• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και αντίστοιχων προπαρασκευαστικών ερευνών στο Ιόνιο

April 18, 2022 4420

 

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά από δημοσιεύματα αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού (Μητσοτάκης για υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση ερευνών, καθαρή εικόνα έως το 2023 – Task force για εξορύξεις, εφημερίδα Καθημερινή 12.04.2022) επαναφέρουν το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Σε συνδιασμό με τις πρόσφατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες οδήγησαν κητώδη θηλαστικά (ζιφιούς) να ξεβραστούν στις κερκυραϊκές ακτές, φαίνεται πως ο σχεδιασμός για εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου επανέρχεται στο προσκήνιο. Τα ‘οικόπεδα’ που προσελκύουν το ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες είναι είτε χερσαία είτε θαλάσσια και στη δική μας περίπτωση επικεντρώνονται στην περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε καθόλου τυχαίο το γεγονός πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνονται εν μέσω ‘ενεργειακής κρίσης’, με τις τιμές του φυσιkού αερίου να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρο πως οφείλεται και σε ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Η πρόσφατη ιστορία μας δείχνει πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου προκαλούν από περιβαλλοντικές καταστροφές μέχρι και πολεμικές συρράξεις.

Και αν το ενδεχόμενο ενός πολέμου μοιάζει μακρινό για τα μέρη μας, για τα κοιτάσματα του Ιονίου, που βρίσκονται σε μία τόσο σεισμογενή περιοχή, η λογική λέει πως είναι αδιανόητο να τοποθετηθούν υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης. Επίσης, σε νησιά που το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής τους δραστηριότητας είναι ο τουρισμός μάλλον η ύπαρξη γιγαντιαίων μεταλλικών κατασκευών στα ανοικτά των ακτών δεν

φαντάζει ως ιδανικός προορισμός για διακοπές. Ούτε και οι πιθανές κηλίδες στη θάλασσα είτε απο πετρέλαιο είτε απο διάφορα άλλα χημικά. Βέβαια, το σημαντικότερο απο όλα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία θα υπάρξει χωρίς απαραίτητα να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα. Η παγκόσμια εμπειρία μας δείχνει πως είναι βέβαιη η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κοντινών ακτών.

Εν τέλει, πώς από την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπερθεματίζει για τις ΑΠΕ και τις ενισχύει με κάθε τρόπο, ταυτόχρονα δίνει το ‘πράσινο’ φως για εξόρυξη υδρογονανθράκων;

Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, τασσόμαστε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και των αντίστοιχων προπαρασκευαστικών ερευνών στις θάλασσες του Ιονίου. Πιστεύουμε πως η απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της καθημερινότητάς μας. Τα Δημοτικά Συμβούλια και των τριών δήμων του νησιού οφείλουν να έχουν τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και για τους τρεις εκλεγμένους βουλευτές.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                Το Μέλος

Βέρα Κορωνάκη        Γρηγόρης Στέλιος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search