Ο Σαϊντού Καμαρά, ο μαθητής που ήρθε στην Ελλάδα από τη Νέα Γουινέα και βρέθηκε αντιμέτωπος με την απέλαση, μετά τη δικαίωσή του και τη χορήγηση ασύλου έστειλε το μήνυμά του και ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που θα μείνω στην Ελλάδα, που νιώθω δεύτερη πατρίδα μου. Θέλω να σπουδάσω και να ζήσω μία κανονική ζωή στην Ελλάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την αγάπη και την αλληλεγγύη σας», ανέφερε αρχικά στο OPEN ο Σαϊντού Καμαρά.

 

Στη συνέχεια ο νεαρός είπε: «Κανένας δεν λέει ένα πρωί ότι θέλει να φύγει μακριά από τη χώρα του χωρίς σοβαρό λόγο. Όσα παιδιά έχουν ακούσει την ιστορία μου, έχουν μάθει κάτι από αυτή. Αν έχουν τους γονείς τους, να το εκτιμούν, γιατί πολλά παιδιά σαν εμένα δεν έχουν αυτή την τύχη».

Η ιστορία του Σαϊντού
Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών ως ασυνόδευτος πρόσφυγας. Τα σοβαρά προβλήματα οικογενειακής βίας και διακρίσεων που αντιμετώπιζε στη χώρα του, τον ανάγκασαν να ξεκινήσει ένα ταξίδι με κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή, προκειμένου να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και μια ελπίδα για ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο popaganda, ο Σαϊντού ανέφερε ότι έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έμαθε τη γλώσσα, παρακολούθησε σεμινάρια και γενικά έκανε αυτά που προβλέπονται σε μια διαδικασία ένταξης.
Ωστόσο, το Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει, γεγονός που του προκάλεσε τρόμο και απείλησε να διαλύσει όσα έχει κατορθώσει μέχρι τώρα. Διαμορφώθηκε ένα πολύμορφο ρεύμα στήριξης και αλληλεγγύης που πίεσε την κυβέρνηση και ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά δείχνοντας "προσωπικό ενδιαφέρον".

Τελικά, στις 30 Μαρτίου βρέθηκε έξω από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με συμμαθητές του, εκπαιδευτικούς και αλληλέγγυους, όπου συζητήθηκε το αίτημά του και τελικά έγινε δεκτό.