• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία μας!

January 20, 2022 367

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αφορμή την πρόσφατη φασιστική επίθεση στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου με ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία μας. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας του φασισμού και των εκπροσώπων του."

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ καταδικάζουμε την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών, στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου. Επιτέθηκαν σε μαθητές που καλούσαν σε ΓΣ και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 20/1, ενώ κατέβασαν το πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές». Την επόμενη μέρα συνέχισαν την επίδειξη δύναμης και με τη συμμετοχή εξωσχολικών πέταξαν τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο και κόλλησαν αφίσες εθνικιστικών ομάδων, ενώ προέτρεπαν και στη μη χρήση μάσκας. Απείλησαν και εκφόβισαν εκπαιδευτικούς, πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν. Επίμονα το 2ο ΕΠΑΛ έχει ζητήσει τη φύλαξη του σχολείου, χωρίς να έχει εισακουστεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φασιστικά και εθνικιστικά στοιχεία κάνουν την παρουσία τους στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου. Μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον προηγούμενο Οκτώβρη, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στον Εύοσμο από μέλη αυτών των ομάδων. Δεν είναι άγνωστοι ούτε οι ίδιοι, ούτε η δράση τους, είναι πυρήνας φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων.

Η φασιστική δράση και οι ενέργειές τους για άλλη μια φορά χτυπούν τις δημοκρατικές διαδικασίες του μαθητικού κινήματος και επιχειρούν να ανακόψουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Οι φασιστικές ομάδες χτυπούν σε μια περίοδο που είναι οξυμένα τα προβλήματα και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναβρασμό, για να εκφοβίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως και στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, κάνουν επιθέσεις σε μαθητές που διεκδικούν ένα καλύτερο σχολείο. Η μόνη που ωφελείται από τη δράση τους είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να χτυπήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και έχει επιβάλει τη λειτουργία των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία μας. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας του φασισμού και των εκπροσώπων του.

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία - Μικροί ήρωες υπάρχουν ακόμα - Κατιούσα

Τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι διαλόγου και δημοκρατικής λειτουργίας, ο φόβος, οι απειλές και η βία των φασιστών δεν χωρούν σε αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε δηλώσεις για την επιβολή ‘‘του νόμου και της τάξης’’ στα Πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους χωρίς να πει ούτε μία λέξη για τη φασιστική βία στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

Αποδεικνύονται για άλλη μια φορά οι σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και της Διεύθυνσης Δυτικής Θεσ/νίκης που αρνήθηκαν τις επανειλημμένες προτάσεις μας, μετά τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, για να δοθούν χρόνος και κατευθύνσεις στα σχολεία για συζητήσεις και δράσεις με αντιφασιστικό περιεχόμενο με σκοπό να μην επαναληφθούν παρόμοιες σκηνές σε σχολεία.

Για να ανακοπεί η συνεχιζόμενη δράση φασιστικών ομάδων που δρουν στα σχολεία με τη σταθερή στήριξη και εξωσχολικών, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και όλη η κοινωνία να υψώσουν τείχος απέναντί τους τον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με τον οργανωμένο συλλογικό μας αγώνα απαντάμε στις φασιστικές προκλήσεις. Απαντάμε και με τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στις κινητοποιήσεις για την υγεία και τα δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 20/1 ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,12.30 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                               Η γραμματέας

 

Χρήστος Ζαγανίδης                         Ειρήνη Σωπιάδου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search