• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κερκυραίοι ηθοποιοί - Δ΄ μέρος (Γεννηθέντες 1940 - 1950)

May 03, 2022 6891

 

Ο Γιάννης Μπαρδάκης την Τετάρτη στο Agriniowebradio.gr | AgrinioPress

Του Γιάννη Μπαρδάκη*

1.- Αυθίνος Χρίστος ( Κέρκυρα 1946-)

 

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1946. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Πειραιά που είχε διευθυντή τον Γκίκα Μπινιάρη.

Εισήλθε επίσης και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μετέχοντας παράλληλα στη σκηνοθεσία έργων στο θεατρικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης, διδάσκοντας ταυτόχρονα αγωγή λόγου ( ορθοφωνία).

Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά ως μαθητής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε τρία έργα: « Ο εκατόχρονος» των αδελφών Κιντέρο, « Παπαφλέσσας» του Σπύρου Μελά και « Το αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Στο κινηματογράφο έπαιξε σε 3 ταινίες με πρώτη εμφάνιση στο ιστορικό δικαστικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη « Η δίκη των δικαστών» ( Α΄ προβολή 28-10-1974) με πρωταγωνιστές πολλούς μεγάλους ηθοποιούς , όπως Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ κ.α.

Ανέπτυξε επίσης μεγάλη δραστηριότητα ως παρουσιαστής στο παραδοσιακό ιταλικό τσίρκο « Κριστιάνι», σε τηλεοπτικές σειρές, στη

παραγωγή μαζί με τη συνάδελφό του Νανά Νικολάου της εκπομπής « Πρόσωπα θεάτρου» με τα πορτραίτα πενήντα ηθοποιών, σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Σημαντικό κεφάλαιο της σταδιοδρομίας του ως ηθοποιός, αποτέλεσε η ανάμειξή του στα συνδικαλιστικά του κλάδου του, ξεκινώντας το 1974 με την ανασύσταση του ΣΕΗ.

Ως μέλος του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε κατά τη διακυβέρνησή του το 1982-84 στη καλλιτεχνική επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου, το 1986 ως γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, στη Γραμματεία Νέας Γενιάς καθιερώνοντας στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας το ερασιτεχνικό θέατρο.

2.- Δεσύλλας Μιχάλης ( Κέρκυρα 1943- 2018).

 

 

Ένας ηθοποιός που μπήκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα αθόρυβα και σεμνά.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1943 και από εκεί ξεκίνησε τη καλλιτεχνική του πορεία εμφανιζόμενος ως ερασιτέχνης ηθοποιός στους τοπικούς θιάσους « Ιόνιος Πνοή» και « Κερκυραϊκή Σκηνή» από το 1967 έως το 1970.

Κατεβαίνοντας στην Αθήνα το 1973 σπούδασε σε τρείς Δραματικές Σχολές. Του Μενέλαου Θεοφανίδη, του Κώστα Ζαρούκα και του Λυκούργου Σταυράκου, καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πρώτη θεατρική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1975, αποκτώντας την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , στο Θέατρο Μετροπόλιταν στην επιθεώρηση των Κώστα Νικολαίδη- Πυθαγόρα- Γιώργου Κατσαρού « Έξι μέρες απεργία και την Κυριακή αργία».

Στο κινηματογράφο μετείχε σε 18 ταινίες με 1η εμφάνιση στο κοινωνικό δράμα του συμπατριώτη του σκηνοθέτη Οδυσσέα Κωστελέτου « Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας» ( Α΄ προβολή 30-10-1972) με πρωταγωνιστές τη Νόρα Βαλσάμη και το Τόλη Βοσκόπουλο.

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα ως μέλος του ΣΕΗ.

Επαγγελματικά επίσης ασχολήθηκε και με το τραγούδι, έχοντας το μικρόβιο της μουσικής ως γνήσιος Κερκυραίος , από τα παιδικά του ακόμη χρόνια, μετέχοντας στη φιλαρμονική εταιρία της πατρίδας του « Μάντζαρος», έχοντας μεγάλη αγάπη στη κλασική μουσική και ιδίως την όπερα.

Έτσι παράλληλα εμφανιζόταν για πολλά χρόνια σε κοσμικές ταβέρνες και νυκτερινά κέντρα.

Στις καλλιτεχνικές του ανησυχίες υπήρξαν ακόμη η σύνθεση και η στιχουργική παιδικών τραγουδιών, η ζωγραφική και συγγραφή διηγημάτων και θεατρικών έργων. Μάλιστα ένα από τα θεατρικά του έργα « Το τρίτο κουδούνι» γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν το ανέβασε στο Θέατρο Έρευνας» ο Δημήτρης Ποταμίτης.

Πέθανε στις 31 Μαϊου 2018 σε ηλικία 75 χρόνων από καρκίνο και ετάφη στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

3.- Καζιάνη Τόνια ( Αντωνία) ( Κέρκυρα 1945-)

 

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα στις 1945.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή του Γρηγόρη Βαφιά.

Στη θεατρική σκηνή εμφανίστηκε ως μαθήτρια της σχολής μετέχοντας στο Χορό στις τραγωδίες του Ευριπίδη « Τρωάδες» και « Φοίνισσες». Επαγγελματικά όμως ξεκίνησε με το θίασο του ζευγαριού Ελεάνα Απέργη- Διονύσης Παγουλάτος το 1966 στο έργο του Σαίξπηρ « Ο έμπορος της Βενετίας» ερμηνεύοντας τη Πόρσια.

Στο κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε 10 ταινίες με 1η εμφάνιση στη κωμωδία του Γιώργου Κωνσταντίνου « 5.000 ψέμματα» ( Α΄ προβολή 17-10-1966) δίπλα στο Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Είχε επίσης συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές, καθώς και στο ραδιόφωνο.

Η εγγραφή της στο ΣΕΗ έγινε στις 3-9-1966 με αριθμό μητρώου 3498.

Άλλη δραστηριότητά της υπήρξε η θεατρική επιμόρφωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χολαργού παρουσιάζοντας θεατρικά έργα σε δική της σκηνοθεσία.

Σύζυγός της υπήρξε ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης ( Αθήνα 1938- 2019), που γνωρίστηκαν το 1970 στη ταινία « Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα».

4.- Κατωμέρης Νίκος ( Καρουσάδες Κέρκυρας 1941-)

 

 

Γεννήθηκε στις Καρουσάδες Κέρκυρας το 1941.

Τελείωσε τις Δραματικές Σχολές του Λυκούργου Σταυράκου του Εθνικού Ωδείου και του Θάνου Τράγκα.

Έκανε τη 1η του θεατρική εμφάνιση με το θίασο Έλσας Βεργή- Τζαβαλά Καρούσου στο έργο του Γκράχαμ Γκρήν « Το δίλημμα του κυρίου Ρόουντς» όπου ερμήνευσε τον Ρόμπιν Ρόουντς.

Στο κινηματογράφο έλαβε μέρος σε 10 ταινίες με 1η κινηματογραφική εμφάνιση στο αισθηματικό δράμα του Αντώνη Βουγιούκα « Μιράντα αγάπη μου» ( Α΄ προβολή 14-3-1966) με πρωταγωνιστές την Αφροδίτη Γρηγοριάδου και τον Τάκη Ασημακόπουλο.

Έπαιξε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές με κυριότερη εμφάνιση « Στο μινόρε της αυγής» του Φώτη Μεσθεναίου.

Μέλος του ΣΕΗ έγινε στις 7-12-1966 με αριθμό μητρώου 3538, ενώ στο διάστημα 1983-1993 ίδρυσε προσωπικό θίασο παιδικού θεάτρου μετέχοντας ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

5.- Μαρτζούκος Αλέξης ( Αθήνα 1950-)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 αλλά η καταγωγή του είναι από τη Κέρκυρα.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ως μαθητής της σχολής συο έργο του Χόροβιτς « Ο Ινδός γυρεύει το Μπρόνξ» στο ρόλο του Ινδού.

Συνεργάστηκε ως θιασάρχης και ηθοποιός με πολλούς δήμους της Αττικής.

6.- Μπαλανίκα Κατιάνα ( Κέρκυρα 1947-)

 

 

Άφησε το χνάρι της στο καλλιτεχνικό στερέωμα τόσο ως ηθοποιός, όσο και σαν τραγουδίστρια.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1947 ως Αικατερίνη- Ιωάννα Αθανίτη.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη σκηνή του οποίου έκανε και τα πρώτα της θεατρικά βήματα μόλις αποφοίτησε το 1969 στο θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά « Τρισεύγενη» ερμηνεύοντας τη Γυναίκα.

Η θεατρική της δραστηριότητα είχε μεγάλα κενά, αλλά και οι κινηματογραφικές της εμφανίσεις ήταν ελάχιστες γιατί είχε ως πρόσθετη απασχόληση το τραγούδι, ξεκινώντας αρχικά με τον Γιώργο Μαρίνο στις μπουάτ « Μέδουσα» και «Ρήγας» και αργότερα σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα ( Στορκ, Διογένης, Νεράϊδα).

Στο κινηματογράφο μετείχε σε 8 ταινίες με 1η κινηματογραφική εμφάνιση στη κωμωδία του Οδυσσέα Κωστελέτου « Ο Σταύρος είναι

πονηρός» ( Α΄ προβολή 14-9-1970) με την Ελένη Προκοπίου και τον Σταύρο Παράβα.

7.- Παγκράτη Ρένα ( Κέρκυρα 1949- 1998)

 

 

Το κορίτσι με τη φράντζα – όπως το έλεγαν- γεννήθηκε στη Δάφνη Αττικής στις 13 Μαρτίου 1949, αλλά η καταγωγή της ήταν από τη Κέρκυρα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Την επαφή της με το θεατρικό σανίδι την έκανε μόλις 12 χρόνων κοντά στην ανυπέρβλητη Έλλη Λαμπέτη το 1961 στο θεατρικό έργο του Γκίμπσον « Το θαύμα της Άννυ Σάλλιβαν» στο ρόλο της Μάρθας.

Επαγγελματικά ξεκίνησε με την αποφοίτησή της από τη σχολή με το θίασο Δημήτρη Μυράτ- Βούλας Ζουμπουλάκη στο έργο του Μπούχβαλντ « Πρόβατα στο διάδρομο προσγειώσεως» ερμηνεύοντας την Χόλυ Ουίλκινς.

Στο κινηματογράφο έπαιξε σε 12 ταινίες με πρώτη εμφάνιση 15χρονη, ως μικρή τραγουδίστρια στη δραματική κοινωνική περιπέτεια του Γιώργου Αρίωνα « Όταν η μοίρα προστάζει» ( Α΄ προβολή 20-4-1964) με πρωταγωνιστές τη Γκιζέλα Ντάλι και τον Ανδρέα Ζησιμάτο. Συμμετείχε επίσης και σε πολλές βιντεοταινίες.

Από το 1974 έως το 1981 έμπαινε καθημερινά στα σπίτια μέσα από τη θρυλική τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη « Λούνα Πάρκ» στο χαρακτηριστικό ρόλο της έξαλλης χίπισσας Κάθριν Βουρλίδου, ανιψιάς του κυρ- Γιώργη ( Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).

Επίσης έκανε καριέρα και ως τραγουδίστρια και μέλος του μουσικού συγκροτήματος « Νοστράδαμος».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ζώντας στην ανέχεια που την οδήγησαν σε ψυχολογική διαταραχή και τελικά στην αυτοκτονία με φαρμακευτική δηλητηρίαση στις 25 Ιουνίου 1998 σε ηλικία μόλις 49 χρόνων. Ετάφη στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

8.- Πανταζή Μαρί ( Κέρκυρα 1944-)

 

 

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1944. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και έκανε τη πρώτη της εμφάνιση το 1968 στο Θέατρο Ακροπόλ με το θίασο της Μάρθας Καραγιάννη στην επιθεώρηση

της τριάδας Πάνος Παπαδούκας- Βασίλης Σπυρόπουλος- Γιώργος Ασημακόπουλος « Άλλος για κούρεμα».

Στο κινηματογράφο συμμετείχε σε 24 ταινίες πραγματοποιώντας τη 1η κινηματογραφική της εμφάνιση στο αισθηματικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη « Ίλιγγος» ( Α΄ προβολή 18-11-1963) με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Διέκοψε νωρίς τη καλλιτεχνική καριέρα ως ηθοποιού και εργάστηκε αρχικά ως εκφωνήτρια στο διαδημοτικό σταθμό « Δίαυλος 10» της Δυτικής Αττικής και αργότερα προσελήφθη στο γραφείο δημοσίων σχέσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την οργάνωση πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του ιδρύματος.

Υπήρξε παντρεμένη με το γνωστό ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό ( Αθήνα 1923-2006).

 

9.- Πουλιάσης Μανώλης ( Κέρκυρα 1949-1995)

 

 

Ηθοποιός ταλαντούχος με λεπτότητα και οξύ χιούμορ που το διοχέτευε και στη σκηνή.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1949.

Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκανε μετεκπαίδευση στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου.

Πρώτη θεατρική εμφάνιση το 1973 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο θεατρικό έργο του Βίτκιεβιτς « Η μεταφυσική του μοσχαριού με τα δυο κεφάλια» ερμηνεύοντας το Πρόσωπο.

Στο κινηματογράφο δεν κατέγραψε συμμετοχές παρά μόνο σε μερικές βιντεοταινίες.

Πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 1995 από καρκίνο σε ηλικία μόλις 46 χρόνων. Ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

10.- Ροδίτης Ναπολέων ( Κέρκυρα 1944-2004)

 

 

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1944.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κινηματογράφου- Θεάτρου του ΣΕΗ. Ως μαθητής της σχολής πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1966 με το θίασο της Άλκηστης Γάσπαρη στο δικό της θεατρικό έργο « Ρέστια στο νησί των σφουγγαράδων» όπου ερμήνευσε τον Λουκά.

Εμφανίστηκε σε 2 ταινίες με πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στη φαρσοκωμωδία του Βαγγέλη Μελισσινού « Πίσω και σας φάγαμε « ( Α΄ προβολή 11-9-1972) με πρωταγωνιστές τον Φίλιο Φιλιππίδη , τον γνωστό Αγκόπ και τη Τούλα Δράκου. Η άλλη ταινία ήταν το ψυχογραφικό δράμα της Στέλλας Μπελέση « Μαρία Ηλέκτρα» το 1996.

Πέθανε στις 4 Μαρτίου 2004 σε ηλικία 60 χρόνων.

11.- Τζερμπίνος Σπύρος ( Κέρκυρα 1942-)

Δεν βρήκα πολλά στοιχεία γύρω από τη καλλιτεχνική του πορεία.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1942.

Φαίνεται ως μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με ημερομηνία εγγραφής 14-12-1964 και αριθμό μητρώου 3424.

Στο θέατρο πρωτόπαιξε το 1964 με το θίασο του Δημήτρη Μυράτ στο έργο του Νικολάϊ « Το εκκρεμές».

Στο κινηματογράφο καταγράφεται η συμμετοχή του σε δύο ταινίες. Το 1962 στο κοινωνικό δράμα του Σπύρου Ζιάγκου « Κατρακύλισμα στο βούρκο» , με πρωταγωνιστές τη Νίκη Τριανταφυλλίδη και τον Ανδρέα Ντούζο και το 1966 στη ταινία του Δημήτρη Κολλάτου « Ο θάνατος του Αλέξανδρου».

Σταδιακά εγκατέλειψε το επάγγελμα και σήμερα δεν υπάρχει το όνομά του στα μητρώα του ΣΕΗ.

* Ο Γιάννης Μπαρδάκης είναι συνταξιούχος δικηγόρος και εκτός των άλλων έχει συγγράψει το βιβλίο Από το λυκαυγές στο λυκόφως - Ελληνικός κινηματογράφος 1938 - 1958

 

 

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search