• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Γιατί η ζωή των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνει κόλαση;

November 22, 2021 115


Χρήστος Κάτσικας

Είναι τόσο δύσκολο να πληρώνονται ανά μήνα τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες ; Πως αυτό κατορθώθηκε σε χρόνο dt για τους βουλευτές και είναι αξεπέραστο για τους καθηγητές ;
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» αναδεικνύει για ακόμα μία φορά ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σχετικά με την καθυστέρηση της απόδοσης του ΜΚ.

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό, που διαιωνίζεται ανά τα χρόνια, ταλαιπωρεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, στην περιοχή που αφορά τον Σύλλογο, τα προσωρινά ΜΚ θα αποδοθούν στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς τον Δεκέμβριο!


Στην ανακοίνωση τους οι εκπαιδευτικοί τονίζουν για ακόμα μια φορά το αυτονόητο, ότι δηλαδή για κανένα λόγο δεν μπορεί να ακυρώνεται στην πράξη η αυτονόητη υποχρέωση του προϊστάμενου υπουργείου και της αρμόδιας Διεύθυνσης να εκπληρώνουν στην ώρα τους τις μισθολογικές τους υποχρεώσεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς.


Στο δια ταύτα: ένας εκπαιδευτικός που διορίστηκε μόνιμος φέτος σε κάποιο τόπο εκτός μόνιμης κατοικίας (άρα απαιτείται ενοίκιο, ΔΕΚΟ, τροφή, κλπ) παίρνει 3 μήνες μετά το διορισμό του γύρω στα 740 ευρώ καθαρά και αν έχει και δυο παιδιά φτάνει περίπου τα 810 ευρώ καθαρά. Αν είναι τυχερός και δεν έχει διοριστεί σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ή σε κάποιον άλλο τουριστικό προορισμό, κάτι λιγότερο από το 1/2 του μισθού φεύγει στο ενοίκιο και σε φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα και του μένουν και 14-15 ευρώ την ημέρα με τα οποία πρέπει να καλύψει την τροφή, την βενζίνη ή το κόστος των διαδρομών τουλάχιστον. Δεν μιλάμε βεβαίως για κάλυψη άλλων αναγκών.

Σε ένα παλιότερο κείμενό του ο καθηγητής Βασίλη Λιότσιος ο οποίος, όπως και χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί όργωσαν χρόνια και χρόνια όλη την Ελλάδα σαν αναπληρωτές, σημείωνε, ανάμεσα σε άλλα:

«Πήγαμε στις παραμεθόριες άκρες του ορίζοντα (σαν αναπληρωτές) για δεκαετίες, για να μαζέψουμε μόρια και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διοριστούμε κάπου κοντά στον τόπο κατοικίας μας, ώστε να γίνει ο μισθός μας… βιώσιμος, να γηροκομήσουμε τους υπερήλικες γονείς μας, να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας ...


...Έτσι λοιπόν, εκεί που είπαμε, επιτέλους μονιμοποιηθήκαμε (στα 57 μας), μας επιφύλαξαν νέο Γολγοθά, δίχρονη κόλαση ! ... Σου λέει: τι θα κάνουν, τους τη φέραμε, θα πάνε και θα πουν και ένα τραγούδι! Το ότι ανατρέπονται οικογενειακοί προγραμματισμοί, το ότι η ταλαιπωρία θα χτυπήσει κόκκινο, το ότι δεν πρόκειται κάνεις να βρει σπίτι στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και αν βρει θα είναι με απαγορευτικό ενοίκιο, το ότι όλα γίνονται εν μέσω μετάλλαξης του covid δεν ενδιαφέρει το υπουργείο, ούτε βέβαια παίρνει μέτρα γι αυτό. Απλά το απολαμβάνει, δείχνοντας και τον εκνευρισμό του, για το ότι αναγκάστηκε να μας μονιμοποιήσει! Ναι, τέτοια κακουργία και τόσο μίσος για το ότι μας μονιμοποίησαν!»

Γιατί η ζωή των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνει κόλαση; | Alfavita
Σε μια νέα του επιστολή ο Βασίλης Λιότσιος, καθηγητή ΠΕ80, επισημαίνει:

Έχει τελειώσει και το 2021 και ακόμη να πληρωθούμε τα περσινά οδοιπορικά και ακόμη να μας δοθεί ΜΚ ώστε να πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε για να επιβιώσουμε στις εσχατιές της χώρας που το υπουργείο – με στόχο ξεκάθαρα την παραίτησή μας – μας διόρισε. Για του λόγου το αληθές, ήδη με την δημοσιοποίηση των τόπων διορισμού, μεγάλος αριθμός καθηγητών, «αρνήθηκαν» την πολυπόθητη μονιμοποίηση (!) και θα απασχοληθούν πλέον μόνο σαν αναπληρωτές πράγμα που αποτελεί και στόχο του υπουργείου. Να πληρώσει τα σχολεία μόνο με αναπληρωτές. Γι αυτό άλλωστε τους έδωσε και το «προνόμιο» να διορίζονται κοντά στις κατοικίες τους. Αυτό είναι το τυράκι στη φάκα…

Και γεννάται το ερώτημα : για ποιο λόγο, χρόνια τώρα, υπάρχει αυτή η κατ΄ευφημισμόν ραθυμία από τους μηχανισμούς του υπουργείου ; Είναι ανικανότητα ; Είναι έλλειψη φαντασίας ; Είναι ασχετοσύνη για τα ζητήματα διορισμών και παιδείας γενικά ; Και αν ισχύουν τα παραπάνω, είναι δυνατόν αυτά να διαιωνίζονται και μάλιστα να χειροτερεύουν παρά το ότι γίνονται συνεχώς παράπονα και προτάσεις από μέρους μας ; Τι συμβαίνει τελικά ;

Είναι τόσο εκτός δυνατοτήτων και πραγματικότητας το ΜΚ των καθηγητών να βγαίνει αμέσως ; Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του υπουργείου και είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα ! Θα έπρεπε να βγαίνει αυτόματα ! Είναι αναγκαίο οι αναπληρωτές να καταθέτουν σε χαρτιά (!;) κάθε χρόνο τις προϋπηρεσίες τους, ενώ αυτές είναι καθορισμένες στον ΟΠΣΥΔ και μάλιστα με αυτές διορίζονται ; Είναι δύσκολο να υπάρχουν αμοιβαίες μεταθέσεις ΚΑΙ αναπληρωτών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σπίτια τους όλοι ; Είναι τόσο κοστοβόρο, άμα τον διορισμό μας, να κατατίθεται και ένα ανάλογο ποσό στους λογαριασμούς μας, ώστε να μπορούμε να μεταβούμε στον τόπο διορισμού μας και να ανταποκριθούμε στα πρώτα έξοδα, το οποίο, εάν χρησιμοποιηθεί, να παρακρατείται από τον ετήσιο μισθό μας αναλογικά ανά μήνα ; Είναι τόσο δύσκολο να πληρώνονται ανά μήνα τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες ; Πως αυτό κατορθώθηκε σε χρόνο dt για τους βουλευτές και είναι αξεπέραστο για τους καθηγητές ; Ολόκληρο κράτος που σε άλλα (ακόμη και αντισυνταγματικά) λύνει και δένει, δεν μπορεί να λύσει αυτά τα ζητήματα εδώ και… αιώνες ; Πως για να καταδικάσει τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, το υπουργείο και η δικαιοσύνη επεμβαίνουν με υπερηχητικές ταχύτητες και για τα αυτονόητα… καίνε μαζούτ ; Και αν δεν μπορεί, πως τολμά με τόση «ανικανότητα» που το χαρακτηρίζει, να θέλει να μας αξιολογήσει κι από πάνω ;

Δεν ξέρει ότι η ζωή στα νησιά που μας διόρισε, ενώ υπήρχαν δεκάδες κενά πλήρους ωραρίου στους νομούς μας, είναι πανάκριβη ; Το ξέρει ! Δεν κατανοεί λοιπόν ότι η άμεση έκδοση του ΜΚ και οι εμπρόθεσμες πληρωμές μας, είναι εκ των ον ουκ άνευ, για να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, για τα οποία το υπουργείο τάχα κόπτεται ; Ξέχασε τους υπνόσακους στους οποίους ξημερώνονταν οι αναπληρωτές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ; Έκανε τίποτα για το ζήτημα της στέγης των καθηγητών στις περιοχές αυτές ; Όχι. Αντίθετα μάλιστα, φλόμωσε τα νησιά με τους νεοδιορισθέντες καθηγητές, αφήνοντας την ηπειρωτική Ελλάδα με τεράστια κενά. Είναι τυχαία όλα αυτά ; Είναι φιλονησιωτική πολιτική άραγε ; Να έχουν τα νησιά καθηγητές και ας πεινάνε ;! Και αν δεν πήγαιναν οι καθηγητές σε αυτά, ποιος φταίει στο ελλαδιστάν ; Πάλι ο δεκανέας κι ο στρατιώτης ; Ο στρατηγός πουθενά, σε τίποτα ;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όποιον θέλει και τολμά να τα δει. Η έκθεση πισαρίδη – «ο.ο.σ.α» , που είναι απλοί αχθοφόροι των σχεδίων της άρχουσας «ελίτ», έδωσε απροκάλυπτα το στίγμα : Οι καθηγητές στην Ελλάδα είναι πολλοί, άσε που είναι και επικίνδυνοι γι αυτά που θέλουμε να περάσουμε ! Έτσι, οι… επιστάτες της, που δουλεύουν κάτω από τις διαταγές της μεταμφιεσμένοι σε πολιτικούς, έχουν πάρει οδηγίες να εκκενώσουν την χώρα, η οποία σαν αποικία χρέους, προορίζεται να μετατραπεί σε «ταβέρνα» για την ελίτ της Ευρώπης και του κόσμου και οι κάτοικοί της σε… κάπελες, αλλά γλωσσομαθείς (γιατί μπήκαν οι ξένες γλώσσες και στα δημοτικά νομίζετε, για μόρφωση ;) ! Οι νέοι μας, όσοι μείνουν εδώ, θα είναι τα… μορφωμένα γκαρσόνια και στην κουζίνα θα ετοιμάζουν τα φαγητά τις τουαλέτες και την καθαριότητα οι μετανάστες. Αυτό είναι το πλάνο !

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ζωή των καθηγητών πρέπει να γίνει «ανεπαισθήτως» και έξυπνα, κόλαση, με άγχος, εντατικοποίηση, πείνα, γραφειοκρατία, αξιολογήσεις και ό,τι παρεπόμενο φανταστείτε, ώστε να σιχαθούν, να απελπιστούν και τελικά να παραιτηθούν. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ και η τάχα «αδυναμία» αλλά και η σιγή του υπουργείου σε αυτά τα θέματα, αυτήν την εκδοχή επιρρώνει, αν δεν την σιγουρεύει !

ΥΓ : Η χρήση μικρών γραμμάτων (πεζά) στα κύρια ονόματα δεν είναι συμπτωματική και έχει απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα.

* Λιότσιος Σ. Βασίλης ΠΕ80

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search