• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

COBAS: Να σταματήσουν οι θάνατοι των μαθητών

February 16, 2022 278

Ο αριθμός των λυκείων και ιδρυμάτων που καταλαμβάνονται στο Τορίνο και στην ευρύτερη περιοχή αυξήθηκε σε τριάντα, χιλιάδες μαθητές διαδηλώνουν, δεκάδες συνελεύσεις και συζητήσεις που σηματοδοτούν τις ημέρες και επίσης την υποστήριξη των φοιτητών. Είναι η οργή των μαθητών του Τορίνο που δεν επιβραδύνεται και συνεχίζει να μεγαλώνει προς την ενιαία εθνική ημέρα μαθητικής κινητοποίησης την Παρασκευή. Το ίδιο γίνεται σε δεκάδες πόλεις στην Ιταλία.

Δημοσιεύουμε μια σχετική ανακοίνωση των cobas για να καταλάβουμε εν μέρει την οργή και τα αιτήματα των μαθητών που τους έβγαλαν  στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες.

«Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τον θάνατο του Lorenzo Parelli, του μαθητή που πέθανε τον Ιανουάριο από ατύχημα που συνέβη την ώρα που έκανε πρακτική σε ένα εργοστάσιο και το έγκλημα επαναλαμβάνεται. Ένας άλλος δεκαεξάχρονος μαθητής, ο Giuseppe Lenoci από το Monte Urano (Fermo), πληρώνει με τη ζωή του την πονηρή πολιτική επιλογή της απομάκρυνσης των μαθητών από τις τάξεις για να τους κάνει δωρεάν εργατικό δυναμικό στην υπηρεσία των δημόσιων και, κυρίως, των ιδιωτικών εταιρειών. Ο Τζουζέπε, ο οποίος έκανε πρακτική άσκηση στην Alternanza Scuola Lavoro σε μια εταιρεία υδραυλικών και θέρμανσης, επέστρεφε σπίτι όταν το βαν της εταιρείας με το οποίο ταξίδευε είχε ατύχημα και πέθανε ακαριαία.

Ο θάνατός του δεν είναι απλώς ένα τραγικό γεγονός γιατί, όπως μας υπενθύμισαν οι μαθητές που κατέβηκαν -και ξυλοκοπήθηκαν- στις πλατείες, η εναλλαγή σχολείου-εργασίας είναι το προφανές πρόσωπο ενός σχολείου που έχει χάσει τον ρόλο του στην εκπαίδευση για να γίνει ζώνη μετάδοση ενός συστήματος που «όχι μόνο εκμεταλλεύεται, αλλά προετοιμάζει για εκμετάλλευση και εκπαιδεύει για εκμετάλλευση».

Τα περιστατικά συνέβησαν σε περιφερειακά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η αντιμεταρρύθμιση του Ρέντσι επέβαλε τις υποχρεωτικές διαδρομές από σχολείο σε εργασία. 

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Παιδείας είναι ο ενθουσιώδης Bianchi, που σκέφτηκε μάλιστα να επεκτείνει αυτή τη δραστηριότητα στα δημοτικά σχολεία, εισάγοντας έναν δάσκαλο με το καθήκον να εισάγει αγόρια και κορίτσια «στον κόσμο της εργασίας», με μια στρεβλή λειτουργία, της αποσχολειοποίησης της μάζας.

Η υποχρεωτική εργασιακή δραστηριότητα που εισήγαγε η αντιμεταρρύθμιση του Ρέντσι έχει τον απροκάλυπτο στόχο να διδάξει στις νεότερες γενιές τις θεμελιώδεις βάσεις (ιδεολογικές και πρακτικές) του κόσμου της εργασίας στην εποχή του θριαμβευτικού νεοφιλελευθερισμού: επισφάλεια, αποκλεισμός, εκμετάλλευση και έλλειψη ασφάλειας, που περιλαμβάνονται στο πακέτο.

Τόσο στην περιφερειακή κατάρτιση όσο και στα δημόσια σχολεία, ειδικά σε τεχνικά και επαγγελματικά ιδρύματα, αυτή η πρακτική έχει καταστήσει διαθέσιμη σε εταιρείες στις περιοχές εκατοντάδες χιλιάδες πολύ νέους ανθρώπους που, με τη δικαιολογία της εκμάθησης του επαγγέλματος, εισάγουν ως την κυρίαρχη έννοια για την οποία έχει την τύχη να βρει δουλειά ακόμα κι αν πρέπει να θυσιαστούν τα δικαιώματα (μισθοί, συμβάσεις, ώρες και οργάνωση).

Το ASL (Alternanza scuola lavoro), που τώρα μετονομάστηκε PCTO (Pathways for Transversal Skills and Orientation), μαζί με τη δωρεάν πρακτική άσκηση και την υποβαθμολόγηση των μαθητευόμενων, αποτελεί το νέο σύνορο της αγοράς εργασίας, στην οποία η ανταλλαγή δεν είναι περισσότερο μεταξύ εργατικό δυναμικό και μισθούς, αλλά μεταξύ εργασίας και κατάρτισης, πραγματικού ή υποτιθέμενου. Συχνά είναι δωρεάν δουλειά.

Είναι ένα σχολείο που δείχνει ένα ταξικό πρόσωπο και γίνεται λειτουργικό σε έναν σχεδιασμό κοινωνικής επιλογής/αποκλεισμού. Σε αυτό το σχέδιο δεν προβλέπεται πλέον η μαζική εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο είναι προνόμιο για λίγους. Για όλους τους άλλους, η εκπαίδευση στοχεύει στην εκτέλεση μιας εργασίας και ο ρόλος της περιορίζεται στην παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων.

Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι το σχολείο είναι και πρέπει να είναι κάτι άλλο. Δεν είναι ένα μέρος για πρώιμη επαγγελματική κατάρτιση, αλλά ένα μέρος για την εκπαίδευση του κριτικού πνεύματος. Και ότι η μελέτη δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα. Χρόνια φιλελεύθερων πολιτικών κατέρριψαν αυτό το δικαίωμα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε και να το διεκδικήσετε.

Όπως κι εμείς, έτσι και το μαθητικό κίνημα, που σηκώνει κεφάλι μετά από δύο χρόνια ψυχολογικής φυλάκισης, καταγγέλλει το ASL / PCTO ως κακή πρακτική που πρέπει να καταργηθεί, να επαναφέρει τους μαθητές στις τάξεις (να επεκταθεί, να ανακαινιστεί και να γίνει φιλόξενο): Δεν βελτιώνεται το σχολείο με την απομάκρυνση από την εκπαίδευση, αλλά με τη βελτίωση του σχολείου με την εξάλειψη των τάξεων κοτέτσι, την αύξηση του προσωπικού και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και των τάξεων με επαρκή και εκσυγχρονισμένα εργαλεία.

Οι εργαζόμενοι του σχολείου COBAS στις 28 Ιανουαρίου προχώρησαν σε απεργία, βγαίνοντας στους δρόμους σε όλη την Ιταλία στο πλευρό των μαθητών.

Στις 18 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουμε στην εθνική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι μαθητικές οργανώσεις.

Ως COBAS ζητάμε:

1) την άμεση αναστολή όλων των μαθημάτων σχολικής εργασίας κατά το τρέχον έτος.

2) η κατάργηση του ΠΕΠ/ΑΣΣ στα σχολεία και η κατάργηση του ολοκληρωμένου περιφερειακού συστήματος κατάρτισης-εκπαίδευσης.

3) το άνοιγμα του σχολείου προς τα έξω ως αναπόσπαστο μέρος μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι ως προσφορά εργασίας σκλάβων στις επιχειρήσεις.

4) άμεσο τέλος της εκμετάλλευσης της απλήρωτης εργασίας με τη μορφή δωρεάν πρακτικής άσκησης και ειδικής κατάρτισης για εργασία από εταιρείες μετά το τέλος των μαθημάτων σπουδών.

5) η αντικατάσταση της επαγγελματικής κατάρτισης με κριτικό στοχασμό και εις βάθος εκπαίδευση για τα δικαιώματα και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

6) η υπέρβαση της αντιμεταρρύθμισης Gelmini των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων με την αποκατάσταση του ωραρίου του εργαστηρίου και τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

7) η κατάργηση των τάξεων-κοτέτσι, η αύξηση του προσωπικού

(δασκάλων και τεχνικών).»

Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή COBAS*

* COBAS: Confederazione dei Comitati di Base Συνομοσπονδία Συνδικάτων Βάσης

Αναδημοσίευση από euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search