• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

«Σφαγή ελαιών» στο Τ.Ι.Φ.Κ. Ακρωτήριο Ελαιών

January 28, 2022 5539

 

«Σφαγή ελαιών» και συγχρόνως καταστροφή σπάνιας χλωρίδας, ερήμην των αρμοδίων, διενεργείται πιθανώς στην επισήμως προστατευόμενη ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (Τ.Ι.Φ.Κ.) περιοχή Ακρωτήριο Ελαιών ή Ελαίας του πρώην «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στη βορειοανατολική Κέρκυρα, καθώς ο επιχειρηματικός όμιλος Ikos προωθεί την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου-μαμούθ 804 κλινών.

Αυτό κατήγγειλε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (Π.Σ.) Ιονίων Νήσων ο περιφερειακός σύμβουλος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Αναπτύσσοντας Ερώτηση της παράταξής του «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» για τη διαφαινόμενη καταπάτηση δρόμου πρόσβασης του κοινού στην παραλία του «Κλαμπ Μεντιτερανέ», προκάλεσε δις την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα να τοποθετηθεί στο θέμα ότι η περιοχή αποτελεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (Τ.Ι.Φ.Κ.) που επισήμως χρήζει προστασίας, για να εισπράξει δύο φορές την απόλυτη σιωπή της.

Αρνούμενη να τοποθετηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο επ' αυτού, η περιφερειάρχης ανέφερε, μάλιστα, ότι στην πολύκροτη παλαιότερη συνεδρίασή του για το θέμα αυτής της επένδυσης το Π.Σ. δεν είχε διατυπώσει έναντι του επενδυτή «όρους», αλλά απλώς «ευχές».

Προσέθεσε ότι απέτυχε να επικοινωνήσει με τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου για το θέμα της πιθανής καταπάτησης δημοτικού μεν πλην όμως ελεγχόμενης νομικής κατοχύρωσης δρόμου πρόσβασης των Κερκυραίων στην παραλία «Κλαμπ Μεντιτερανέ». Αντ' αυτού, όπως είπε, επικοινώνησε με την επενδύτρια εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε στο Π.Σ. την άποψη της επιχείρησης ότι όλα φυσικά βαίνουν καλώς, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο δεν εκδηλώθηκε παρέμβαση των επιφορτισμένων με τέτοια θέματα περιφερειακών υπηρεσιών, μετά τη δημοσίευση γνωστοποίηση σχετικών έγγραφων καταγγελιών και φωτογραφικού υλικού.

«Δεν είχε γίνει διαπραγμάτευση και συμφωνία», αλλά απλώς το Π.Σ. είχε διατυπώσει «ευχές», πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2020, ημέρα Σάββατο, μετά από σχετική συνεδρίαση του Π.Σ., είχε υπογράψει άνευ όρων απόφαση μετατροπής σε χρήμα απροσδιόριστου ύψους της υποχρέωσης του επενδυτή να εισφέρει στον Δήμο γη, ενώ η Βουλή ήδη είχε ψηφίσει νόμο που της αφαιρούσε το δικαίωμα να υπογράψει, μεταφέροντάς το σε άλλη διοικητική Αρχή.  

Ο Χ. Χαραλάμπους την κάλεσε να ανακαλέσει την απόφασή της και αναφερόμενος στην ίδια και τον επενδυτή έκανε λόγο για «εξαπάτηση» ουσιαστικά του Π.Σ. Ακόμη και οι ελάχιστες υποσχέσεις του επενδυτή αποδεικνύονται «πριν αλέκτορα φωνήσαι», όπως είπε, «έπεα πτερόεντα», ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) αυτό που έκανε, τελικά, ήταν να του προσφέρει «γη και ύδωρ». Κατηγόρησε έντονα τον επικεφαλής του ομίλου Σταύρο Ανδρεάδη για όσα είχε πει στο Π.Σ. υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δήθεν τον είχαν αντιμετωπίσει ως να ήταν «ο Αλ Καπόνε», όταν είχε κληθεί να αναλάβει δεσμεύσεις.   

Η επικεφαλής της παράταξης Αλεξάνδρα Μπαλού, παρεμβαίνοντας, ανέφερε επικριτικά στην περιφερειάρχη για το θέμα του δημοτικού δρόμου, για την ολιγωρία της και όσα ανέφερε για την επικοινωνία της με τον όμιλο Ikos: «Πήρατε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»!

Όπως ανέφερε ακόμη ο Χ. Χαραλάμπους, ενόψει άλλων εργασιών φαίνεται ότι αφαιρούνται ακόμη και ενδεχομένως εκατοντάδες ελαιόδεντρα, κατά παράβαση προφανώς των σχετικών προβλέψεων για προστασία της περιοχής, ενώ άδηλο παραμένει το μέλλον των προσβάσεων.

Από την ίδια συζήτηση προέκυψε, εξάλλου, ότι κατόπιν όσων έχουν προηγηθεί ο όμιλος Ikos, σε μια προφανή προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», συζητεί με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας 

την παραχώρηση έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων, ενώ ο Δήμος συναινώντας στην εισφορά χρήματος αντί γης είχε προβάλλει ως όρους τα αιτήματα κατασκευής από τον επενδυτή σχολικής στέγης ή άλλου έργου υποδομής της προτίμησης των κατοίκων της περιοχής και άμεσης από το 2021 καταβολής σε τρεις δόσεις τιμήματος περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, πέραν της εξασφάλισης ικανοποιητικής πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα. Ο όμιλος εξακολουθεί, ωστόσο, να παραπέμπει στο άδηλο μέλλον το οικονομικό θέμα, αρνούμενος να δεσμευτεί για το ύψος του τιμήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου διαφωνεί με τη στάση της ηγεσίας της ΠΙΝ επί του θέματος και επισκέφτηκε η ίδια προ ημερών την περιοχή της σχεδιαζόμενης επένδυσης, αρνούμενη να επικοινωνήσει με την περιφερειάρχη.

Επιστολή για το θέμα του Τ.Ι.Φ.Κ.

Εν τω μεταξύ, νέα ένταση στο σκηνικό αναζήτησης πολλαπλών ευθυνών για τη δυσμενή εξέλιξη του θέματος προκάλεσε επιστολή δημότη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην τοπική εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα».     

Ανέφερε η επιστολή σε σχέση με δημοσιευμένες πληροφορίες για έγκριση μελέτης της σχετικής επένδυσης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα με ανατροπή του master plan που είχε γνωστοποιηθεί στον Δήμο και την ΠΙΝ:

«Η σχετική επένδυση έλαβε λοιπόν στην Αθήνα, καθώς φαίνεται, την έγκριση του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου, προφανώς όσον αφορά το περιβαλλοντικό σκέλος της.

Παρακάμπτοντας τώρα για την οικονομία του χώρου άλλα ζητήματα και στοιχεία, που άλλωστε ήδη έχουν τεθεί υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας Κέρκυρας, αναρωτιέμαι αν το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή όπως αλλιώς λέγεται έλαβε υπόψη του ότι η περιοχή Ακρωτήριο Ελαία / Κλαμπ Μεντιτερανέ από ετών πολλών έχει κηρυχθεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, που φυσικά χρήζει προστασίας. Αναρωτιέμαι, βεβαίως, διότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συζήτησε το θέμα και έλαβε τις προβληματικές αποφάσεις που γνωρίζετε αγνοώντας παντελώς, για να μην πω σκανδαλωδώς, αυτή τη διάσταση, ωσάν να μην υπήρχε, ενώ έχει αποτυπωθεί και σε παλαιότερες μελέτες της. Αναρωτιέμαι διότι, επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε ένα προστατευόμενο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους η ανέγερση τέτοιων εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν τελικά, όπως αναφέρεται στον αθηναϊκό Τύπο, όχι αυτά που γνωρίζαμε ως masterl plan της  επένδυσης, αλλά... 804 κλίνες!!!

Υπάρχει, αναρωτιέμαι, ένας έστω συμπολίτης που μπορεί να φανταστεί προστασία του Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Ακρωτήριο Ελαία / Κλαμπ Μεντιτερανέ με μονάδες με 804 κλίνες και βέβαια ανάλογες κύριες και βοηθητικές εγκαταστάσεις;

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε αν το   Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, όπως φυσικά και ο επενδυτής, έλαβε ως όφειλε υπόψη του αυτή την τόσο σημαντική παράμετρο ή, για κάποιον λόγο, την παρέκαμψε τελείως, ωσάν να μην υπήρχε, όπως έπραξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Θα απευθυνθώ φυσικά και στο ίδιο το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, ζητώντας σχετικές πληροφορίες για την εν λόγω συζήτηση/απόφαση, ώστε να διαπιστώσουμε, ασφαλώς, αν προκύπτει σημαντική παράλειψη και η απόφασή του πάσχει.  

Έτσι θα μάθουμε, τουλάχιστον, με τη φόρα που πήραν, αν το 'χει η μοίρα μας να περιμένουμε να αδειοδοτηθούν ένα πρωί και μερικές χιλιάδες κλίνες στο Παλαιό μας Φρούριο ή δεκάδες χιλιάδες κλίνες σε όλα τα καμιά τριανταριά προστατευόμενα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους του νησιού μας!».

Κ.

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search