Το ... τερμάτισε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με τον  ισχυρισμό ότι η αραίωση των τμημάτων δεν είναι αποτελεσματική (!) για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού  σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Βέβαια η Ν. Κεραμέως δεν πρωτοτυπεί, αφού τέτοια "επιστημονικά" συμπεράσματα είχαν ακουστεί  και από τον  Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τον Αύγουστο του 2020 υποστήριζε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη μετάδοση του ιού ανάμεσα σε τάξεις με 25 και 15 παιδιά(!).

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας, είπε ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι συχνοί έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί, «σε αντίθεση με την αραίωση τμημάτων, όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά»!

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε επίσης την εμμονή της κυβέρνησης στα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού και δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων, καθώς υποστήριξε ότι «δεν έχουμε μαζική διασπορά», αναφέροντας πως σε όλη τη χώρα έχουμε κλείσει «μόλις 8 τμήματα» σε σύνολο 80.000 και πλέον.

Όμως τα ίδια τα στοιχεία που παρουσίασε την διαψεύδουν, αφού, όπως είπε, το 22% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι παιδιά, που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα, με μέσο ημερήσιο όρο κρουσμάτων τα 6780 (σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ), καθημερινά βγαίνουν θετικά σχεδόν 1500 παιδιά! Να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτός ο υψηλός αριθμός ενδέχεται να είναι χαμηλότερος του πραγματικού, καθώς τα σελφ τεστ που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου, δεν έχουν μεγάλο ποσοστό αξιοπιστίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος που δεν έχουν κλείσει περισσότερα σχολεία ή τμήματα, είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο πρωτόκολλο για «λουκέτο», μόνο αν νοσήσει το 50% + ένας των μαθητών ενός τμήματος. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα τμήματα είναι πολυάριθμα (άνω των 20 μαθητών) ή συγχωνεύονται (φτάνοντας ακόμη και τους 27-28 μαθητές), σημαίνει ότι τα τμήματα ή τα σχολεία δεν θα κλείσουν ακόμη κι αν οι μισοί μαθητές είναι άρρωστοι!

Στη συνέντευξή της, η Ν. Κεραμέως υπεραμύνθηκε των συγχωνεύσεων τμημάτων, λέγοντας ότι έτσι αξιοποιείται το «πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό», ενώ σε ερώτηση για την άθλια κατάσταση των σχολικών κτιρίων που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, περιορίστηκε να πει ότι το υπουργείο «κάνει προσπάθεια» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…

Η γκρίζα πραγματικότητα

Δύο μήνες από την έναρξη των μαθημάτων και η κατάσταση στα σχολεία είναι άκρως ανησυχητική. Παράλληλα με την εκτόξευση των κρουσμάτων δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδιά και έφηβοι.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας αφέθηκε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του στέλνοντας οδηγίες βασισμένες στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Η έκδοση πρωτοκόλλων σε μορφή ευαγγελίου ορίζει ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να κολλήσουν το 50%+1 από τους μαθητές του τμήματος. Στην πράξη όμως, σε όσα τμήματα αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι μαθητές που οι γονείς τους δεν τους στέλνουν στο σχολείο για να μην κολλήσουν, έτσι ελάχιστοι μαθητές συμμετέχουν στα μαθήματα. Το πρωτόκολλο αποδεδειγμένα πλέον δεν προφυλάσσει από την αύξηση των κρουσμάτων και ούτε αποτελεί λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επιβάλλει μέτρα που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια πρόληψης από τον κορονοϊό. Έχει εξαπολύσει μπαράζ συγχωνεύσεων και κλείσιμο τμημάτων σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Τα σωματεία μας δεν σταμάτησαν να επισημαίνουν τις συνέπειες της πολιτικής της των περικοπών και της λιτότητας, αλλά και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, ιδιαίτερα μετά από δυο χρόνια “τηλεκπαίδευσης”. Σοβαρές είναι οι συνέπειες και από τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη, το ΕΒΠ και την ανυπαρξία αντισταθμιστικών μέτρων. Παράλληλα, δεν έχει γίνει τίποτε κυριολεκτικά στην κατεύθυνση της εύρεσης κατάλληλων χώρων με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να συνεχίζουν σε πολλά σχολεία να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους και κτήρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας το οποίο μειώθηκε από πέρυσι κατά το 1/3 λόγω περικοπής των πιστώσεων.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ταλαιπωρία που περνάνε μαθητές και γονείς μένοντας ώρες στις ουρές έξω από τα φαρμακεία, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται καθημερινά να εκδίδουν δεκάδες βεβαιώσεις προκειμένου οι διεγνωσμένοι με self test θετικοί στον κορονοϊο να μπορούν να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο και να κάνουν δωρεάν το rapid. Επιπλέον στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας οι γονείς υποχρεώνονται, αφού δεν υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ρεαλιστικές προτάσεις:

· Εκ περιτροπής διδασκαλία τώρα σε όλα τα σχολεία για να συνεχιστούν δια ζώσης τα μαθήματα και να μη κλείσουν τα σχολεία.

· Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία όπου υπάρχει κρούσμα για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους.

· Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

· Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων.

· Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

· 15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα. Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού

· Σχολικό νοσηλευτή/τρια σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

· Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό)