• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

ΤΕ Κέρκυρας ΚΚΕ: Η Καλλιόπη Βλάσση για το Λαζαρέτο

November 26, 2021 5544

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την Καλλιόπη Βλάσση, κόρη του εκτελεσμένου το 1949 με απόφαση στρατοδικείου αγωνιστή του ΕΑΜ και στελέχους του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας στην περιοχή της Λευκίμμης και ευρύτερα στη νότια Κέρκυρα Θρασύβουλου Βλάσση, συναντήθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κέρκυρα και της εκδήλωσης τιμής και μνήμης που έγινε στο Λαζαρέτο.

 

Ο Θρασύβουλος Βλάσσης εκτελέστηκε στα Ιωάννινα, μαζί με τον κομμουνιστή εξάδελφό του Θανάση Βλάσση, επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και να καταδικάσει την απόφαση πολλών νέων της Λευκίμμης να στρατευτούν στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα βουνά της Ηπείρου. Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του επικεφαλής του ΕΑΜ στη Λευκίμμη Στέφανου Γκούση, ο Θρασύβουλος Βλάσσης ήταν ο πιο θαρραλέος αγωνιστής του ΕΑΜ στην περιοχή και εκείνος ήταν που ηγήθηκε της απίστευτης επιχείρησης, εν μέσω ναζιστικών

μπλόκων, φυγάδευσης στην πόλη της Κέρκυρας από τη Λευκίμμη δέκα Αμερικανών αεροπόρων, προκειμένου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1944 να μεταφερθούν από τον -δολοφονημένο από κρατικά πυρά το 1946- ΕΛΑΣίτη αξιωματικό Αλέκο Πρίφτη σε Συμμαχική Αποστολή στην Ήπειρο.

Η κόρη του Καλλιόπη Βλάσση έστειλε στην Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας το ακόλουθο κείμενο:

«Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ για την τιμή που απέδωσε στον λαό μας για τα βάσανα και το αίμα του την Κατοχή και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Για τη χαρά που έδωσε σε όλους μας στην Κέρκυρα. Για τον ύμνο του στην αγωνιστικότητα, στα δημοκρατικά αισθήματα, στην ανθρωπιά του λαού του νησιού μας. Για την ευγνωμοσύνη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στον λαό μας σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε στους έγκλειστους στις φυλακές και στο Λαζαρέτο κομμουνιστές αγωνιστές όλα εκείνα τα χρόνια. Στη Λευκίμμη, σε κρησφύγετο της οικογένειάς μας, είχαμε δεχθεί τότε και τον κατοπινό πρόεδρο του ΚΚΕ Απόστολο Γκρόζο όταν απελευθερώθηκε από το Λαζαρέτο και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στην Κέρκυρα. Η εκδήλωση στο Λαζαρέτο ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω ζήσει. Είδα εκεί και πολλούς άλλους ανθρώπους που δεν περίμενα να δω και χάρηκα ακόμα περισσότερο. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Μας έκανε όλους νομίζω πολύ υπερήφανους».

 

Για την ιστορία των Θρασύβουλου και Θανάση Βλάσση σας παραθέτουμε τις αντίστοιχες αναρτήσεις από την ιστοσελίδα https://corfucommunists.gr/

Βλάσσης Θρασύβουλος

Βλάσης Θανάσης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search