• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

"Οι μαθητές μας θα χάσουν το 1/3 της σχολικής χρονιάς"

November 29, 2021 390
"Οι μαθητές μας θα χάσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα Σ.Δ.Ε".

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ανακοίνωση την οποία παρουσιάζουμε ολόκληρη παρακάτω: 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και όμως υπάρχουν σχολεία στη χώρα μας που ακόμη περιμένουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα

Ο Νοέμβρης τελειώνει και σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα η σχολική χρονιά προχωράει κανονικά, έστω και με κάποιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Σε όλα; Δυστυχώς όχι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (1), όπου οι διδακτικές ώρες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα είναι ελάχιστες.  Αν είχε συμβεί αυτό σ’ οποιοδήποτε άλλο τύπο σχολείου, είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στη συντριπτική πλειονότητα των Σ.Δ.Ε. προς το παρόν υπηρετούν  δύο εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα μαθήματα (γραμματισμοί αποκαλούνται στα Σ.Δ.Ε.) και οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών είναι οκτώ. Είναι προφανές ότι τα σχολεία ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα Σ.Δ.Ε. είναι ωρομίσθιοι που προσλαμβάνονται μετά από ειδική πρόσκληση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Η σχετική πρόσκληση για την τρέχουσα σχολική χρονιά δημοσιεύθηκε στις 28/7/2021 και τέσσερις μήνες αργότερα η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (η τελευταία εκτίμηση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου). Να σημειωθεί ότι η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση επαναλαμβάνεται και φέτος, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι λειτουργεί ειδικό Μητρώο εκπαιδευτικών και συμβούλων Σ.Δ.Ε., ένα από τα πλεονεκτήματα του οποίου θα ήταν, όπως μας διαβεβαίωναν από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ότι θα επέτρεπε την έγκαιρη πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και συμβούλων.

Οι συνέπειες της καθυστέρησης αυτής είναι προφανώς δυσμενέστατες και για τους μαθητές και για  τους ωρομίσθιους που απασχολούνται στα Σ.Δ.Ε. Οι μαθητές μας θα χάσουν, στην καλύτερη περίπτωση, το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα Σ.Δ.Ε. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ως κύρια ή και αποκλειστική απασχόληση τα Σ.Δ.Ε., χάνουν τουλάχιστο το 1/3 του εισοδήματος που θα είχαν αν οι προσλήψεις τους πραγματοποιούνταν έγκαιρα και μερικοί απ’ αυτούς δεν θα συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το επίδομα ανεργίας. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αμοιβές τους δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα Σ.Δ.Ε. αποτελούν έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και έτσι μειώνεται και η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε. ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.: α) Να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις του ωρομίσθιου προσωπικού στα Σ.Δ.Ε., β) Να εξηγήσουν την επαναλαμβανόμενη και παράλογη καθυστέρηση στις προσλήψεις και να δεσμευτούν ότι δεν θα επαναληφθεί, γ) Να προβλεφθεί αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί, ώστε να μην «πληρώσουν» οι μαθητές μας την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να μη θιγεί το κύρος του απολυτήριου τίτλου που παρέχουν τα Σ.Δ.Ε.

Το Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.


1.Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι σχολεία που απευθύνονται σε όσους ενηλίκους δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (ευάλωτες κοινωνικά ομάδες) και παρέχουν τίτλους που είναι ισότιμοι με το απολυτήριο Γυμνασίου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search