• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου πρόσφυγα από ακροδεξιούς στο ΕΠΑΛ Ευόσμου [Βίντεο]

January 28, 2022 145

 

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η δράση ακροδεξιών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους  μαθητές-πρόσφυγες και εκπαιδευτικούς.

Τα περισσότερα άτομα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του grtimes.gr και τις μαρτυρίες, φαίνεται ότι σχετίζονται με το ΕΠΑΛ Ευόσμου, το οποίο πρόσφατα απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα. Υπενθυμίζουμε το επεισόδιο με ξυλοδαρμό ατόμων που μοίραζαν απ’έξω έντυπο υλικό με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να καταλήξει στο νοσοκομείο, τις καταλήψεις με τα φασιστικά συνθήματα και τα καλέσματα για συσπείρωση στον ακροδεξιό χώρο από την Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ).

Μόλις λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο το σχολικών μονάδων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ένας 16χρονος πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου πέφτει θύμα ατόμων του εθνικιστικού χώρου όταν δέχεται άγρια επίθεση με μπουνιές, κλωτσιές αλλά και σιδερογροθιά την ώρα που περιμένει το λεωφορείο μετά τη λήξη των μαθημάτων του για να επιστρέψει στη δομή Διαβατών όπου διαμένει, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο του.

«Ήταν περίπου έξι άτομα και δεν ξέρω αν και πόσοι άλλοι περίμεναν έξω από το σχολείο. Μας είπαν ότι τα “ξένα” παιδιά, οι πρόσφυγες του Γυμνασίου τους επιτέθηκαν και ότι τους ψάχνουν. Τους ρώτησα τι έγινε και τους επιτέθηκαν τα παιδιά που πηγαίνουν Πρώτη και Δευτέρα γυμνασίου, δηλαδή είναι μόλις 12 ετών. Μου απάντησαν ότι “έτρεξαν επάνω μας και έριξαν τον έναν κάτω”. Μετά όμως έμαθα ότι δεν είχαν διηγηθεί όλο το περιστατικό», περιγράφει καθηγήτρια του σχολείου.

«Είχε προηγηθεί η επίθεση από παιδιά του ΕΠΑΛ Ευόσμου σε έναν μαθητή του σχολείου μας που πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Λύκειο, την ώρα που περίμενε το λεωφορείο. Έπεσαν επάνω του, του έσπασαν τα γυαλιά που φορούσε και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα περίπου οκτώ παιδιά του γυμνασίου, 12 ετών, να βγουν για να υπερασπιστούν τον φίλο τους» εξηγεί η εκπαιδευτικός. Η ίδια συμπληρώνει ότι, όπως πληροφορήθηκαν στη συνέχεια, στην ενέδρα που έστησαν για να ξυλοκοπήσουν τον μαθητή τα άτομα τον χτυπούσαν ακόμα και με σιδερογροθιά.

Περιμένουν έξω από το σχολείο για να επιτεθούν σε προσφυγόπουλα

 

Ο μαθητής που δέχτηκε την άγρια επίθεση από άτομα που φέρονται να ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο, για έναν μήνα δεν πήγε ξανά στο σχολείο, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του φοβόντουσαν μην υπάρξει νέα επίθεση εις βάρος του. Αρχές της εβδομάδας ο μαθητής, αν και φοβισμένος, πήγε για να παρακολουθήσει ξανά τα μαθήματά του στο σχολείο και ακολούθησε νέο περιστατικό, αυτή τη φορά εκφοβισμού, όμως χάρη στην άμεση αντίδραση της συνοδού των ανηλίκων και εκπαιδευτικών του σχολείου αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Άτομα από το ΕΠΑΛ Ευόσμου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι ο μαθητής επέστρεψε στο σχολείο, πήγαν την επόμενη ημέρα και τον περίμεναν έξω από το προαύλιο. «Η συνοδός των προσφυγόπουλων που έχει την ευθύνη να τα μεταφέρει από τη δομή των Διαβατών που διαμένουν, στο σχολείο και πίσω, άκουσε τον έναν από τα πέντε άτομα να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει: “Ελάτε, θα ρίξουμε ξύλο”. Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά μετά από ότι είχε προηγηθεί, η γυναίκα έτρεξε αμέσως να μας ειδοποιήσει για να δούμε τι θα κάνουμε καθώς δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά να βγουν μόνα τους από το σχολείο».

Οι μαθητές πρόσφυγες χρειάστηκε να φύγουν από το σχολείο και να τους συνοδεύσουν έως να επιβιβαστούν στο λεωφορείο για τη δομή τρεις εκπαιδευτικοί μαζί με τη συνοδό, υπό τον φόβο νέας επίθεσης.

Το μήνυμα του 16χρονου Κούρδου

«Γειά σας κυρία, ήθελα να σας πω κάτι. Και πάλι αυτά τα αγόρια ήρθαν μπροστά από το σχολείο μας. Ήθελαν να με πολεμήσουν ξανά» αναφέρει ο 16χρονος πρόσφυγας σε μήνυμα που έστειλε την Τρίτη στην συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων.

Ο ίδιος, μετά από σχετική ερώτηση, λέει στο ίδιο μήνυμα ότι ούτε γνωρίζει αυτά τα άτομα αλλά ούτε και τον λόγο που θέλουν να τον «πολεμήσουν». Η συντονίστρια με τη σειρά της του απαντά ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, με τον 16χρονο να της λέει: «Ξέρω ότι θέλεις κυρία. Αλλά δεν σταματούν. Και εγώ μπορώ να πολεμήσω. Αλλά δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο». Ο μαθητής έκτοτε δεν έχει ξανά πάει στο σχολείο καθώς ο ίδιος και οι γονείς του φοβούνται για τη σωματική του ακεραιότητα.

Τι δηλώνει μητέρα μαθητή του σχολείου

Όπως περιγράφει μητέρα μαθητή του σχολείου που δέχτηκε να μιλήσει στο GRTimes.gr, οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και χαρακτήρισε αρκετά σοβαρό το θέμα που προέκυψε με την επίθεση στον 16χρονο. Σημείωσε ότι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει επικοινωνήσει με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί αυτή η κατάσταση, να προστατευτεί το παιδί και να μη φοβάται να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο σχολείο. “Κάθε παιδί, είτε είναι πρόσφυγας είτε είναι Έλληνας, θα πρέπει να έρχεται σχολείο χωρίς να το εκφοβίζει κανένας”, είπε.

Η ίδια περιέγραψε ότι στην περιοχή του Ευόσμου, “έχουμε θέματα με παιδιά που ανήκουν σε κάποιες συμμορίες ή φασιστοειδή, όπως ακούγεται. Εκφοβίζουν παιδιά, εκφοβίζουν καθηγητές και από ότι μάθαμε και το συγκεκριμένο παιδάκι. Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε πριν τις γιορτές, προπηλάκισαν το παιδί και έφτασαν στο σημείο να πάει στο νοσοκομείο”, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 
 

Σύμφωνα με τη μητέρα, η συγκεκριμένη ομάδα ή ομάδες, σχετίζονται τόσο με το ΕΠΑΛ Ευόσμου όσο και με αυτό της Σταυρούπολης. “Έχουμε ακούσει γονείς και παιδιά που πάνε στα σχολεία του Ευόσμου και της Σταυρούπολης, ότι φοβούνται να πάνε στο σχολείο, καθώς υπάρχουν κάποια παιδιά εκεί που τους τραμπουκίζουν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι παραβατικά στοιχεία, έχουν παραβατική δράση, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου και πρέπει να απομονωθούν. Να κατονομαστούν από τους καθηγητές στην αστυνομία και να εκδιωχθούν από το σχολείο”, αναφέρει, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: δεν πρόκειται για… μαθητές αλλά για παιδιά που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται ότι δρα οργανωμένα και επιλέγει ποιον ή ποιους θα χτυπήσει. Όπως ανέφεραν πηγές στο GRTimes.gr φέρεται να είναι μέλη της οργάνωσης “Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης” αλλά και του “Ιερού Λόχου” που από κοινού είχαν εμφανιστεί στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την περσινή χρονιά τόσο στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης όσο και στου Ευόσμου. Πρόκειται, όπως λένε οι καταγγελίες, για έναν πυρήνα 10-15 ατόμων οι οποίοι λειτουργούν ως ομάδα και επιτίθενται οργανωμένα σε άτομα του αριστερού χώρου, σε μαθητές που εκφράζουν διαφορετική άποψη, σε μετανάστες κ.α. Μάλιστα, μέλη της ΕΝΕΘ δεν διστάζουν να δημοσιεύσουν στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο και φωτογραφίες από επιθέσεις, με ναζιστικό χαιρετισμό ακόμα και μέσα σε σχολεία αλλά και απειλές ότι θα “τσακίσουν” κάθε τι διαφορετικό από αυτούς, με πρόσχημα πάντα τον “πατριωτισμό” και την “αγάπη” τους για την πατρίδα, κάτι που έκανε στο παρελθόν και ο “Ιερός Λόχος”. Μάλιστα, εμφανίζονται σε τηλεοπτικά πλάνα να φωνάζουν «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα» ενώ στις καταλήψεις που πραγματοποίησαν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, μεταξύ άλλων, ανάρτησαν ακροδεξιά – φασιστικά πανό.

“Να απομακρυνθούν από τα σχολεία – Να επιληφθεί η αστυνομία”

“Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο αυτό και προφανώς τέτοια στοιχεία δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία. Περιμένουμε να ταυτοποιηθούν οι δράστες και αν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα να απομακρυνθούν παντελώς από τα σχολεία. Αν όχι, να επιληφθεί η αστυνομία, γιατί προφανώς πρόκειται για ομάδες που δρουν μέσα και έξω από το σχολείο οργανωμένα και σκοπό έχουν να φοβίσουν – τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τα προσφυγόπουλα που έχουν βρεθεί σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία”, ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, μιλώντας για το περιστατικό ξυλοδαρμού του 16χρονου πρόσφυγα μαθητή αλλά και τη δράση των ατόμων.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι μετά τα πρόσφατα περιστατικά, το σύνολο των μαθητών που μεταφέρονται από τη δομή των Διαβατών, έχουν σταματήσει σταδιακά να πηγαίνουν στο σχολείο. “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι μαθητές αυτοί μένουν στο περιθώριο, απομονώνονται και δε συμμετέχουν στην κοινωνικοποίηση και την εκπαιδευτική διαδικασία”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και ο κ. Κοκονάς, οι γονείς του πρόσφυγα που δέχτηκε άγρια επίθεση φοβούνται να προβούν σε καταγγελία. “Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο δρουν όλες αυτές οι φασιστικές ομάδες. Με τον φόβο, με την τρομοκρατία, προσπαθούν είτε να εμποδίσουν μαθητές να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και στο ΕΠΑΛ, να προχωρήσουν σε συλλογικές διαδικασίες”.

 

 
ΠΗΓΗ: TVXS.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search