• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Επικίνδυνες αλχημείες του ΥΠΑΙΘ: Απόκρυψη και αλλοίωση των δεδομένων

February 03, 2022 402

Βασίλης Μακρής

Σε ρεπορτάζ γνωστού εκπαιδευτικού site γίνεται αναφορά στον αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, την εβδομάδα 24 έως 30 Ιανουαρίου 2022. Ο αριθμός κρουσμάτων που δίνει το site (όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία) ανέρχεται στα 35.870 κρούσματα. 

Προς επιβεβαίωση του αριθμού αυτού παραθέτει τους σχετικούς πίνακες επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, με ημερομηνία 24 και 30 Ιανουαρίου και υπολογίζει τη διαφορά.

Οι πίνακες είναι πραγματικοί. Η διαφορά είναι σωστή… Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Για να υπολογίσεις τον εβδομαδιαίο αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, πρέπει να υπολογίσεις 7 ημέρες. Με τους δύο πίνακες που παρουσιάζονται από το γνωστό site, δεν υπολογίζονται τα κρούσματα της Δευτέρας 24 ιανουαρίου, διότι είναι ενσωματωμένα στο συνολικό νούμερο. Αν υπολογίσουμε τα κρούσματα όλης της εβδομάδας, τότε ανέρχονται σε 42.566. Η διαφορά των δύο αριθμών είναι 6.696 κρούσματα, δηλαδή όσα τα κρούσματα τη Δευτέρας 24/1/2022.

Τα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ως εξής:

24-Ιαν-22             6.696

25-Ιαν-22             6.442

26-Ιαν-22             6.302

27-Ιαν-22             6.278

28-Ιαν-22             7.183

29-Ιαν-22             6.081

30-Ιαν-22             3.584

ΣΥΝΟΛΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: 42.566

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα (μέσω του ΥΠΑΙΘ) διαφοροποιούνται από τις πραγματικές αθροίσεις των στοιχείων του ΕΟΔΥ.

Το ΥΠΑΙΘ προχωράει σε αλχημείες των δεδομένων για να εξάγει συμπεράσματα κατά το δοκούν. Άλλες φορές δίνει στοιχεία για τις ηλικίες 0-17 ετών και άλλες φορές για τις ηλικίες 4-18 ετών. Άλλες φορές δίνει αθροίσματα 6 ημερών και άλλες 7 ημερών, όπως για παράδειγμα έκανε στις 3 εβδομάδες (τις δύο των Χριστουγέννων και την επόμενη πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία. Τα κρούσματα παρουσιάζονται υπερτιμημένα τις 2 εβδομάδες των Χριστουγέννων και υποτιμημένα την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Δόθηκε, μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΑΙΘ, όπου παρουσιάζεται η «μεγάλη μείωση» των κρουσμάτων. Ο στόχος ήταν προφανής: να φανεί ότι τα υποτιθέμενα πρωτόκολλα δούλεψαν, ότι η πολιτική του υπουργείου είναι η ενδεδειγμένη και γι αυτό υπάρχει η μείωση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός (όπως γράφεται στη σχετική ανακοίνωση) των πολλών διαγνωστικών tests). Αλχημείες και παραπληροφόρηση. Αυτή είναι η πολιτική του ΥΠΑΙΘ. Παραθέτουμε τον σχετικό διάγραμμα όπου εμφανίζεται η διαφορά των πραγματικών στοιχείων, σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΑΙΘ.

Ταυτόχρονα το ΥΠΑΙΘ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία (τα οποία καθημερινά μαζεύει από τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης) από τις αρχές του Οκτωβρίου (Αριθμός κρουσμάτων ανά σχολική βαθμίδα, ανά περιοχή και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αριθμός ανά μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, αριθμός σχολείων και τμημάτων όπου παρουσιάζονται κρούσματα). Αντί αυτών το ΥΠΑΙΘ έστησε τα πρωτόκολλα λειτουργίας, ώστε για να κλείσει τμήμα χρειάζεται το 50%+1 των μαθητών. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει δημοσίως ότι ελάχιστα τμήματα κλείνουν και ότι όλα είναι άψογα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, ενώ στην πραγματικότητα τα τμήματα και ολόκληρα σχολεία υπολειτουργούν, η υγειονομική επικινδυνότητα έχει αυξηθεί και η διασπορά του ιού μεγεθύνεται. Και τίθεται το εξής ερώτημα: Τα στοιχεία που το ΥΠΑΙΘ ΔΕΝ δίνει στη δημοσιότητα, ασελγώντας επί της διαφάνειας και της δημοκρατίας, δίδονται στον ΕΟΔΥ και τους λοιμωξιολόγους ή ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα και η κοινωνία εκτίθεται έρμαιο μιας στυγνής επικοινωνιακής πολιτικής, μιας διαρκούς παραπληροφόρησης και μιας συνεχούς κατασκευής στοιχείων, με κατά το δοκούν χρήση της στατιστικής;

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, με την ευθύνη όσων το πράττουν, δεν τους χαρακτηρίζει απλώς ως παραπληροφορητές αλλά και ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.

Κάτι ακόμα…

Ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία και να παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα. Η αναπαραγωγή χαλκευμένων στοιχείων, χωρίς έλεγχο, χωρίς κριτική, χωρίς σύγκριση, δεν συνάδει με τη δημοκρατική λειτουργία της δημοσιογραφίας.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο η «δημοσιογραφική πένα» γίνεται χαλκός ηχών ή όπως θα έλεγε η λαϊκή ρήση «ντενεκές ξεγάνωτος» και ακόμη χειρότερα, φερέφωνο.

ΠΗΓΗ: e-lesxi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search