• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Υβριστικό προς εκπαιδευτικούς VIDEO του Ι.Ε.Π. για PISA

May 04, 2022 1686
 
Από το VIDEO που υπάρχει στην σελίδα του Ι.Ε.Π. για τον "ελληνικό διαγωνισμό PISA" (8.52-10.20)
 
"Τα αποτελέσματα του PISA δείχνουν ότι το οικογενειακό περιβάλλον έχει μεγάλη επίδραση στην επιτυχία του μαθητή στο σχολείο (...) Δείχνουν επίσης ότι, ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους, οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία των οποίων ο πληθυσμός προέρχεται κυρίως από μη ευνοϊκό κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον έχουν την τάση να τα πηγαίνουν χειρότερα από μαθητές που φοιτούν σε σχολεία με σχετικά προνομιούχους συνομήλικους.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι. Π.χ. το PISA βρήκε ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ οι μαθητές από πιο ευνοϊκό περιβάλλον έχουν πρόσβαση στον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών και κάποιες φορές και σε περισσότερους εκπαιδευτικούς απ' ότι οι πιο προνομιούχοι συνομήλικοί τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Στην πραγματικότητα τους καλύτερους εκπαιδευτικούς συχνά τους βρίσκουμε σε σχολεία που φοιτούν οι προνομιούχοι μαθητές, οι οποίοι πάνε καλά στα μαθήματά τους όπως και να 'χει, αλλά δεν τους βρίσκουμε σε μη προνομιούχα σχολεία, τα οποία απεγνωσμένα χρειάζονται εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα"...
 
Το παραπάνω ΒΙΝΤΕΟ δικαιώνει τη ριζική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας στον διαγωνισμό PISA. Τα αποτελέσματά του χρησιμοποιούνται για να αποσείσει η κυβέρνηση και το κράτος όλες τις ευθύνες για την άθλια κατάσταση της εκπαίδευσης, να εξαφανίσει όλους τους αναρίθμητους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς παράγοντες που καθορίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να ενοχοποιήσει το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης. Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. 

Η ελληνική PISA, δηλαδή οι διαπιστωτικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου στην ΣΤ ́ Δημοτικού και στη Γ ́ Γυμνασίου, αποτελεί κομμάτι των αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση (αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αυτονομία, σκληρά εξεταστικά πλέγματα κ.ά. ). Με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα δικαιολογούνται τόσο οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όσο και η «ανάγκη» για περισσότερη και πιο «αποτελεσματική» αξιολόγηση, μέτρηση, και προσαρμογή σ ́αυτές. Σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «συνιστά ένα εργαλείο αποτίμησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος, της εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών, του βαθμού επίτευξης προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Με τις εξετάσεις PISA το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί:

· Να μεταβιβάσει τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών του στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

· Να προωθήσει αντί τη γνώση τις δεξιότητες. 

· Να βρει ένα μετρήσιμο μέγεθος για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω σταθμισμένων τεστ με βάση τις επιδόσεις των μαθητών και άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλείσιμό τους, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών.

Οι εξετάσεις PISA μόνο αθώες δεν είναι! Αποτελούν εργαλείο στα χέρια του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών στην εκπαίδευση. Το PISA αποθεώνει τις μετρήσεις, κατατάσσει, κατηγοριοποιεί και υποκινεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων/εκπαιδευτικών/μαθητών και στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Υποβαθμίζει τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνει και υποβιβάζει τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγεί ώστε να προσαρμόζονται στην ανταπόκριση στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA!

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search