• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για τον απολογισμό και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό της ΕΛΜΕ Πειραιά

January 19, 2022 279

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Πρωτόγνωρη η εικόνα στη σημερινή εκλογοαπαολογιστική Γενική Συνέλευση του Πειραιά. Για πρώτη φορά δε δόθηκε άδεια με εντολή του ΥΠΑΙΘ, την οποία υλοποιούν όλες οι ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ (ανάμεσά τους και η ΔΙΔΕ Πειραιά). Ο πόλεμος στα σωματεία και στα συνδικάτα συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό «έκτρωμα» του Χατζηδάκη να χτυπά με τον πιο βάναυσο τρόπο τη συνδικαλιστική δράση, τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία, τη συλλογική δράση των εργαζομένων και τη δημοκρατία.

Ο απολογισμός ενός σωματείου είναι διαδιακασία σημαντική για τη λειτουργία του και η τεκμηριωμένη αντιπαράθσεση απόψεων και ιδεών έχει προωθητικό ρόλο. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ΕΛΜΕ Πειραιά διαχρονικά έχει κατοχυρώσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας με κινητοποιήσεις για σοβαρά εκπαιδευτικά αιτήματα και με ουσιαστική συμπαράσταση και στήριξη συναδέλφων σε φαινόμενα διοικητικού αυταρχισμού και υπεράσπισης εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις μπορεί το ΠΑΜΕ που είχε την προεδρία να έβλεπε την παρουσία μόνο δικών του στελεχών,  σύμφωνα με την τοποθέτησή του – και είναι δικάιωμά του να βλέπει ό, τι θέλει, αλλά πάντα είμαστε παρόντες τα μέλη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και μάλιστα στην πρώτη γραμμή! Για αυτό και τα όποια θετικά στη δράση της ΕΛΜΕ δεν τα χαρίζουμε σε κανένα! Ωστόσο αρκούν αυτά για να  κριθεί θετικός ο απολογισμός του ΔΣ;

Απαντώντας χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι στην ΕΛΜΕ Πειραιά οι παρατάξεις του πρώην και νυν κυβερνητικού σθνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ – ΠΕΚ) έχουν την πλειοψηφία με 5 συνολικά στις 9 έδρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΕΛΜΕ να μην έχει ένα ριζοσπαστικό αγωνιστικό προσανατολισμό ρήξης με την κυβερνητική και εκπαιδευτική πολιτική. Και όχι μόνο αυτό. Ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος για μια ΕΛΜΕ που η πλειοψηφία του ΔΣ αρνείται ακόμα και το αυτονόητο, δηλαδή τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης ακόμα και για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως η αξιολόγηση. Δυο φορές την περασμένη περίοδο με πρωτοβουλία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ συγκεντρώθηκαν υπογραφές μελών της ΕΛΜΕ για να πραγματοποιηθούν ΓΣ. Αλήθεια το ΠΑΜΕ που είχε την προεδρία και ψήφιζε υπέρ των ΓΣ στο ΔΣ πόσες υπογραφές συγκέντρωσε;

Πολλές αποφάσεις στην ΕΛΜΕ πάρθηκαν με 8 ψήφους υπέρ (ΠΑΜΕ – ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΕΚ) και 1 κατά ή λευκό κατά περίπτωση.

Τα δύο χρόνια πανδημίας ήταν πολύ αποκαλυπτικά όχι μόνο για τις στοχεύσεις του συστήματος, αλλά και για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των κυρίαρχων παρατάξεων στην ΕΛΜΕ Πειραιά:

- Η ΔΑΚΕ ουσιαστικά έβαλε πανιά για την ανοιχτή και απροκάλυπτη εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω των δοτών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Τα άλλοτε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τώρα, κάθονται ως διορισμένοι, στις καρέκλες του ΠΥΣΔΕ. Η παρουσία της στην ΕΛΜΕ είναι ανύπαρκτη.

- Η ΠΕΚ, χωρίς μόνιμη παρουσία, επενδύει στην επιχείρηση κέντρων του συστήματος να αναστήσουν τον πολιτικό της φορέα. Δεν έχει καμία κινηματική παρέμβαση.

- Οι ΣΥΝΕΚ έχουν ολοκληρώσει την απαλλαγή τους από κάθε αγωνιστικό προσωπείο, ποντάροντας στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς θώκους. Η μάχη που «έδωσαν ενάντια στην αξιολόγηση» ήταν (όσο ήταν) ενάντια στην «κακή αξιολόγηση» της ΝΔ.

- Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ είναι σε φάση πλήρους αποκάλυψης της λογικής της ήττας και του «ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του και να δει τι θα ψηφίσει στις εκλογές». Τα «ενιαία κείμενα» που παρουσίασε στην τελευταία συνέλευση απογύμνωσαν την κενότητα του «αγωνιστικού» της βερμπαλισμού.

Οι παραπάνω δυνάμεις συντάχθηκαν, σε διαφορετικό βαθμό, με τις κυβερνητικές επιλογές την περίοδο της τηλε-«εκπαίδευσης», δεν έκαναν τίποτα στην κατεύθυνση συγκρότησης κινήματος αντίστασης και διεκ-δίκησης, συνεργάστηκαν στην παύση κινήματος κόντρα στην αξιολόγηση.

Το 8 – 1 είναι μια ανορθογραφία που μπορεί και πρέπει στις εκλογές της Δευτέρας 24/1 να διορθωθεί, να αλλάξουν οι στσχετισμοί για τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό της ΕΛΜΕ Πειραιά, για είναι το σωματείο όπλο στα χέρια των εκαπιδευτικών και όχι άθροισμα παρατάξεων που λειτουργούν με τη λογική ανάθεσης βάζοντας τη βάση των εκαπιδευτικών στο περιθώριο!

Ενιαία γραμμή υποταγής και συμβιβασμού ή γραμμή αγώνα και αντίστασης;

Η περιβόητη αξιολόγηση και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης δεν προχωρούν ανεμπόδιστα! Οι εκπαιδευτικοί με μαζικό τρόπο απέρριψαν την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση τον Φλεβάρη του 2020 και τον Σεπτέμβρη - Οκτώβρη του 2021. Παρά τις απειλές, την τρομοκρατία, τα δικαστήρια, την υπονόμευση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, την προδοτική στάση των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη συνείδηση της τεράστιας πλειοψηφίας του κλάδου η αξιολόγηση και οι στόχοι της έχουν αποκαλυφθεί. Τα πρωτοβάθμια σωματεία που κήρυξαν απεργία αποχή από την αξιολόγηση και συνεχίζουν το συντονισμό της δράσης τους αυξάνονται, ήδη έφτασαν τα 20, και κρατούν ανοιχτό το μέτωπο του αγώνα ανοίγοντας καινούργιους δρόμους. 

Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, αφού επιτέλεσε το ρόλο της ως αντιπολίτευση, προχώρησε στη γνωστή κωλοτούμπα και από κοινού με τη ΔΑΚΕ μεθόδευσαν την αλλοίωση της βούλησης των εκπαιδευτικών για συνέχιση της απεργίας αποχής στη ΓΣ προέδρων στις 16/10. Από τότε ανέλαβαν το ρόλο της ΔΑΚΕ και πρωτοστατούν στην τρομοκράτηση και τις απειλές για όσους συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης με την απεργία αποχή που προκήρυξαν οι ΕΛΜΕ. Παρά τις αποφάσεις των σωματείων για απεργία αποχή και ενάντιά τους, προτείνουν «ενιαία κείμενα» για τη συμπλήρωση αξόνων και δεικτών. Η παράταξη του ΠΑΜΕ, αφού κατήγγειλε αρχικά την προδοσία των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ, προχώρησε στην πρόταση να κηρύξει αποκλειστικά και μόνο η ΟΛΜΕ εκ νέου απεργία αποχή.

Στην  ΕΛΜΕ του Πειραιά παίχτκε το … έργο  των «καλών ενιαίων κειμένων» για κάθε άξονα στα σχέδια δράσης.  Με άλλα λόγια το ΠΑΜΕ έπαθε ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που κάνει για να αμυνθεί είναι να πυροβολεί τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που δεν έχουν ενιαία γραμμή και υπονομεύουν τον αγώνα! Εμείς το δηλώνουμε στο δίλημμα ΠΑΜΕ αξιολόγηση ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ είμαστε με την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στην αξιολόγηση και την εκπαιδευτική πολιτική.

Ολοκληρώνοντας αυτή την τοποθέτηση, σε συνθήκες πανδημίας που ο λαός πληρώνει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με εκατόμβες νεκρών. Απέναντι σε αυτή την πολιτική η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. Ο Α. Τσίπρας δηλώνει «στα δύσκολα βάζουμε πλάτη» και ο Δ. Κουτσούμπας «Αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης» (11 – 3 – 2020). Ο συνδικαλιστικές παρατάξεις της συστημικής Αριστεράς σε αυτή την περίοδο της μαγάλης επίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα απορρίπτουν ακόμα και τις εθιμοτυπικές 24ωρες απεργίες!

Συναδέλφισσες –οι

Τώρα είναι η ώρα να βαδίσουμε στον δρόμο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της κυβερνητικής πολιτικής που οικοδομεί τον νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Για την ανατροπή του Νόμου Χατζηδάκη που βγάζει στην παρανομία τα σωματεία, την απεργία και την αντίσταση. Για την ανατροπή της εκπαιδευτικής πολιτικής που γκρεμίζει το δημόσιο και δωρεάν σχολείο και οικοδομεί το σχολείο της αξιολόγησης - χειραγώγησης – κατηγοριοποίησης και των ταξικών φραγμών!

 

*Τοποθέτηση στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά την Τετάρτη 19 Γενάρη 2022. Ορισμένα σημεία είναι πιο ανεπτυγμένα από την ομιλία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search