• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

March 03, 2022 4798



Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγγράφονται με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, οι οποίες επί δεκαετίες αναπτύσσουν πολυποίκιλη δραστηριότητα και προσφέρουν στη βιωματική καλλιέργεια των μουσικών και των ακροατών.

Την πρωτοβουλία εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχαν η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας από κοινού με τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα ξεκίνησε από το 2019.
«Οι κερκυραϊκές Φιλαρμονικές (ή Μπάντες) είναι μουσικά σύνολα πνευστών και κρουστών οργάνων, τα οποία έλκουν την καταγωγή τους από τα στρατιωτικά μουσικά σώματα του μεσαίωνα και των νεώτερων χρόνων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Από το 1840 έως σήμερα, πάντοτε βασιζόμενες στην εθελοντική συμμετοχή, αποτελούν φορείς κοινωνικής και καλλιτεχνικής παιδείας και μουσικής δραστηριοποίησης, συμμετέχοντας σε θρησκευτικές επιτελέσεις και εθνικές εορτές, παράλληλα με ένα απαιτητικό και ποικιλόμορφο ετήσιο συναυλιακό κύκλο. Η παλαιότερη Μπάντα της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1840 (Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας), ενώ σήμερα υπάρχουν στο νησί 16 ενεργές Μπάντες».

Το μουσικό «σήμα κατατεθέν» της Κέρκυρας
Λόγω της ενεργής παρουσίας τους για σχεδόν δύο αιώνες οι Μπάντες της Κέρκυρας αποτελούν το μουσικό «σήμα κατατεθέν» της κερκυραϊκής πολιτισμικής πραγματικότητας. Προσφέρουν σε ετήσια βάση δωρεάν τη δυνατότητα άτυπης μουσικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας με βιωματικό τρόπο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες από πολύ νεαρή ηλικία και να συμμετέχουν στη μουσική επιτέλεση, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των φιλαρμονικών σωματείων της Κέρκυρας.

Με τον τρόπο αυτό συντελούν στη δυναμική διατήρηση και ενδυνάμωση μιας μακραίωνης παράδοσης επιτελεστικών δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι μέσα από τη μουσική πράξη προβάλλεται και το έργο σημαντικών Ελλήνων συνθετών.

Οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές διαχρονικά δρούσαν και δρουν καθοριστικά, όχι μόνο στην καλλιέργεια της ιδέας του εθελοντισμού και στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, αλλά και στην ουσιαστική κοινωνική ένταξη ατόμων προερχόμενων από άλλες περιοχές ή από τις διάφορες ομάδες της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτό βοηθά η αυτονόητη δημιουργική συνύπαρξη, που αναπτύσσεται στις μπάντες, μεταξύ ατόμων από διαφορετικές ηλικίες και κοινωνικές προελεύσεις.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Ήδη από το 2019, ασχοληθήκαμε διεξοδικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φιλαρμονικές, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις, τις ενισχύσαμε με επιχορηγήσεις και συντονίσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στο Εθνικό Ευρετήριο. Αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή των Φιλαρμονικών στη μουσική εκπαίδευση της Κέρκυρας και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών του νησιού».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search