• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Η Πίνια στην Κέρκυρα - ΒΙΝΤΕΟ

January 12, 2022 3829

 

 
Η Πίνια στις αρχές του 20ου αιώνα . Ήταν το εμπορικό κέντρο της Πόλης με πολλά μαγαζιά που πουλούσαν ψάρια,λαχανικά, φρούτα κλπ.
Ονομαστηκε έτσι από την Ενέτική λέξη Pigna που σημαίνει κουκουνάρα. Η κουκουνάρα την εποχή εκείνη και πιό πρίν ήταν συνώνυμο της Αφθονίας.
Ακόμα και σήμερα είναι κρεμασμένη μία μετταλική κουκουνάρα στην μία από τις τέσσερις γωνίες αυτού του κεντρικού σταυροδρομιού τις Πόλης της Κέρκυρας.
 
Η πλατεια ΠΙΝΙΑ ( Pigna ) δηλαδή Κουκουναριά ένα από τα ομορφότερα στέκια των Κερκυραίων. Στην περιοχή αυτή διατηρούνται ακόμη και σήμερα τέσσερις Κουκουνάρες.
Η μία είναι μεταλλική και κρέμεται από σιδερένιο δοκάρι, η δεύτερη είναι ανάγλυφη στον τοίχο δευτέρου ορόφου, η τρίτη βρίσκεται πάνω από την κύρια είσοδο οικίας και η τέταρτη είναι πέτρινη και βρίσκεται στην κόγχη του τοίχου πάνω από βενετσιάνικη πόρτα αρχοντικού.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για πηνια κερκυρα
 Στην Πίνια υπήρχαν περισσότερα από 60 ποικίλα αντιπροσωπευτικά καταστήματα όπως (μπουτελιά = ελαιοαποθήκες) , ταβέρνες, καφενεία, τυροπωλεία, «φρουταριόλικα» (οπωροπωλεία), «σπιτσεριά» (φαρμακεία), κουρεία, κ.α.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο της Πίνιας υπήρχε η λεγόμενη «Μπελάντσα» ( bilanca ), 57 που χρησίμευε για την εξυπηρέτηση του κοινού Ο τρόπος χάραξής τους, οι μεταβαλλόμενες αναλογίες του πλάτους τους και του ύψους των κτιρίων που τους πλαισιώνουν και κυρίως οι στοές και οι τοξοστοιχίες, με την ποικιλία των ανοιγμάτων και των υψών, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρμονικό σύνολο, καθόλου μονότονο και σαφώς λειτουργικό.
Η περιοχή αυτή υπήρξε για αιώνες ολόκληρους η «ζώσα πνοή» των Κερκυραίων και στο σημείο αυτό έχουν συσσωρευθεί οι αμέτρητες αναμνήσεις των καθημερινών γεγονότων της πόλης των τεσσάρων αιώνων, οι δε τοπογραφικές μεταβολές της περιοχής έχουν καταγραφεί σε σχεδιαγράμματα και αποθησαυριστεί στη Βιβλιοθήκη Correr της Βενετίας.
Η Πίνια και η ονομασία της
Πίνια 1958
 
Το Πάσχα στην 'Πίνια'.
Κάτω από τη μεταλλική κουκουνάρα, μαζεύονταν οι Φακινοί, οι  αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδόροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές, βέρντε και κορδέλες, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρω χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς,  που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της Πρώτης Ανάστασης, οι σκορπισμένοι στην πιάτσα Πινιαδόροι, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε  τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι.

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search