• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ερώτηση στη Βουλή για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τους ΣΜΑ

November 15, 2021 5417

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τους ΣΜΑ καταθέτει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΜεΡΑ 25 Κ. Αρσένης :

Βροχή έρχονται οι παραπομπές της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στον τομέα του Περιβάλλοντος. Η τελευταία αποτελεί προειδοποιητική επιστολή ως προς τη μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 1999/31/EK για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και της Οδηγίας-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας, γίνεται ανεπαρκής χωριστή συλλογή όσον αφορά το γυαλί, τα μέταλλα και τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, και το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών αποβλήτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς προηγούμενη σταθεροποίηση.

Μια περίπτωση που σίγουρα είχε στο μυαλό της η Ε.Ε. είναι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας. Ο ΧΥΤΑ, αν και κορεσμένος και “σφραγισμένος”, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων σκουπιδιών, τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί, ούτε μετά την απόφαση για μεταφορά σκουπιδιών στην Κοζάνη (όπως και τα δέματα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης). Πριν λίγες μέρες είχαμε κατάρρευση του περιμετρικού τοιχίου Α’ κυττάρου ενώ ρυάκια και λίμνες στραγγιδίων ρέουν συνεχώς από τις αποθέσεις και μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν στη λίμνη Μπρετάνου, κατ’ επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα.Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχοντας πάρει την πρωτοβουλία να κάνουν χημικές αναλύσεις στα νερά έχουν αποδείξει την ύπαρξη τοξικών βαρέων μετάλλων στα στραγγίσματαενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον Δημόκριτο για το εύρος της ρύπανσης στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα το σωματείο «Παρατηρητήριο διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας» κατέφυγε σε καταγγελία προς τον εισαγγελέα για τέσσερις παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας, ενώ αυτή τη βδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας γιατί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης λειτουργεί χωρίς Άδεια Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και παρατηρήθηκαν προβλήματα ρύπανσης σε ένα έργο που ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγους μήνες πριν.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Δεσμεύεστε να ακυρώσετε την Υπουργική σας Απόφαση σχετικά  με την εναπόθεση απορριμμάτων σε εν εξελίξει έργο αποκατάστασης κυττάρων και μάλιστα ποσότητας μεγαλύτερης από το υπολογισμένο διαθέσιμο χώρο του υπό αποκατάσταση ΧΥΤΑ; Ποιες ενέργειες έγιναν για την απομάκρυνση των παρανόμως εναποτεθειμένων χύδην απορριμμάτων και δεμάτων στην περιοχή; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει συνολικά για να προχωρήσει η ανακύκλωση στο νησί και να μειωθούν τα απορρίμματα;
  2. Δεσμεύεστε να ακυρώσετε τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Νότιας Κέρκυρας που βρίσκεται κοντά στο Τεμπλόνι, σε απόσταση 50 μέτρα από τα σπίτια αλλά και τη νομιμοποίηση της μεταφόρτωσης των απορριμμάτων ενός Δήμου να λαμβάνει χώρα σε άλλον όμορο Δήμο;
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search