Print this page

Απόφαση περιφέρειας – δημάρχων Αττικής για κλειστά σχολεία – ΥΠΑΙΘ: τηλεκπαίδευση – Εκπαιδευτικοί: Φτάνει πια η καραμέλα της τηλεκπαίδευσης!

January 27, 2022 436

 

Μετά από διαβούλευση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με τους 66 δημάρχους της Αττικής αποφασίστηκε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και αύριο Παρασκευή 28/1

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα αφού αξιολογήθηκαν οι δυσκολίες που επικρατούν σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν τίθεται ζήτημα πρόσβασης λόγω καιρικών συνθηκών.

Η απόφαση δείχνει ότι το μπάχαλο των προηγούμενων ημερών που ξεγύμνωσε το «επιτελικό»  κράτος και ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις και την αδυναμία να λειτουργήσει ακόμα και σε ομαλές καιρικές συνθήκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήταν άφαντη για τρεις ολόκληρες ημέρες κήρυξε «γενική αργία» για να δραπετεύσει από τις τεράστιες ευθύνες της για το μπάχαλο που επικρατεί μέχρι και αυτή την ώρα. Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες μετά τις πομπώδεις κυβερνητικές φιέστες για την έλευση των Rafale. Φορτώνουν στις πλάτες του λαού μας αμέτρητα δις ευρώ χρέη για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ξένων και χρεοκοπούν τις κρατικές υποδομές εγκαταλείποντάς τον στο έλεος της πανδημίας και της κακοκαιρίας. Το μπάχαλο αναπαράγεται και στα σχολεία που παραμένουν κλειστά σε ομαλές καιρικές συνθήκες! Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για το καθάρισμα των σχολείων και των δρόμων ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αντίθετα, ενεργοποιείται ξανά ως πανάκεια η τηλεκπαίδευση στα σχολεία που οι ίδιοι έκλεισαν επειδή δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προαναγγείλει ότι τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση και την Παρασκευή στην Αττική. Η μοναδική έγνοια της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι να παρουσιάσει την κάλπικη εικόνα μιας «κανονικότητας» στη Δημόσια Εκπαίδευση και να συγκαλύψει την πραγματικότητα της εγκατάλειψης των Δημόσιων Σχολείων. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί πλήρως για τις καταστροφικές παιδαγωγικές και ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που προκαλεί η τηλεκπαίδευση στη νέα γενιά. Αδιαφορούν ακόμη και για το γεγονός ότι υπάρχουν μαθητές/τριες που δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, δεν έχουν υπολογιστή, συνδέονται με κινητό ή και σταθερό τηλέφωνο, δεν έχουν ρεύμα ή θέρμανση στα σπίτια τους. Απαιτούν από εμάς, με προφορικές εντολές, εκβιασμούς και εκφοβισμό να γίνουμε συμμέτοχοι στο ότι η τηλεκπαίδευση μετατρέπεται σε μαθησιακή διαδικασία κατά την οποία προχωρά κανονικά η ύλη! Γι’ αυτό άλλωστε και αποφασίζουν ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων θα διεξαχθούν κανονικά!

Ειδικότερα, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοίνωσε τα εξής:

  • Αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Γιατί αρνούνται οι εκπαιδευτικοί την τηλεκπαίδευση:

Α) Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν από το σπίτι τους, και με δικά τους μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.

Β) Το ΥΠΑΙΘ και οι Δ/νσεις εκπαίδευσης οφείλουν να παρέχουν όλα τα τεχνολογικά μέσα εντός της σχολικής μονάδας και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είναι δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών να

ζητήσουν να παραβρεθούν στα σχολεία τους για κάθε είδους καθήκον που τους ανατίθεται. Αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση δυνατότητας πρόσβασης στη σχολική μονάδα.

Γ) Επιπλέον, με δεδομένα τα παραπάνω, σε περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβαση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας συνάδελφος.

Τι ζητάνε οι εκπαιδευτικοί:

Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Να καθαριστούν τώρα τα σχολεία και οι δρόμοι ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στις περιοχές που δεν υπάρχει πρόβλημα να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά!

ü Καμία τηλεκπαίδευση από τα σπίτια μας και με δικά μας μέσα. Η εργασία μας και όλα τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα εκτελούνται στον εργασιακό μας χώρο, δηλαδή στα σχολεία μας. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία υποχρέωση να μετατρέψουν το σπίτι τους σε χώρο εργασίας ούτε οφείλουν να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό! Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία ή δεν μπορεί να υποστηριχθεί, εξαιτίας έλλειψης τεχνολογικών μέσων ή δικτύου, δηλώνουμε αδυναμία!

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση – είναι τηλεπαίδευση!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.