• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αγκάθι η ΔΑΚΕ για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά

February 10, 2022 853

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/2  η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά με θέμα τη συγκρότησή του σε σώμα.Και παρά την εκλογή προέδρου από το ΠΑΜΕ (Η. Πατίδης) διαπιστώθηκε δυστοκία στη συγκρότηση και την εκλογή των άλλων θέσεων.

Οι τρεις παρατάξεις (ΠΑΜΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) υποστήριξαν τη θέση για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό προεδρείο, δηλαδή κάθε δύναμη να συμμετέχει στις θέσεις του προεδρείου ανάλογα με την εκλογική της δύναμη. Αντίθετα η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ θεωρεί ότι η συγκρότηση του προεδρείου ως πολιτική πράξη πρέπει να έχει πυξίδα τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικάτου. Παρόλο που δεν υπάρχουν με βάση τις τοποθετήσεις και την πρακτική των παρατάξεων όροι συμφωνίαw, ωστόσο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα η επιδίωξη της κυβέρνησης από 1 Φλεβάρη να εφαρμόσει τον ν. Χατζηδάκη. Έτσι πρότεινε η ΕΛΜΕ να έχει γραμμή μη συμμόρφωσης και αγώνα για την ανατροπή του. Δηλώνοντας ότι -  αν υπάρξει δέσμευση σε αυτό από την πλειοψηφία του ΔΣ-  διεκδικεί  θέση στο προεδρείο.

Με 7 υπέρ (ΠΑΜΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ ) και 2 λευκά (ΕΑΑ) πρόεδρος ΠΑΜΕ (Πατίδης).  Σε εκκρεμότητα οι άλλες θέσεις με τη ΔΑΚΕ που είναι δεύτερη δύναμη να είναι το μεγάλο αγκάθι για τη συγκρότηση. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στο ΔΣ είναι οι δύο ψευτοαιρετοί.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις ψευδοεκλογές η αποχή των εκπαιδευτικών έφτασε πανελλαδικά στο 92% ενώ στη ΔΔΕ Πειραιά –παρά την απροκάλυπτη παρέμβαση μηχανισμών της- η αποχή έφτασε στο 87.7%. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η θέση που είχε πάρει προεκλογικά σύσσωμος ο κλάδος, και εκφράστηκε σε σχετικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΜΕ Πειραιά, ήταν πως (με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αυταρχικά δεν επέτρεψε την απόσυρση των ψηφοδελτίων) όσοι συνάδελφοι «εκλεγούν» θα δηλώσουν άμεσα την παραίτησή τους. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι και η παράταξη των «εκλεγμένων» στον Πειραιά, είχε συμφωνήσει και υπερψηφίσει την αποχή από τις ψευδοεκλογές για τα Υ.Σ., ενώ είχε καταθέσει τόσο δήλωση απόσυρσης ολόκληρου του ψηφοδελτίου, όσο και όλων των ατομικών υποψηφιοτήτων που υπήρχαν σε αυτό!

Όσον αφορά, λοιπόν, τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ από τις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις (ΠΑΜΕ – ΕΑΑ – ΣΥΝΕΚ) διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις για τους ΔΑΚίτες – ψευτοαιρετούς (Μπακινέζος – Γκολώνης) να είναι στο ΔΣ και το προεδρείο. Μάλιστα στην τοποθέτησή του το ΠΑΜΕ τόνισε: Υπήρχε απόφαση του προηγούμενου ΔΣ για διαγραφή που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε.

Και η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ: Το πρόβλημα με τους ψευδοαιρετούς της ΔΑΚΕ το έχουμε θέσει εξ αρχής και είναι πολύ σοβαρό.  Αποτελούν κομμάτι των μηχανισμών της κυβέρνησης και καταδείχτηκε ο τρόπος που λειτουργούν και στις εκλογές της ΕΛΜΕ στις 31/1.  Άλλωστε είχαμε θέσει θέμα διαγραφής τους, χωρίς το θέμα να αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά συνολικά την παράταξη της ΔΑΚΕ.  Δύναμη διαπλέκεται με τους κυβερνητικούς και διοικητικούς μηχανισμούς και υπερασπίζεται τον ν. Χατζηδάκη δεν έχει θέση στο προεδρείο. Συνολικά οι συνθήκες λειτουργίας των συνδικάτων και ξεδιπλώματος των κοινωνικών αγώνων επιδεινώνονται. Για αυτό θέτουμε και συγκεκριμένο κείμενο που να αποτελεί και το πρώτο που αποφασίζει η ΕΛΜΕ.

Έτσι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και αναμένεται με ιδιαίτερο ενιαφέρον η τοποθέτηση κάθε παράταξης στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δε συμμορφωνόμαστε– παλεύουμε για την ανατροπή του αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού, αντιαπεργιακού Ν.4808 (Χατζηδάκη)

Απόλυτος κεντρικός έλεγχος

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι ξεκινάει από 1/2/2022 η λειτουργία του ΓΕνικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Ακολουθούν βασικές διατάξεις αυτού του αντισυνδικαλιστικού τερατουργήματος 4808:

Καταχωρούνται σε κεντρική ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) το καταστατικό, τα μέλη της Διοίκησης, ο αριθμός των ψηφισάντων.

Αν η συνδικαλιστική οργάνωση δεν εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ, αναστέλλονται τα τα δικαιώματα του Σωματείου (Συλλογική Σύμβαση, συνδικαλιστική προστασία κλπ) (Αρθρο 83).

Σκληραίνει ο απόλυτος έλεγχος της ζωής των σωματείων. «Τιμωρούνται» τα σωματεία που δεν υποτάσσονται.

Ταυτόχρονα, το άρθρο 84 αναφέρει ότι, με Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η μορφή που θα έχουν τα ψηφιακά Βιβλία των Πρακτικών των ΔΣ και των Συνελεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο στην κεντρική καταγραφή και αυτών.

Στόχος είναι να καταγράφεται η κάθε άποψη – καταγγελία – αγωνιστική πρόταση του κάθε μέλους Σωματείου για να φακελώνεται κάθε πτυχή της ζωής του σωματείου και ΟΛΑ τα μέλη του.

Διατάξεις ουσιαστικής απαγόρευσης της απεργίας:

Πρέπει (και) ηλεκτρονικά να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του σωματείου.

Αν αυτό (το σχεδόν ανέφικτο) ικανοποιηθεί, μετά το Σωματείο πρέπει να ορίσει προσωπικό Ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστων Εγγυημένων Υπηρεσιών που να καλύπτουν το ένα τρίτο των Υπηρεσιών. Η απεργία θα γίνει με υποχρεωτικούς απεργοσπάστες μεγάλο τμήμα των εργαζομένων.

Το Σωματείο επιδίδει με δικαστικό επιμελητή την ειδοποίηση της απεργίας στον εργοδότη. Σε έκτακτο γεγονός, δεν επιτρέπεται η απεργία, καθώς πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση 24 ώρες πριν.

Ταυτόχρονα, σε μια σειρά κλάδους τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να αιτηθούν «Δημόσιο Διάλογο», κατά τη διάρκεια του οποίου ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η ΑΠΕΡΓΙΑ.

Αν μετά από όλα αυτά, πραγματοποιηθεί απεργία, αυτή μπορεί να κηρυχθεί παράνομη αν κάποιος συνδικαλιστής μοιράσει προκήρυξη που να λέει «Ολοι στην απεργία», ασκήσει, δηλαδή… «ψυχολογική πίεση» στους απεργοσπάστες. Ο ίδιος συνδικαλιστής και το σωματείο του έχουν αστικές ευθύνες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Ο Νόμος 4808 αποτελεί στρατηγική επίθεση ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης να συνδικαλίζονται, να διαθέτουν σωματεία όργανα πάλης, ανεξάρτητα από το κράτος. Επιδιώκει τον ασφυκτικό τους έλεγχο και την αναίρεση κάθε δυνατότητας προκήρυξης απεργίας και κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης. Το χτύπημα αυτό αποτελεί όρο για την πλήρη κατίσχυση του κεφαλαίου και την ολοκληρωτική συντριβή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά αρνείται ολοκληρωτικά να συμμορφωθεί στις διατάξεις του Ν.4808. Και θα αγωνιστεί για την ολοκληρωτική ανατροπή του αντιδραστικού νόμου.

  1. Καλούμε σε ενιαίο ανυποχώρητο μαζικό και πανεργατικό αγώνα για την ανατροπή του. Με μαζικούς όρους τα σωματεία να μην εφαρμόσουν καμία πτυχή του ν. «Χατζηδάκη».
  2. Καμιά αλλαγή των καταστατικών των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.
  3. Οι Γ.Σ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  4. Η ΕΛΜΕ δεν εφαρμόζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Καλούμε την ΟΛΜΕ να πράξει το ίδιο.
  5. Περιφρουρούμε τις απεργίες μας, τις στάσεις εργασίας. Κηρύσσουμε, οργανώνουμε, υλοποιούμε τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας και τα συλλαλητήρια όπως πάντα.

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search