Print this page

Η γνωμοδότηση της ΟΛΜΕ δεν έχει καμία σχέση με την απεργία-αποχή

November 25, 2021 331

Με αφορμή, το γνωμοδοτικό σημείωμα τη νομικού συμβούλου της ΟΛΜΕ και ερωτήματα συναδέλφων, η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι: «Η γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου της ΟΛΜΕ δεν έχει καμία σχέση και δεν αφορά την απεργία αποχή που είναι σε εξέλιξη στην ΕΛΜΕ μας. Το αρχικό ερώτημα που υπέβαλε η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ στη νομική σύμβουλό της είναι παραπλανητικό και οδηγεί σε λάθος απάντηση» αναφέρει και διευκρινίζει:

Το ερώτημα που έθεσε η ΟΛΜΕ ήταν : «Εάν η ΟΛΜΕ προέβαινε σε επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής που κρίθηκε παράνομη,…»

Και η νομική σύμβουλος απαντά:  «…Συνεπώς, εφόσον η ΟΛΜΕ επαναπροκήρυττε απεργία-αποχή με το ίδιο περιεχόμενο και αιτήματα αυτής που κρίθηκε τελεσιδίκως ως παράνομη και χωρίς να τηρήσει τις δύο διατυπώσεις που κρίθηκαν επιβεβλημένες (η μία αφορά στην υποβολή αιτήματος διεξαγωγής δημοσίου διαλόγου στον ΟΜΕΔ που κρίθηκε τελεσιδίκως επιβεβλημένη, η έτερη αφορά στον καθορισμό προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας που κρίθηκε πρωτοδίκως επιβεβλημένη χωρίς να ανατραπεί η σχετική κρίση σε δεύτερο βαθμό) είναι σαφές ότι δεν συντρέχει το πραγματικό της περ.Δ΄ της ΟλΑΠ 27/2004, ώστε να επικαλεσθεί ο συμμετέχων σε αυτήν εκπαιδευτικός το τεκμήριο νομιμότητας της νέας αυτής απεργίας-αποχής.»

Το αναγκαίο ερώτημα που όφειλε να τεθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα και θέσαμε ως σωματεία που προχωρήσαμε στην κήρυξη νέας απεργίας αποχής είναι πώς και με ποιο τρόπο μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το όπλο της απεργίας αποχής μετά τη δικαστική απόφαση. 

Στο  Γνωμοδοτικό Υπόμνημα του νομικού συμβούλου των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων και τα εξώδικα που καταθέσαμε  οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για να κηρύξουμε απεργία αποχή τεκμηριώνεται ότι:   

  • Η απεργία αποχή που προκήρυξαν το σωματείο μας και οι άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ είναι ΝΕΑ Α-Α με διαφοροποιήσεις στο περιεχόμενο, τα αιτήματα και τις διαδικασίες για την κήρυξή της, ακριβώς για να την θωρακίσουν. Η ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί συνέχεια της προκηρυχθείσας από την ΟΛΜΕ που κρίθηκε παράνομη.
  • Υπάρχει αυτοτέλεια και αυτονομία των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων έναντι των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις οποίες μετέχουν.  Τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν δυνατότητα να προκηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ. 
  • Ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία  που καθιστά υποχρεωτική για το κράτος – εργοδότη την προσφυγή στα Δικαστήρια για την κήρυξη της ως παράνομης.  Μόνο έτσι μπορεί να κριθεί η νομιμότητα της απεργίας αποχής του συλλόγου και των άλλων πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων.

Επισημαίνουμε ακόμα ότι :

Το γνωμοδοτικό σημείωμα που παρήγγειλε η ΟΛΜΕ είναι πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά χρονικά, και εισάγει για πρώτη φορά την ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου – εκπαιδευτικού χωριστά, στον οποίο μετακυλύει την ευθύνη  του ελέγχου της νομιμότητας μίας απεργίας που έχει προκηρυχθεί από νόμιμα συστημένη συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν έχει ξανασυμβεί ομοσπονδία να «στήνει» έωλα  νομικά επιχειρήματα για  υποτιθέμενες διώξεις των μελών της. Είναι ανεπίτρεπτο να κατασκευάζει η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ  γνωμοδότηση που θα τη ζήλευε ακόμα και το υπουργείο για να δικαιολογήσει την άρνησή της να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη της Α. Α. και για να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους ενόψει των ΓΣ και της ολομέλειας των προέδρων στις 27/11.

Η Απεργία - Αποχή στην ΕΛΜΕ μας βρίσκεται σε ισχύ και καλύπτει απολύτως τα μέλη μας να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης καθώς το ΥΠΑΙΘ δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να την προσβάλλει.

 

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης (24/11/2021)

Να ανατρέψουμε την αντιεκπαιδευτική επίθεση!

Φραγμός στην αξιολόγηση! Η απεργία – αποχή να συνεχιστεί!

Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ, να επιταχύνει με ραγδαίο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της. Η εγκληματική διαχείρισή της, που έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους, η επιμονή και επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και νόμων που συνοδεύονται με επιπλέον αυταρχισμό και καταστολή, με πρόσχημα την πανδημία, η μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή της, η ανεργία, η μόνιμη λιτότητα, το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας (στα είδη λαϊκής κατανάλωσης το ρεύμα το πετρέλαιο, κλπ), που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις, φέρνοντας ένα νέο κύμα βίαιης φτωχοποίησης, αποτελούν μέγγενη για τον λαό και διογκώνουντη λαϊκήδυσαρέσκεια. Ο αντεργατικός ν. Χατζηδάκη, φέρνει το νέο εργασιακό μεσαίωνα, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέποντας τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση και την απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα, όπου οι «ενοχλητικές» απεργίες θα απαγορεύονται και οι απεργοί θα επιστρατεύονται. Αυτή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μαζικούς λαϊκούς αγώνες!

Η αξιολόγηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα!

Το Δημόσιο Σχολείο δέχεται ισχυρό πλήγμα από την ομοβροντία των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, αυτονομία και κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαζί με τον καθημερινό αυταρχισμό συνθέτουν το κάδρο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η αξιολόγηση, που αποτελεί διακαή πόθο της άρχουσας τάξης, πάγια απαίτηση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος του εκπαιδευτικού κινήματος. Η αξιολόγηση είναι στην πραγματικότητα ένας άταφος νεκρός στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έδωσε με ενότητα και αποφασιστικότητα την μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, γιατί έγινε αντιληπτό ότι είναι το όχημα για την ταξική κατηγοριοποίηση και την επιβολή λουκέτων στα σχολεία, για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, αλλά και ένας αυταρχικός μηχανισμός για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Κατάλαβε ότι αξιολόγηση σημαίνει

ü Χειραγώγηση και μετατροπή των εκπαιδευτικών σε υποταγμένους υπαλλήλους, απλούς διεκπεραιωτές της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής

ü Χτύπημα του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου και παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του

ü Ακραίο ανταγωνισμό και κλείσιμο σχολικών μονάδων, νέοι ταξικοί φραγμοί στη νέα γενιά

ü Αύξηση του φόρτου εργασίας και της γραφειοκρατίας, διάλυση των συλλογικών οργάνων π.χ. Σ/Δ,

ü Διευθυντές/ντριες – manager σε ρόλο απόλυτου άρχοντα

ü Απολύσεις και ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια για τους εκπαιδευτικούς

Καθόλου τυχαία, τις μέρες που η Κεραμέως έσερνε τον αγώνα των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, παράλληλα προωθούσε νέο κύμα μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων, εν μέσω πανδημίας, ανέθετε υποχρεωτικές υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς, μετακινούσε εκπαιδευτικούς, εξήγγειλε τα νέα προγράμματα σπουδών!

Η κυβερνητική πολιτική δεν είναι αήττητη!

Η μαζική συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή αλλά και η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία επιβεβαίωσε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μπορούν να νικήσουν! Αυτή η μαζικότητα έδωσε στον κλάδο τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις απειλές και την καταστολή του υπουργείου Παιδείας.Παρά την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, τη δικαστική προσφυγή της Κεραμέως, την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής, παρά τις – κατά παραγγελία – τρομοκρατικέςγ νωμοδοτήσεις, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν την αγωνιστική τους διάθεση και αναζητούν τον δρόμο συνέχισης του αγώνα! Βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της αξιολόγησης και υποχρεώνουν την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δίνει απανωτές παρατάσεις στις προθεσμίες.

Η πρωτοβουλία, των 36 ΕΛΜΕ, για νέες Γενικές Συνελεύσεις και Ολομέλεια Προέδρων (27/11), η πρωτοβουλία ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση και να κάνουν πράξη την κήρυξη απεργίας – αποχής στα σχολεία των περιοχών ευθύνης τους, υιοθετώντας μια γραμμή άμεσης αποφασιστικής σύγκρουσης και όχι υποταγής ή σιωπής, σκοπό είχαν όχι να εγκλωβιστούν στο τοπικό επίπεδο, αλλά να δώσουν φτερά, αυτοπεποίθηση, να διαμορφώσουν πλατύ αγωνιστικό ρεύμα απεργίας – αποχής από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ, αλλάζοντας την άμεση και τοπική πραγματικότητα και, παράλληλα, λειτουργώντας παραδειγματικά, ώστε να παρασύρουν, να παρακινήσουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση, κόντρα στα πραξικοπήματα και το κλείσιμο του αγώνα.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται η απεργία – αποχή πρέπει να συνεχιστεί παρά την κυβερνητική καταστολή. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για να ανατρέψει όχι μόνο την αξιολόγηση αλλά το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

Καλούμε όλες/ους τις/ους συναδέλφους να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με όλα τα μέσα.Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να περιφρουρήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με σημαία το «ένας για όλους – όλοι για έναν». Αντλούμε δύναμη και ελπίδα από τους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων στην COSCO, στην e-Food.

Να βαδίσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα για να μπορούμε να νικήσουμε! Οι αγώνες των εκπαιδευτικών δεν είναι «νόμιμοι» ή «παράνομοι». Είναι ΔΙΚΑΙΟΙ!

Αιτήματα

ü Κάτω όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι! Αγωνιζόμαστε για πραγματικά Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια εκπαίδευση.

ü Η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Όχι στην ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών που φέρνει η εξωτερική και εσωτερική αξιολόγηση των σχολείων! Αγωνιζόμαστε για δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία!

ü Να περιφρουρήσουμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την διαδήλωση και την απεργία! Ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη.

ü Διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!

ü Να παρθούν τώρα μέτρα για την πανδημία σε όλα τα σχολεία! Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων! 15 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα!

ü Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (γιατροί, ΜΕΘ, νοσοκομεία κλπ).

ü Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Όλοι μαζί θα υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της απόλυσης ή της στέρησης μισθού.

Πρόγραμμα δράσης

1. Συνεχίζουμε την απεργία αποχή που προκήρυξε η ΕΛΜΕ. Στη Γ.Σ. των προέδρων προωθούμε συντονισμό των προέδρων και εκπροσώπων των ΕΛΜΕ για προκήρυξη της απεργίας αποχής από τις ίδιες τις ΕΛΜΕ. Να καθοριστεί διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ η οποία να γίνει με πρωτοβουλία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ για την απεργία αποχή και την απάντηση στα αντιλαϊκά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

2. Κήρυξη νέας Απεργίας – Αποχής με απόφαση της Γ. Σ. προέδρων!

3. Η Ολομέλεια των Προέδρων να πάρει απόφαση συγκρότησης Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής μαζί με την ΟΛΜΕ, μετά από συγκρότηση Επιτροπών κατά ΕΛΜΕ για την οργάνωση και υλοποίηση της απεργίας – αποχής!

4. Προτείνουμε την κήρυξη απεργίας στις 29/11 με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και σε όλες τις πόλεις! Στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 2.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης με αιχμή την αξιολόγηση, τα κενά, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τις αδιαφανείς τοποθετήσεις αναπληρωτών, για ασφαλή μέτρα προστασίας στα σχολεία.

5. Να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να παρθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της ΕΝΙΘ την Πέμπτη 25/11, στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου με πλαίσιο τις διεκδικήσεις της ΕΛΜΕ.

6. Προχωράμε σε νέο απεργιακό βήμα το πρώτο 15ημερο του Δεκέμβρη (προτείνουμε στις 8/12) Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε πανδημοσιοϋπαλληλικό – πανεργατικό απεργιακό μέτωπο! Καλούμε σε νέες Γ.Σ. αρχές Γενάρη για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα!

7. Συντασσόμαστε με τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ που έχουν ήδη προκηρύξει την απεργία – αποχή! Η κάθε ΕΛΜΕ να αποφασίσει την κήρυξη απεργίας – αποχής! Περιφρουρούμε με κάθε τρόπο (πολιτικά, συνδικαλιστικά, νομικά κλπ) την απεργιακή μας κινητοποίηση απέναντι στην κυβερνητική καταστολή. Αξιοποιούμε την εμπειρία και πρακτική που εφάρμοσαν ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ (εξώδικα, γνωμοδοτήσεις κ.ά.)

8. Δημιουργία απεργιακού ταμείου!

9. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να μην εφαρμόσουν καμία διάταξή του νόμου Χατζηδάκη, να μην φακελώσουν τα μέλη τους. Οι ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες είναι το οξυγόνο μας και δεν το απεμπολούμε

10. Παραστάσεις σε ΔΔΕ και ΠΔΕ για όλα τα προβλήματα: κενά, εργασιακές συνθήκες (υπερωρίες, μετακινήσεις, κλπ), μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

11. Η ΕΛΜΕ να οργανώσει νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 6/12.

Με μαζικούς αγώνες να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης – Κεφαλαίου – Ε.Ε!

Η Γενική Συνέλευση (24/11/2021)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.