Print this page

Προτάσεις & Δράσεις του συντονισμού των ΕΛΜΕ - Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με την απεργία αποχή μέχρι τη νίκη!

November 30, 2021 587

Μετά την άτακτη υποχώρηση της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ) και της ΔΟΕ σχετικά με την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση και με δεδομένο ότι το αίτημα για επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής παραμένει πλειοψηφικό, όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ που συγκέντρωσε το 54% περίπου των ψήφων, δε μένι άλλος δρόμος παρά ο δρόμος του συντονισμούς των ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ. Στο κάλεσμα των ΕΛΜΕ από τη Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης  ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν με εκπροσώπους τους με αποφάσεις των Δ.Σ. τους οι παρακάτω ΕΛΜΕ : ΕΛΜΕ Ε΄ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ΕΛΜΕ Λάρισας, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Φωκίδας, ΕΛΜΕ Χανίων. Συμμετείχαν ως παρατηρητές στη σύσκεψη εκπρόσωποι από τις ΕΛΜΕ: Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Δ΄ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης, Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ), Α΄ ΕΛΜΕ Κορίνθου.

Στη συνάντηση συντονισμού επιβεβαιώθηκαν τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: 

· Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με την απεργία αποχή μέχρι τη νίκη!

· Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να υπογράφουν τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία αποχή και να μη συμμετέχουν στις ομάδες δράση και συνεδριάσεις συλλόγων.

· Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ θα υπερασπιστούμε το ρόλο μας ως πρωτοβάθμια σωματεία, θα συνεχίσουμε το συντονισμό της δράσης μας και μέσα από τη δράση μας θα αγωνιστούμε να επανέλθει η απεργία αποχή για όλο τον κλάδο και όλες τις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ.

· Καλούμε τις ΕΛΜΕ που έχουν αποφάσεις συνέχισης της απεργίας αποχής να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεών τους καταθέτοντας εξώδικο στις Διευθύνσεις και στο Υπουργείο, ακολουθώντας τα βήματα που έγιναν από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που ήδη βρίσκονται σε απεργία αποχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (ΔΕΥΤΕΡΑ 29/11)

ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΧΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θ με βάση αποφάσεις των Γ.Σ. κάλεσε σε συντονισμό όλα τα σωματεία που με κοινό αίτημα τους συγκλήθηκε η ΓΣ (αρχικό κάλεσμα 36 ΕΛΜΕ) για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, όπως και όλες τις ΕΛΜΕ που έχουν απόφαση για κήρυξη νέας απεργίας αποχής.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν με εκπροσώπους τους με αποφάσεις των Δ.Σ. τους οι παρακάτω ΕΛΜΕ : ΕΛΜΕ Ε΄ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ΕΛΜΕ Λάρισας, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Φωκίδας, ΕΛΜΕ Χανίων. Συμμετείχαν ως παρατηρητές στη σύσκεψη εκπρόσωποι από τις ΕΛΜΕ: Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Δ΄ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης, Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ), Α΄ ΕΛΜΕ Κορίνθου.

Η Γ.Σ. των Προέδρων της ΟΛΜΕ στις 27/11/2021 επιβεβαίωσε την αγωνία των εκπαιδευτικών όλης της χώρας να συνεχίσουν την απεργία αποχή ενάντια στην αξιολόγηση. Η απόφαση για κήρυξη νέας απεργίας αποχής από την ΟΛΜΕ ψηφίστηκε από 40 ΕΛΜΕ (53,4%) και αυτό επιβεβαιώνει ότι είναι το πιο ισχυρό μας όπλο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Το ΥΠΑΙΘ δεν πέτυχε τους στόχους του, η αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση της σχολικής μονάδας δεν προχωρά απρόσκοπτα όπως θα ήθελε, παρόλο τον πρωτόγνωρο αυταρχισμό, τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια, τις προφορικές και γραπτές απειλές των στελεχών του, τον φόβο και τη φημολογία ποινών από τα ΜΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί δεν συναινέσαμε!

Με τους αγώνες μας αποκαλύφθηκε στη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου ότι η αξιολόγηση θα σημάνει νέα βαθιά επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (σημαντική αύξηση ωραρίου, διδακτική και εξωδιδακτική απασχόληση, υπεραριθμίες, απώλεια οργανικών, απολύσεις αναπληρωτών, υποταγή, χειραγώγηση), κατηγοριοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δημόσια σχολεία και αποδομεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου. Την ίδια στιγμή μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα πλήττουν βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών (εξεταστικά πλέγματα με Τράπεζα θεμάτων στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, στην Στ΄ δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, δίχρονες Σχολές Κατάρτισης στην Τεχνική Εκπαίδευση, κ.ά.).

Η απεργία αποχή είναι καταγεγραμμένη στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών και όπως συνέβαλλε καθοριστικά στη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 11/10 και στις μεγάλες συγκεντρώσεις, θα συμβάλλει σε νέους απεργιακούς αγώνες, απάντηση στο μπαράζ αντιεκπαιδευτικών μέτρων που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει.

Το αποτέλεσμα της ΓΣ των προέδρων που είναι το 54% σε ψήφους στο σύνολο των ΕΛΜΕ, παρά την υποχώρηση της ΟΛΜΕ, δείχνει ότι μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων εξακολουθούν να στηρίζουν την απεργία αποχή. Η κατάσταση αυτή είναι ενθαρρυντική για τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που με την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους συνεχίζουν την απεργία αποχή και βαδίζουν το δρόμο για το σταμάτημα της αξιολόγησης και προωθούν τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Στη Γ.Σ. των Προέδρων και άλλες ΕΛΜΕ δήλωσαν ότι έχουν απόφαση και θα προχωρήσουν τώρα στην κήρυξη της απεργίας αποχής. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση συντονισμού. Τώρα θα

προκηρύξουν οι Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ, ΕΛΜΕ Φωκίδας, Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας. Στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν οι ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, ενώ αποφάσεις έχουν οι Δ΄ ΕΛΜΕ –Θ και άλλες ΕΛΜΕ και δηλώθηκε ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους με κήρυξη απεργίας αποχής. Άλλες ΕΛΜΕ θα πάρουν απόφαση από τις εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες.

Στη συνάντηση συντονισμού επιβεβαιώθηκαν τα εξής:

· Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με την απεργία αποχή μέχρι τη νίκη!

· Καλούμε τους συναδέλφους και τους Συλλόγους Διδασκόντων να υπογράφουν τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία αποχή και να μη συμμετέχουν στις ομάδες δράση και συνεδριάσεις συλλόγων.

· Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ θα υπερασπιστούμε το ρόλο μας ως πρωτοβάθμια σωματεία, θα συνεχίσουμε το συντονισμό της δράσης μας και μέσα από τη δράση μας θα αγωνιστούμε να επανέλθει η απεργία αποχή για όλο τον κλάδο και όλες τις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ.

· Καλούμε τις ΕΛΜΕ που έχουν αποφάσεις συνέχισης της απεργίας αποχής να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεών τους καταθέτοντας εξώδικο στις Διευθύνσεις και στο Υπουργείο, ακολουθώντας τα βήματα που έγιναν από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που ήδη βρίσκονται σε απεργία αποχή.

Στη συνάντηση συντονισμού κατατέθηκαν για να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

· Παρασκευή 3/12/2021 διαδικτυακή εκδήλωση των σωματείων που έχουν κηρύξει απεργία αποχή με ομιλητές από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, δικηγόρους του κινήματος που στηρίζουν τον αγώνα μας (Παλαιολόγος Παλαιολόγος, κ.ά.) και μάχιμους Πανεπιστημιακούς που όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση (Παυλίδης Περικλής, Γρόλλιος Γιώργος, κ.ά.)

· Αφίσα που θα προβάλλει τη συνέχιση του αγώνα με όπλο την απεργία αποχή.

· Γενική Συνέλευση αγώνα με πανελλαδικά χαρακτηριστικά από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που συνεχίζουμε τον αγώνα, καθώς και Γενικές Συνελεύσεις αγώνα σε τοπικό επίπεδο.

· Ενημερώσεις γονέων και τοπικής κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματά μας με εκδηλώσεις, γράμματα, αφίσες κ.λπ.

· Νέα συνάντηση συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ αρχές της επόμενης βδομάδας.

Ακόμη προτάθηκαν

· Τα σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακό βήμα ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

· Οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ να προχωρήσουν σε 3ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε συντονισμό και με τους φοιτητές την Πέμπτη 2/12.

Σήμερα πρέπει να συνεχιστεί η απεργία αποχή και να σταματήσει η αξιολόγηση. Σε αυτή τη συγκυρία, η ευθύνη για τη συνέχιση της απεργίας αποχής είναι πλέον στα πρωτοβάθμια σωματεία.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.