Print this page

Aναλγησία για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών-μαθητών - Τι ζητάνε οι εκπαιδευτικοί

December 02, 2021 679

 

Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία μαθητών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών και πανεπιστημιακών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, την ίδια στιγμή που προσπαθεί, όπως λέει, να "προστατεύσει" ακόμα και με επιβολή προστίμων τους πολίτες άνω των 60 ετών από τον κορονοϊό, θεωρώντας τους, δυνητικά, ως ευπαθή ομάδα...

Τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία και η Κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, για να θωρακίσει τα σχολεία απέναντι στην εξάπλωση του ιού. «Βγάζει μάτι» το γεγονός ότι δεν παίρνει το ελάχιστο μέτρο προστασίας ούτε για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών! Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περίμεναν με αγωνία την απόφαση του Υπουργείου, διαπίστωσαν πως φέτος δεν προβλέπεται ούτε καν να πάρουν άδεια, όπως έγινε πέρυσι, αντίθετα, είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στα σχολεία τους, με φόβο και αγωνία, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί αλλά και η αντιπολίτευση στη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει ακόμα κανένα απολύτως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές σε σχολεία και ΑΕΙ που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Καμία προστασία στα σχολεία

Σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως κατήγγειλε χτες η ΟΛΜΕ, με κίνδυνο της ζωής τους διδάσκουν στα σχολεία του συνωστισμού οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Αυτό καθώς  δεν έχει βγει, τρεις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, η ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι  με σοβαρά προβλήματα υγείας να βρίσκονται στα σχολεία μέσα σε πολυπληθείς πολλές φορές τάξεις με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Η ΟΛΜΕ απαιτεί άμεσα, προτού θρηνήσουμε θύματα να εκδοθεί η ΚΥΑ για αυτές τις ομάδες συναδέλφων. Η Ομοσπονδία προτείνει να λειτουργήσουν ψηφιακές τάξεις με πλήρη διαφάνεια στο θέμα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών, να τοποθετηθούν στο ψηφιακό σχολείο οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες και είχαν εμπειρία από πέρυσι καθώς η κατάσταση με τη πανδημία επιδεινώνεται έντονα εκ νέου.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών

Να στελεχώσουν τις ψηφιακές τάξεις για τις ευπαθείς ομάδες μαθητών/τριών

 Την φετινή σχολική χρονιά και ενώ ο κορονοϊός καλπάζει δεν έχει βγει, τρεις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, η ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι  με σοβαρά προβλήματα υγείας να βρίσκονται στα σχολεία μέσα σε πολυπληθείς πολλές φορές τάξεις με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Απαιτούμε άμεσα πριν θρηνήσουμε θύματα να εκδοθεί η ΚΥΑ για αυτές τις ομάδες συναδέλφων.

Απαιτούμε να λειτουργήσουν οι ψηφιακές τάξεις με πλήρη διαφάνεια στο θέμα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών (δημοσιοποίηση ονομάτων όπως συμβαίνει στις τοποθετήσεις των σχολείων μας).

Επιτακτικό είναι το αίτημα να τοποθετηθούν στο ψηφιακό σχολείο οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες και είχαν εμπειρία από πέρυσι καθώς η κατάσταση με τη πανδημία επιδεινώνεται έντονα εκ νέου.

 Το Υπουργείο να δικαιολογήσει με ποιο νομικό έρεισμα τοποθετεί εκπαιδευτικούς σε άδεια λόγω σοβαρής ασθένειας-όπως διατείνεται- μετά από συναίνεση των εκπαιδευτικών στο Ψηφιακό Σχολείο

 Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα ΚΥΑ που να προβλέπει την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στις ψηφιακές τάξεις των μαθητών/τριών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν.

Η Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Για το ίδιο θέμα, η Β ΕΛΜΕ Αθήνας ζητά από το Υπουργείο να δικαιολογήσει με ποιο νομικό έρεισμα τοποθετεί εκπαιδευτικούς σε άδεια λόγω σοβαρής ασθένειας-όπως διατείνεται- μετά από συναίνεση των εκπαιδευτικών στο Ψηφιακό Σχολείο. Επίσης να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ισχυρίζεται ότι θα γίνει πρόσληψη νέων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Ψηφιακού σχολείου και δεν αναγνωρίζει την άκρως επείγουσα ανάγκη  να καλυφθούν αυτές οι θέσεις από τους ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικούς (μόνιμους και ήδη προσληφθέντες αναπληρωτές) και οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:


Την φετινή σχολική χρονιά και ενώ ο κορονοϊός καλπάζει δεν έχει βγει η ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας να βρίσκονται στα σχολεία μέσα σε πολυπληθείς πολλές φορές τάξεις με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Απαιτούμε άμεσα πριν θρηνήσουμε θύματα να εκδοθεί η ΚΥΑ για αυτές τις ομάδες συναδέλφων.

Απαιτούμε να λειτουργήσουν οι ψηφιακές τάξεις με πλήρη διαφάνεια στο θέμα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών ( δημοσιοποίηση ονομάτων όπως συμβαίνει στις τοποθετήσεις των σχολείων μας).


Επιτακτικό είναι το αίτημα να τοποθετηθούν στο ψηφιακό σχολείο οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες και είχαν εμπειρία από πέρυσι καθώς η κατάσταση με τη πανδημία επιδεινώνεται έντονα εκ νέου.

Το Υπουργείο να δικαιολογήσει με ποιο νομικό έρεισμα τοποθετεί εκπαιδευτικούς σε άδεια λόγω σοβαρής ασθένειας-όπως διατείνεται- μετά από συναίνεση των εκπαιδευτικών στο Ψηφιακό Σχολείο

Επίσης να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ισχυρίζεται ότι θα γίνει πρόσληψη νέων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του Ψηφιακού σχολείου καθώς υπάρχουν και δεν αναγνωρίζει

α. την άκρως επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν αυτές οι θέσεις από τους ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικούς (μόνιμους και ήδη προσληφθέντες αναπληρωτές) και

β. οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν.

Τι λένε 37 εκπαιδευτικοί ευπαθών ομάδων

Με επιστολή τους 37 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ανέφεραν ότι  παρατήρησαν τα εξής οξύμωρα, όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο δημόσιο σχολείο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/2021 (ΦΕΚ 4206/Β/12-9-2021), τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, (για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00), αλλά και μετέπειτα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 55732/2021, «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό».

Για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις ίδιες ακριβώς ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11 της περ. 1 της υπoστοιχεία ΔΙΔΑΔ /Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών) και της νεότερης αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 (Β ́4011, ΑΔΑ ΩΔΧ746ΜΤΛ6-956) κοινής υπουργικής απόφασης όμως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως προληπτικό μέτρο! Κι αυτά τα έλεγαν πριν από 2 μήνες, χωρίς να έχει γίνει κάτι ακόμα...

Καμία πρόβλεψη και για τους μαθητές...

Εδώ και σχεδόν δυόμιση μήνες εξάλλου, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και μαθήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης μαθήματα με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού πλαισίου. Οι συγκεκριμένοι μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ούτε με τηλεκπαίδευση ούτε με κατ’ οίκον διδασκαλία, διότι το υπουργείο δεν έχει καμία πρόβλεψη για το ζήτημα αυτό. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου από τα μέσα του προηγούμενου μήνα επισήμανε ότι: «μαθητές και μαθήτριες που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, που χρήζουν κατ’ οίκον διδασκαλίας είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, στερούνται πρόσβασης στην εκπαίδευση, διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προέβλεψε την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για αυτές τις περιπτώσεις». 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.