• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κλειστά τα σχολεία αύριο Πέμπτη στην Αττική – Οι εκπαιδευτικοί μαζικά και συντεταγμένα αρνούνται την τηλεκπαίδευση!

January 26, 2022 1100

 

Με τηλεκπαίδευση «διατάζει» το ΥΠΑΙΘ να γίνουν αύριο τα μαθήματα στην Αττική, καθώς και αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά. Αντίστοιχα, σε όσες περιοχές τα σχολεία δεν ανοίξουν μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Όμως δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών στην πρωτοβα΄θμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλούν του εκπαιδευτικούς να μην πειθαρχήσουν στις παράνομες και αντιπαιδαγωγικές εντολές του ΥΠΑΙΘ και του διοικητικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοίνωσε τα εξής:

  • Αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο. Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή).
  • Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων).

 Τι λένε οι εκπαιδευτικοί

Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, τα σχολεία θα είναι κλειστά και αύριο Πέμπτη 27/1. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους τα εξής:

· Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούμαστε να παρέχουμε υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης από το σπίτι μας. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 16/10/21, σύμφωνα με την οποία «Η ΓΣ των Προέδρων αποφάσισε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ές να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία».

· Τα σχολεία είναι κλειστά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας «με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών». Επειδή τα ατυχήματα δεν κάνουν διακρίσεις, τα σχολεία έκλεισαν για όλους, προφανώς και για τους εκπαιδευτικούς, αλλιώς θα αναφερόταν από το Υπουργείο Παιδείας ρητά και εγγράφως η υποχρέωσή μας να μεταβούμε αύριο στα σχολεία μας.

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση – είναι τηλεπαίδευση

Ο απολογισμός της λεγόμενης τηλε-«εκπαίδευσης» έχει γίνει στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους. Και είναι εκκωφαντικός! Οι οδυνηρές συνέπειες στους μαθητές -ειδικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων-, τα γνωστικά κενά και η συνολική διαλυτική κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι πράγματα που, πια, ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της διαδικασίας αυτής δεν τολμούν να αρνηθούν.

Ενδεικτικά:

Α) αίρεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού πολλοί μαθητές δεν διαθέτουν τα μέσα ή λόγω κακοκαιρίας δεν θα έχουν σύνδεση. Εξάλλου το ίδιο το υπουργείο δεν έχει εξασφαλίσει δύο χρόνια τώρα τον στοιχειώδη εξοπλισμό των μαθητών για την συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση που επιθυμούν.

Β) όταν αναγνωρίζουν και οι ίδιοι πλέον ότι : «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση», αφού η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση και δημιούργησε κατά κοινή πλεον ομολογία μαθησιακά κενά, όξυνση των μορφωτικών ανισοτήτων, και τεράστια ψυχοσωματικά και συναισθηματικά προβλήματα

Για όλα αυτά το Υπουργείο, όχι απλά αδιαφορεί, αλλά αγνοεί με πρωτοφανή κυνισμό τα αιτήματα των εκπαιδευτικών (αναπροσαρμογή – μείωση της ύλης (ιδιαίτερα των ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ), κατάργηση ΕΒΕ, τράπεζας θεμάτων, εξετάσεις PISA κλπ.)

Ακόμα το υπουργείο, μέσω της υπουργού, εκδήλωσε όψιμο ενδιαφέρον για την κάλυψη τεχνολογικού εξοπλισμού στους συναδέλφους, μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας «voucher», με το «αστρονομικό» ποσό των 200€… (!!!)

Τέλος η νομιμότητά της πλατφόρμας WEBEX κρίθηκε με απόφαση κόλαφο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και η μόνη της «χρησιμότητα», για τις μέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία μας, είναι να συνθέσει το υπουργείο το αφήγημα για «καμία ώρα χαμένη»,όταν μάλιστα υπάρχουν ακόμα χιλιάδες πάγια κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά με ευθύνη του υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να με μετατρέψουν τον χώρο της οικίας τους σε χώρο εργασίας κι αφού αυτός είναι κλειστός με απόφαση του Περιφερειάρχη, δεν μπορεί να τελείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Κανένας στην τηλε - μπαρούφα αύριο!!

 

Ενδεικτική και η παρακάτω ανακοίνωση του Συντονιστικού των αναπληρωτών:

Για τις πιέσεις στους/στις αναπληρωτ(ρι)ες για την τηλεκπαίδευση

Η τηλεκπαίδευση, αν και έχει απονομιμοποιηθεί πλήρως στα μάτια εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, για τις σημαντικές ψυχοσωματικές και μαθησιακές συνέπειες που έχει για όλους/όλες, για την όξυνση των ανισοτήτων και παρόλο που και το ίδιο το ΥΠΑΙΘ πλέον αναγνωρίζει ότι «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση», συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί «δια πάσα νόσο». Άλλοτε ως κατασταλτικό-τιμωρητικό μέσο για τις καταλήψεις και άλλοτε, όπως τώρα, στην κακοκαιρία για να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ότι δήθεν όλα λειτουργούν κανονικά. Επιδιώκει να καλύψει έτσι τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας, μιας και το μόνο μέτρο που πήρε για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ήταν… τα ανοιχτά παράθυρα και ένα επιπλέον self test… Στο ΥΠΑΙΘ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες διδακτικές ώρες, κατηγορούν τις «άδειες» των εκπαιδευτικών για τα κενά, όταν υπάρχουν εκατοντάδες μέχρι και αυτή τη στιγμή με δική τους ευθύνη. To «επιτελικό κράτος» δεν παίρνει μέτρα για τα σχολεία με το πρώτο χιόνι, την πρώτη βροχή (πλημμυρισμένα προκάτ), το κρύο, τον καύσωνα κλπ, έχει όμως το μαστίγιο του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και των απειλών για τους αναπληρωτές που δεν παρείχαν τηλεκπαίδευση.

Έτσι κατόπιν πιέσεων από το υπουργείο και τις Διευθύνσεις, κάποιοι διευθυντές πιέζουν τους αναπληρωτές να κάνουν τηλεκπαίδευση με το δήθεν ερώτημα «τι να γράψουμε στα παρουσιολόγια για ΠΔΕ και ΕΣΠΑ αν δεν κάνετε τηλεκπαίδευση;».

Να τονίσουμε λοιπόν τα εξής:

  1. Το τι θα γραφεί το παρουσιολόγιο είναι πρόβλημα της διοίκησης και όχι των αναπληρωτ(ρι)ών
  2. Όταν οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές με απόφαση Δημάρχου/Περιφέρειας, είναι κλειστές για όλους/ες, μαθητικό, εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό
  3. Οι αναπληρωτ(ρι)ές δεν μπορούν να βρίσκονται στον εργασιακό τους χώρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο όπως και οι μόνιμοι (κακοκαιρία, αναστολή λειτουργίας των σχολείων, δεν λείπουν με δική τους υπαιτιότητα) επομένως ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ή ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ όπως εκφοβιστικά και ψευδώς διαδίδεται. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ νομολογία ή εγκύκλιος γι’ αυτό
  4. ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ συνάδελφος και πολύ περισσότερο οι αναπληρωτ(ρι)ες που βρίσκονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ και αλλού και με τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ/ΕΣ να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή τηλεκπαίδευσης, ούτε να μετατρέψουν το σπίτι τους σε εργασιακό χώρο. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ! Εάν το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να περάσουμε σε καθεστώς τηλεργασίας, θα πρέπει να φροντίσει να μας παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (laptop, σύνδεση κ.λ.π.) σύμφωνα με τον νόμο 4807/21
  5. Το ίδιο το υπουργείο είναι υπόλογο απέναντί μας και απέναντι στους/στις μαθητ(ρι)ές μας, όταν έχει επιτρέψει την κερδοσκοπία με τα δικά μας δεδομένα στην εταιρεία CISCO και δεν έχει δώσει ακόμα δημόσια απάντηση στις ενστάσεις-καταγγελίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  6. Οποιαδήποτε εντολή της υπηρεσίας μας θα πρέπει να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη, διαφορετικά δεν είναι έγκυρη και δεν εκτελείται. Η διοίκηση δεν λειτουργεί με προφορικές εντολές ή άτυπα sms (με ενημερώσεις από Δ/ντες ακόμα και μέσω viber) και email, χωρίς υπογραφές και αριθμό πρωτοκόλλου

Καλούμε τους αναπληρωτές να μη φοβούνται και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις διευθυντών και γενικά της διοίκησης. Όπου υπάρχουν ή υπάρξουν τέτοιες απειλές από στελέχη να καταγγέλλονται αμέσως στο σωματείο και στις Ομοσπονδίες.

Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να πάρουν επίσημα θέση.

  • Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω το Υπουργείο όλες τις απαράδεκτες ανακοινώσεις και πιέσεις για τηλεκπαίδευση και να σταματήσει η καταιγιστική αποστολή εκφοβιστικών και εκβιαστικών μηνυμάτων
  • Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ρητά πως καμία μορφή τηλεργασίας δεν μπορεί να παρέχεται από τον προσωπικό μας χώρο, με δικό μας εξοπλισμό και πληρωμένη από τον ελάχιστο μισθό μας, ενώ η προσέλευση και η παραμονή μας στο σχολείο δεν είναι δυνατή, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις Δήμων/Περιφερειών δεν είναι ασφαλής η μετακίνηση από και προς τα σχολεία.
  • Το ΥΠΑΙΘ να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Άμεσα ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ εκπαιδευτικών και αναπροσαρμογή της ύλης. Ενισχυτική διδασκαλία. Αυτές είναι οι βασικότερες προϋποθέσεις για την αναπλήρωση πολλών χιλιάδων χαμένων διδακτικών ωρών από την αρχή της χρονιάς.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών για την κάλυψη όλων των αναγκών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

 

Η ανακοίνωση της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ - ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ - ΣΧΟΛΕΙΑ

Μετά από απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά το επόμενο διήμερο (24/1κ και 25/1/22) με βάση τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα η υπουργός κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ήδη τη διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως.

Φαίνεται ότι η χρήση του webex γενικεύεται σε όλες τις έκτακτες συνθήκες, όπως μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες σε περιπτώσεις κατάληψης, αλλά και παλιότερα ακόμα και σε περιπτώσεις σεισμών (πχ στην Κρήτη). Τα ανύπαρκτα μέτρα για την πανδημία, η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, το κυβερνητικό σχέδιο «ανοιχτές πόρτες και παράθυρα», σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και τα προβλήματα θέρμανσης των σχολείων, δημιουργούν για μια ακόμα φορά μια εκρηκτική κατάσταση! Κυβέρνηση και Υπουργείο προβάλλουν την εικόνα της ομαλότητας: Πρέπει να φαίνεται ότι όλα λειτουργούν κανονικά για εφαρμοστεί ο προγραμματισμός (Αξιολόγηση, Τράπεζα Θεμάτων κλπ). Θέλουμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του Υπ. Παιδείας, τι θα γίνει με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές που δε διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;

Συνάδελφοι υπενθυμίζουμε ότι κανένας νόμος δεν μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε προσωπικό μας εξοπλισμό και τον ιδιωτικό μας χώρο για να κάνουμε μάθημα στους μαθητές μας. Αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη μας να μας προσφέρει όποια εργαλεία απαιτούνται, σύνδεση και χώρο για να εργαστούμε. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ 111525/ΓΔ4/2021 ΦΕΚ 4188/Β/10-9-2021 αναφέρει «οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία». Επομένως η ευθύνη οργάνωσης της εξ αποστάσεως ανήκει στη σχολική μονάδα και όχι σε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά. Αυτό περιλαμβάνει προμήθεια εργαλείων και κατάλληλο χώρο. Η παροχή voucher των 200€ προφανώς φτάνει για να αγοράσουμε ένα …μέρος του εξοπλισμού. Η μη υποχρεωτικότητα τόσο στον εξοπλισμό, όσο και στη χρήση του ιδιωτικού μας χώρου, ως χώρο παροχής εργασίας, επισημαίνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή.

Απαιτούμε:

- Να αποσυρθούν εδώ και τώρα όλες οι οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.

- Το ΥΠΑΙΘ να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών.

- Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

Επισημαίνουμε ότι, με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που επικαλούνται, το ΥΠΑΙΘ και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να

ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται. Αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση δυνατότητας πρόσβασης στη σχολική μονάδα.

Γ) Επιπλέον, με δεδομένα τα παραπάνω, σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος.

Δ) Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε γραπτά (πχ μέσω mail) αν θα κάνουμε ή όχι και γιατί τηλεκπαίδευση. Οι γραπτές απαντήσεις προϋποθέτουν γραπτή εντολή που απευθύνεται προς εμάς.

Συνάδελφοι, το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα στηρίξει κάθε συνάδελφο σε οποιαδήποτε περίπτωση απειλών ή αυθαιρεσιών της διοίκησης σε βάρος του. Ζητάμε να πάρει θέση και η ΟΛΜΕ.

Για τις περιπτώσεις που οι συνάδελφοι καλούνται από τη διοίκηση εγγράφως να κάνουν τηλεκπαίδευση και πιέζονται να απαντήσουν, μπορούν να αποστέλλουν το εξής κείμενο:

«Επειδή με βάση το νομοθετικό πλαίσιο δεν είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ το χώρο κατοικίας μου ως χώρο εργασίας, ούτε με δικούς μου πόρους να εξασφαλίζω εξοπλισμό και μέσα τηλεκπαίδευσης, και εφόσον με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία για τις επόμενες δύο ημέρες κλείνουν, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, άρα η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις σχολικές μονάδες, ζητώ να μου απαντήσετε εγγράφως το πώς θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                   Ο Γραμματέας του Δ.Σ.

Ιωαννίδης Τάσος                     Λουκόπουλος Κώστας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ 

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Κανένας/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του/της

Λέμε ΟΧΙ στην κοροϊδία και στις επικοινωνιακές τακτικές του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης

Δηλώνουμε ότι όταν τα σχολεία μας είναι απροσπέλαστα από τα χιόνια ή τον παγετό και κλείνουν, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία τηλεκπαίδευση, ούτε από τα σχολεία ούτε από τα σπίτια.

Επίσης δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο χώρος του σχολείου παραμένει ο χώρος εργασίας μας και μέσα σε αυτόν παρέχουμε το έργο μας. Οι εκπαιδευτικοί εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον χώρο εργασίας μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε εργασία και άρα ούτε τηλεκπαίδευση. Καμία μορφή τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να παρέχεται από το χώρο της οικίας μας, με δικό μας εξοπλισμό και πληρωμένη από τον ελάχιστο μισθό μας σύνδεση (ακόμη και αν τα διαθέτουμε).

Αυτές τις μέρες το καθήκον των εκπαιδευτικών και των παιδιών είναι το παιχνίδι με τα χιόνια και όχι με τις τηλεοθόνες! Αυτό καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες μας να κάνουν. Μόνη μας έγνοια κι ανησυχία, τα σπίτια των παιδιών μας που δεν έχουν θέρμανση. Αυτή την έγνοια οφείλει να έχει και το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση.

Καμία εγκύκλιος δεν έχει σταλεί από το υπουργείο που να αλλάζει τα δεδομένα. Οποιαδήποτε εντολή της υπηρεσίας μας θα πρέπει να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη, διαφορετικά δεν είναι έγκυρη και δεν εκτελείται. Η διοίκηση δε λειτουργεί με προφορικές εντολές ή άτυπα sms και email.

Καλούμε την ΔΟΕ να πάρει σαφή θέση ενάντια στις εξελίξεις αυτές, να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς και να χρησιμοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό μέσο για τη διεκδίκησή του!

Σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 23/1 και την Τρίτη 24/1. Την ίδια στιγμή το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει τηλεκπαίδευση όπου αποφασίζεται αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Την ανυπόγραφη ανακοίνωση του γραφείου τύπου ακολουθούν ανυπόγραφα emails από πλευράς διευθύνσεων και εντολές διευθυντών για προγραμματισμό τηλεκπαίδευσης από αύριο.

Τους απαντάμε: Ούτε να το σκέφτεστε!

Μπορεί η υπουργός παιδείας να έλεγε πέρυσι ότι «η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει» και φέτος να υποστηρίζει, αυτό που λέγαμε εμφατικά από την αρχή, ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, μπορεί η ίδια να φάσκει και να αντιφάσκει, όχι όμως και εμείς. Εμείς τονίζουμε ξανά: η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί δεν θα συναινέσουμε στο αφήγημα του υπουργείου για τη συνέχιση της κανονικής λειτουργείας των σχολείων, ακόμα κι αν τα πάντα γύρω μας δεν μοιάζουν κανονικά.

Η κυβέρνηση που τόσο τάχα νοιάζεται για τα παιδιά μην χάσουν 1-2 ημέρες μάθημα λόγω χιονιού:

  • Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια,
  • Έχει την ευθύνη για τα εκατοντάδες κενά και τις χαμένες ώρες μαθημάτων εξαιτίας των «εξορθολογισμένων» προσλήψεων,
  • Αδιαφορεί για τις ανάγκες μαθητών με αναπηρία αφήνοντάς τους χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης,

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, δε διστάζει και πάλι να ανοίξει τον δρόμο για την τηλεκπαίδευση. Οι κίνδυνοι που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή για γενίκευση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο όνομα των «έκτακτων καιρικών συνθηκών», για κάθε ημέρα και στιγμή που θα κλείνει το σχολείο ή θα απουσιάζει ο εκπαιδευτικός, επιβεβαιώνονται. Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Παιδείας αξιοποιεί την τηλεκπαίδευση ως «φάρμακο για όλες τις χρήσεις», είτε αυτό λέγεται κακοκαιρία, είτε σεισμός, είτε κατάληψη.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τις ορατές πλέον συνέπειες της τηλεκπαίδευσης στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω του αποκλεισμού των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και των μαθητών με αναπηρία ή με μαθησιακές δυσκολίες, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή εκπαίδευση. Όσο κι αν το υπουργείο θέτει τις βάσεις για νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως ισότιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας, προχωρώντας με έναν ακόμη τρόπο στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί απαντάμε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε ένα παιδαγωγικό επιχείρημα για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο κλείσει υποχρεωτικά για λίγες μέρες. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην το αποδεχτούμε. Το υπουργείο παιδείας επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα που θα βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας:

ΔΕΝ Νομιμοποιείται η συνέχιση της υποτιθέμενης «κανονικής» λειτουργίας του σχολείου, πολύ περισσότερο όταν ένα μέρος των μαθητ(ρι)ών του αποκλείεται από αυτή! Τεράστιες είναι οι συνέπειες για τα παιδιά Ρομά στην περιοχή μας που η προηγούμενη εμπειρία τα πέταξε κυριολεκτικά εκτός από κάθε επαφή με το σχολείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτά! Δεν μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό ένα μέρος των μαθητών «να μαθαίνουν» ή «να προχωρούν στην ύλη» μέσω μιας φωνής στο κινητό τους.

Όταν η πρόσβαση στο σχολικό κτίριο είναι αδύνατη ή επικίνδυνη λόγω καιρικών συνθηκών, ΔΕΝ σημαίνει ότι ο/η εκπαιδευτικός υποχρεώνεται να διαθέσει το σπίτι του ως χώρο εργασίας, καθώς και τον προσωπικό του εξοπλισμό για να την πραγματοποιήσει. Να μην επιτρέψουμε να καθιερωθεί το αφήγημα πως με εντολή του κράτους οι εργαζόμενοι θα παρέχουν τα απαιτούμενα μέσα για την εργασία τους, χωρίς καμία υποχρέωση της πολιτείας! Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…». Θυμίζουμε παράλληλα και την καταδικαστική για το υπουργείο Παιδείας και την εταιρία Cisco, απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (στις 16/11/2021, με την 50/2021) για τη διακινδύνευση - παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων».

Παράλληλα, το ΥΠΑΙΘ δεν έχει απαντήσει τίποτα ακόμα σχετικά με την απόφαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων που επισημαίνει σοβαρές παραβιάσεις ακόμα και του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, και πάλι επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία της Cisco, η οποία την περσινή χρονιά πληρώθηκε εν τέλει από το ΥΠΑΙΘ (ενώ είχε παρουσιαστεί ως δωρεάν σύμβαση) με σκοπό το προσωπικό της όφελος, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Σε πολλές περιπτώσεις, στη διάρκεια μιας κακοκαιρίας, παιδιά και εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι/ες με πραγματικά προβλήματα λόγω των καιρικών φαινομένων. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ όχι μόνο αδιαφορούν για την επίλυση αυτών των βασικών ζητημάτων επιβίωσης για τους ανθρώπους, αλλά υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς σε τηλεκπαίδευση, προκειμένου «η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα», ακόμα κι αν το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα.

Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, όχι τις πολιτικές της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίοδο, από την αρχή της πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί στέκονται με αλληλεγγύη και παιδαγωγική υπευθυνότητα στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με απόλυτα εγκληματικό τρόπο τα χρόνια πανδημίας. Η τηλεκπαίδευση ΔΕΝ είναι εκπαίδευση. Δεν θα την νομιμοποιήσουμε ούτε και θα την μονιμοποιήσουμε ως τέτοια.

- Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης, καλούμε τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας να μην πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση!

- Να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

-Καλούμε την ΔΟΕ να πάρει σαφή θέση ενάντια στις εξελίξεις αυτές, να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς και να χρησιμοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό μέσο για τη διεκδίκησή του!

Στις περιπτώσεις που ασκηθούν πιέσεις στα σχολεία από δ/ντες-ντριες/προϊσταμένες-ους για παροχή τηλεκπαίδευσης παρά τα παραπάνω δεδομένα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντούν με την παρακάτω δήλωση:

Σας ενημερώνω ότι λόγω της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη περί διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022, αδυνατώ να εισέλθω στον χώρο του σχολείου και να καλύψω το ωράριό μου με διδασκαλία στη φυσική τάξη. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία ορίζεται ότι «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Τέλος, για κάθε άλλη εντολή της υπηρεσίας μας παρακαλώ να ενημερωθώ για αυτή όπως προβλέπεται, δηλαδή να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας θα παρακαλούσα να μου στείλετε εγγράφως ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έρθουν στο σχολείο, κατά παράβαση της απόφασης του Περιφερειάρχη που κλείνει τα σχολεία, και ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος στην προσπάθεια κάποιου/ας συναδέλφου/ίσσας να φτάσει ή να αποχωρήσει από το σχολείο.

 

Drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search