-60 περίπου νεκρούς τη μέρα και πάνω από 440 διασωληνωμένους. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, αυτή την περίοδο (τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη) του 2021 οι απώλειες ζωών είναι εξαπλάσιες και οι διασωληνωμένοι τετραπλάσιοι από την αντίστοιχη περσινή, όταν δεν υπήρχε καθόλου εμβόλιο.

Δύο μήνες από την έναρξη των μαθημάτων και η κατάσταση στα σχολεία είναι άκρως ανησυχητική. Παράλληλα με την εκτόξευση των κρουσμάτων στην πόλη δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδιά και έφηβοι.

Οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας όταν ενημερώθηκαν για συρροή κρουσμάτων σε μαθητές δε συνέβαλλαν στη λύση των προβλημάτων, αλλά ζήτησαν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν επισκέφτηκε τα σχολεία στα υπήρξαν μαζικά κρούσματα. Καμία απολύμανση δεν έγινε στα σχολεία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας αφέθηκε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του στέλνοντας οδηγίες βασισμένες στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Η έκδοση πρωτοκόλλων σε μορφή ευαγγελίου ορίζει ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να κολλήσουν το 50%+1 από τους μαθητές του τμήματος. Στην πράξη όμως, σε όσα τμήματα αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι μαθητές που οι γονείς τους δεν τους στέλνουν στο σχολείο για να μην κολλήσουν, έτσι ελάχιστοι μαθητές συμμετέχουν στα μαθήματα. Το πρωτόκολλο αποδεδειγμένα πλέον δεν προφυλάσσει από την αύξηση των κρουσμάτων και ούτε αποτελεί λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επιβάλλει μέτρα που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια πρόληψης από τον κορονοϊό. Έχει εξαπολύσει μπαράζ συγχωνεύσεων και κλείσιμο τμημάτων σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Τα σωματεία μας δεν σταμάτησαν να επισημαίνουν τις συνέπειες της πολιτικής της των περικοπών και της λιτότητας, αλλά και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, ιδιαίτερα μετά από δυο χρόνια “τηλεκπαίδευσης”. Σοβαρές είναι οι συνέπειες και από τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη, το ΕΒΠ και την ανυπαρξία αντισταθμιστικών μέτρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει τίποτε κυριολεκτικά στην κατεύθυνση της εύρεσης κατάλληλων χώρων με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να συνεχίζουν σε πολλά σχολεία να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας το οποίο μειώθηκε από πέρυσι κατά το 1/3 λόγω περικοπής των πιστώσεων.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ταλαιπωρία που περνάνε μαθητές και γονείς μένοντας ώρες στις ουρές έξω από τα φαρμακεία, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται καθημερινά να εκδίδουν δεκάδες βεβαιώσεις προκειμένου οι διεγνωσμένοι με self test θετικοί στον κορονοϊο να μπορούν να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο και να κάνουν δωρεάν το rapid.

ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, στη στρατηγική τους επιλογή να μετατρέψουν τα σχολεία σε επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα δίκαια και αναγκαία αιτήματά μας ως περιττό κόστος και μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους και υπόλογους! Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών, όπως εκφράζεται μέσα από τον αγώνα που είναι σε εξέλιξη ενάντια στην αξιολόγηση, πρέπει να συνεχιστεί. Το Υπουργείο και το ΥΠΑΙΘ είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το προειδοποιούμε να πάρει τώρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Τις τελευταίες ώρες οργιάζουν σενάρια για κλείσιμο των σχολείων τις επόμενες μέρες προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!

· Εκ περιτροπής διδασκαλία τώρα σε όλα τα σχολεία για να συνεχιστούν δια ζώσης τα μαθήματα και να μη κλείσουν τα σχολεία.

· Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους.

· Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

· Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.

· Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

· 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα. Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού

· Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

· Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα τα μέλη του Δ.Σ. για περιπτώσεις κρουσμάτων στα σχολεία μας. Οργανώνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις διεκδικώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συντονισμό και συνεργασία με τις άλλες ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους ΠΕ και με τους φορείς τους συλλόγους γονέων.

Σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από τον προσωπικό μας χώρο και με τα δικά μας μέσα. Υλοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, κάνουμε τηλεκπαίδευση όλοι από το χώρο του σχολείου μας.

 

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους μαζί να δώσουμε αυτόν τον αγώνα!

Για το δημόσιο σχολείο, για την υγεία μας, για τις ζωές μας!

Η Γενική Συνέλευση (9/11/2021)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search