• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Προγεννητική Αγωγή: Η δράση στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση και η σχέση με την απαγόρευση αμβλώσεων

February 01, 2022 275

Προγεννητική Αγωγή: Η δράση στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση και η σχέση με την απαγόρευση αμβλώσεων

Η δράση της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής που υπερασπίζεται τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού» και βρέθηκε στα σχολεία με έγκριση του υπουργείου, όπως αποκάλυψε το tvxs.gr, δεν είναι περιθωριακή.

Η Εταιρεία, όπως αναδεικνύει το παρόν ρεπορτάζ, δραστηριοποιείται χρόνια βρίσκοντας χρηματοδότηση από πόρους της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ και ανοιχτές πόρτες, όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα σχολεία της χώρας. Ένα κείμενο δε, που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό του εξωτερικού, συνδέει την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, με την δράση της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Ψυχολογίας κάνοντας αναφορά στην «ΟΜΑΕΡ», την Παγκόσμια Οργάνωση των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής, πρόεδρος της οποίας υπήρξε από το 2007 έως το 2016, η κυρία Ιωάννα Μαρή, πρόεδρος της Εταιρείας, όπως αναγράφεται στο βιογραφικό της.

Οι χρηματοδοτήσεις

Στις 10 Ιουλίου 2012, η Ειδική Υπηρεσία για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας αποφασίζει να δώσει στην Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής συγχρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα από το οποίο θα «ωφελούνταν» 33 άνεργοι στο Δήμο Πειραιά, συνολικού ύψους 107.971,88 ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου 2012, η ίδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας, εντάσσει τη δράση της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής «Υγεία, Πρόληψη για την Γέννηση Υγιών Παιδιών – με τη Δημιουργία Προσωπικού», με ωφελούμενους 15 άνεργους που θα πρόσφεραν συμβουλευτική ζευγαριών και υποψηφίων γονέων στο Δήμο Γλυφάδας, στο ίδιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αυτή τη φορά με συνολική δαπάνη 49.078,13 ευρώ.

 
 

Με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου του 2020 αναρτάται στην Διαύγεια αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην οποία υπό τον τίτλο «Αμοιβές μελών ΕΠ από άλλα Ιδρύματα και λοιπούς δημόσιους φορείς για έργα ΕΣΠΑ 2014-2020» δίδεται το ποσό των 310.000 ευρώ σε διάφορους φορείς, μεταξύ αυτών και η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής.

Η ίδια Εταιρεία εμφανίζεται στους πίνακες που συνοδεύουν τις Ετήσιες Εκθέσεις Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Αττικής, ως πρωτοβάθμιος πιστοποιημένος φορέας κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τον Κεντρικό Τομέα Αττικής.

Ένα φυλλάδιο εγκεκριμένο για σχολικές βιβλιοθήκες από το 2008 με υπογραφή του σημερινού ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το 2008 το Υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει εγκύκλιο προς όλους τους ΟΤΑ και τα Ληξιαρχεία της χώρας με το οποίο τους πληροφορεί ότι «περιήλθε στην υπηρεσία μας έντυπο της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής με τίτλο «Ευγονία-Προγεννητική Αγωγή» που σκοπό έχει την επιστημονική ενημέρωση των νέων ζευγαριών και την προετοιμασία για την δημιουργία υγιών παιδιών».

Η ίδια εγκύκλιος μας πληροφορεί ότι «Το έντυπο αυτό έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες», ενώ προέτρεπε τις Διευθύνσεις των Ληξιαρχείων να ενημερώσουν τους συζύγους οι οποίοι προσέρχονται στα Ληξιαρχεία να δηλώσουν τον γάμο τους. Το έγγραφο υπογράφει ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, που τότε ήταν ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών και σήμερα διατελεί ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής! Υπουργός Παιδείας τότε ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και Υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το έντυπο αυτό θα μοιραζόταν δωρεάν στα Ληξιαρχεία, με δαπάνες της ίδιας της Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, το 2011, ένα έντυπο 37 σελίδων με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή-Για υγιή παιδιά και ειρηνική κοινωνία» εκτυπώθηκε με χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια! Τα κονδύλια διατέθηκαν από το πρόγραμμα Grundtvig, από χρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρηματοδοτούν δράσεις δια βίου μάθησης, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κατά το χρονικό διάστημα 2009-2011.

Σύμφωνα με την ίδια την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, το φυλλάδιο αυτό έχει το ίδιο περιεχόμενο με αυτό του 2008, αφού, όπως μας ενημερώνουν στο οπισθόφυλλο το παρόν «διανέμεται στα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας μας προς τους συζύγους - μέλλοντες γονείς, δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΑΠΦ 110750/28255/19.5.08 εγκυκλίου - αποφάσεως του  Υπουργείου Εσωτερικών». Το πώς ένα τέτοιο φυλλάδιο συμβάλλει στην «δια βίου μάθηση» και με ποια διαδικασία εγκρίθηκε για να χρηματοδοτηθεί είναι κάτι που ελπίζουμε να μάθουμε στο εγγύς μέλλον.

 

Μπορεί η κ. Κεραμέως να έσπευσε γρήγορα να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την έγκριση του προγράμματος «Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», ρίχνοντας την ευθύνη στον (διορισμένο από την ίδια) Πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Αντωνίου και διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις για δήθεν χρηματοδότηση της Εταιρείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε δελτίο τύπου του Υπουργείου της, όμως η υπόθεση δεν έχει λήξει.

Σύμφωνα με την ίδια την Πρόεδρο της εταιρείας κ. Μαρή, τον Ιούνιο 2021 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Προετοιμασία για την σύλληψη και την εγκυμοσύνη» με συμμετοχή της ίδιας και μελών σωματείων προγεννητικής Αγωγής από διάφορες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, που είναι επίσης πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. «Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε» δήλωσε η κ. Κεραμέως. Θα περιμένουμε λοιπόν την διερεύνηση για το ποιο πρόγραμμα Erasmus «χώρεσε» την κ. Μαρή και τις απόψεις της εν έτει 2021, ποιος το ενέκρινε και το υπέγραψε και γιατί.

Ανοιχτές και οι πόρτες των πανεπιστημίων και του ΟΗΕ

Παρότι η κ. Μαρή δεν έχει καμία αντίστοιχη πανεπιστημιακή επάρκεια ή εργασιακή εμπειρία που να το δικαιολογεί, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες Πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Στις 10/10/2016 το «Τμήμα Μαιευτικής Αθήνας» (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) φέρεται να συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή για ένα καλύτερο κόσμο» και την κ. Ι. Μαρή σε κεντρικό ρόλο.

Στην ημερίδα αυτή, η κ. Μαρή παρουσίασε για άλλη μία φορά τις απόψεις της για τα αισθήματα και τα βιώματα της εγκύου που διαμορφώνουν το έμβρυο, και επανέλαβε τις θεωρίες του ψευδοεπιστήμονα Masaru Emoto για τα μόρια του νερού!  Στις 18/5/2019 μίλησε στην ημερίδα «Ασφαλής Μαίευση» που οργανώθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Τον Ιούνιο 2019 συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 3ο Συμπόσιο Βιοηθικής που διοργάνωσαν η Σχολή Επιστημών Υγείας και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα της ομιλίας της κ. Μαρή ήταν «Ευ ζωής του εμβρύου: θεμέλιο μελλοντικής ευδαιμονίας» ενώ η Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής εμφανίζεται και ως χρηματοδότρια του συνεδρίου μαζί με άλλους φορείς. 

Εκτός από τον Δήμο Γλυφάδας, όπου η Εταιρεία πραγματοποίησε συνεδρίες για ενημέρωση γονέων, το 2017 ο Δήμος Ψυχικού και το 2019 ο Δήμος Καλαμαριάς κάλεσαν την κ. Ι. Μαρή να μιλήσει σε ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας.

Η ίδια η κ. Μαρή ισχυρίζεται στο βιογραφικό της ότι δίδαξε την Προγεννητική Αγωγή «στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Μαιευτικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ιωαννίνων κλπ, Κρήτης, Κομοτηνής, Φιλοσοφικής, Νομικής Αθηνών και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης».

Επίσης αναφέρει ότι «Σε ελληνικό επίπεδο, ως Πρόεδρος του Ελληνικού  Σωματείου, οργάνωσε συνέδρια διεθνή και ελληνικά, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Υγείας,  Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επίσης η κ. Μαρή «παρουσίασε την Προγεννητική Αγωγή στην Γενεύη, στον ΟΗΕ,  σε πάνελ εργασίας  με θέματα σχετικά με την διεθνή σύμβαση για τα  δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού του ΟΗΕ, με την Ειρήνη στον κόσμο, με την Παιδεία, με το Περιβάλλον».

Η συμβολή της Εταιρείας Προγεννητικής Ψυχολογίας στον περιορισμό των αμβλώσεων στην Πολωνία

Τον Νοέμβριο του ΄21, 30χρονη έγκυος πέθανε στο νοσοκομείο της Πολωνίας,  από σηπτικό σοκ εξαιτίας του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Πριν τρεις μέρες, προστέθηκε στη λίστα και δεύτερη γυναίκα - θύμα του νόμου. Η γυναίκα, που αναφέρεται με το όνομα Ανιέσκα Τ., βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο μιας δίδυμης εγκυμοσύνης, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο Παναγία στην Częstochowa, λόγω επιπλοκών. Το πρώτο έμβρυο πέθανε μέσα στη μήτρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να το αφαιρέσουν, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Στην Πολωνία, οι εκτρώσεις ήταν νόμιμες έως τον 3ο μήνα της κύησης χωρίς προϋποθέσεις έως το 1993. Το  1993 όμως ο νόμος άλλαξε και προέβλεπε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για νόμιμη διακοπή της κύησης. Ο νέος νόμος επέτρεπε τη διενέργεια αμβλώσεων μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προγεννητικός έλεγχος ή άλλες ιατρικές εξετάσεις, έδειχναν μεγάλη πιθανότητα σοβαρών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών ή ανίατης ασθένειας που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου. Έκτοτε η συντριπτική πλειονότητα των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία βασιζόταν σε αυτούς τους λόγους. Δηλαδή όποια γυναίκα ήθελε να διακόψει την κύηση, επικαλούταν αυτές τις προϋποθέσεις. Στις 22 Οκτωβρίου 2020, όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις εξαιρέσεις του νόμου του 1993 και προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Στο άρθρο της σε επιστημονικό περιοδικό (Roczniki Pedagogiczne) τον Ιανουάριο του 2017 με τίτλο «Οι απαρχές της προγεννητικής ψυχολογίας στην Πολωνία» (The beginnings of Prenatal Psychology in Poland), η καθηγήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο John Paul και μέλος της Ένωσης Προγεννητικής Ψυχολογίας στη χώρα της Dorota Kornas Biela, υποστηρίζει ότι ο νόμος του ’93 που περιόριζε τις εκτρώσεις, ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που μεθοδικά έκαναν από το 1984 για την διάδοση της προγεννητικής ψυχολογίας. Γράφει σχετικά:

«Στην Πολωνία, η γνώση της προγεννητικής ψυχολογίας ήταν αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή της κοινωνικής νοοτροπίας και στην εισαγωγή το 1993 μιας μερικής νομικής προστασίας για το αγέννητο παιδί. Αποδεικνύεται έτσι ότι η γνώση για την πρώιμη περίοδο της ανθρώπινης ζωής μπορεί, αλλά δεν χρειάζεται, να διαμορφώσει τις στάσεις υπέρ της προστασίας της ζωής πριν από τη γέννηση». Πώς τα κατάφεραν; Με την στοχοπροσήλωση στην ενημέρωση γονέων και νεαρών ατόμων, μέσα από ημερίδες και σεμινάρια σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους όπως η ίδια εξηγεί.

Στο μακροσκελές άρθρο, περιγράφει όλα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε για τη θεωρία του αγέννητου παιδιού, ενώ αναφέρει τη συμβολή στη διάδοση της «πολύτιμης αυτής γνώσης», της διεθνούς οργάνωσης OAMEP, πρόεδρος της οποίας υπήρξε η κ. Ιωάννα Μαρή του αδερφού ελληνικού σωματείου, που προάγει αργά αλλά συστηματικά εδώ και χρόνια, τις ίδιες αντιλήψεις και στη χώρα μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search