Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

 

 

Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Ζιφιός εκβράστηκε στην παραλία του Αη Γόρδη Κέρκυρας

Επιπλέον, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.

Ποιοι είναι οι ζιφιοί

Οι πληθυσμοί των Ζιφιών (Cuvier’s beaked whale) στα νερά του Βόρειου και του Κεντρικού Αιγαίου αποτελούν μία από τις σημαντικές καταγραφές από τους ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας του “Αρχιπελάγους” στο Αιγαίο για να επιτευχθεί όχι μόνο κοντινή προσέγγιση αυτών των σπάνιων θηλαστικών, αλλά κυρίως μία κατανόηση των πληθυσμών τους και του πώς απειλούνται από την ανθρώπινη όχληση και επιβάρυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπως η θαλάσσια τάφρος βόρεια της Ικαρίας, καταγράφεται συνεχής παρουσία των Ζιφιών επί 21 χρόνια ακριβώς στην ίδια περιοχή.

Οι Ζιφιοί είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη κητωδών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και από τα πιο εντυπωσιακά. Η έλλειψη γνώσεων για αυτά τα χαρισματικά θηλαστικά παγκοσμίως, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Ζιφιοειδή σε αναζήτηση της τροφής τους μπορούν να κάνουν βαθιές καταδύσεις – με την πιο βαθιά να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και με μεγαλύτερη διάρκεια τις 3 ώρες και 42 λεπτά.

Όπως μας πληροφορεί η WWF Greece μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, καταγράφεται αυτή τη στιγμή περιστατικό μαζικών εκβρασμών ζιφιών (Ziphius cavirostris) στις ακτές της Κέρκυρας, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ.

Ως εκ τούτου, η WWF καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο άμεσα.

 

Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί:

«Περιστατικό μαζικών εκβρασμών ζιφιών (Ziphius cavirostris) καταγράφεται αυτή τη στιγμή στις ακτές της Κέρκυρας, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ»

 

«Στην περιοχή πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, για έρευνα & εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου.Καλούμε την @govgr να αναστείλει τώρα τις εργασίες σεισμικών ερευνών μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια των θλιβερών αυτών περιστατικών»

«Δείτε την πρόσφατη ανακοίνωση του WWF Ελλάς μαζί με άλλες 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις, με την οποία επισημάναμε συγκεκριμένες προτεραιότητες για την προστασία της άγριας ζωής των ελληνικών θαλασσών https://t.co/rk1ho12X7F#WorldWhaleDay».