• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως; - Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

May 05, 2022 232

 

 
Τη χορήγηση ασύλου στον 18χρονο αριστούχο μαθητή από τη Γουινέα αποφάσισε η Αρχή Προσφυγών, δίνοντας ελπίδες σε εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος για την παραμονή τους στη χώρα μας •Η θετική απόφαση είναι αποτέλεσμα του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που αγκάλιασε τον Σαϊντού κι έκανε γνωστή την υπόθεσή του στην επικράτεια.

Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο αριστούχος μαθητής από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, καθώς η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου (σε δεύτερο βαθμό) την Παρασκευή. Ετσι ο 18χρονος θα καταφέρει να σπουδάσει και να έχει μια νέα ευκαιρία στη χώρα μας, όμως δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους που φτάνουν στην ενηλικίωση και βρίσκονται σε ένα νομικό κενό αντιμέτωποι με μια εχθρική νομοθεσία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που βρήκε ο Σαϊντού, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου για την efsyn.gr

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποδεχτεί στο γραφείο του, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, τον νεαρό Σαϊντού Καμαρά, όμως την ίδια ώρα η κυβέρνηση έκανε σκληρότερες τις συνθήκες για την παραμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την απόφαση που αρχικά ανακοινώθηκε από πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έπειτα έφτασε στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι του Σαϊντού.

Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» την απόφαση ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Κακλαμάνος, μας μίλησε για ένα πανηγυρικό κλίμα: «Υπάρχει μια αίσθηση δικαίωσης στο σχολείο και την τοπική κοινωνία για την κινητοποίηση που κάναμε. Η συμβουλή μου προς τους μαθητές μου είναι να αγωνίζονται και να διεκδικούν στη ζωή τους» αναφέρει.

 

Πέρα όμως από το θετικό γεγονός ότι ο 18χρονος θα μπορέσει να κυνηγήσει τα όνειρά του, παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υποδέχεται στο γραφείο του τον νεαρό που γεννήθηκε στη Γουινέα. Εξάλλου με τις πρόσφατες μεταβολές στη μεταναστευτική νομοθεσία επί το αυστηρότερο, οι συνθήκες και η μεταχείριση για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ενηλικιώνονται είναι πολύ πιο σκληρές για όσους δεν έχουν την τύχη να βιώσουν αλληλεγγύη όμοια με αυτή που γνώρισε ο Σαϊντού.

Τη νομική και την ουσιαστική βάση του ζητήματος θέτει η Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Σαϊντού και εργάζεται στη ΜΚΟ IRC Hellas. Σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στον Σαϊντού αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Το ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή καταδεικνύεται άλλωστε από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στον 18χρονο από όλη την ελληνική κοινωνία, με τις αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής να μην μπορούν να καθυστερήσουν καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού.

«Η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020 έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ειδικότερα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στη χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.».

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχτηκε την εξέλιξη η ΜΚΟ IRC Hellas που φιλοξενούσε σε διαμέρισμα τον Σαϊντού ώς την ενηλικίωσή του στις 25 Φεβρουαρίου. «Χαιρόμαστε πολύ που η υπόθεση του Σαϊντού είχε θετική κατάληξη και ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας. Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες, εγκαταλείποντας τη χώρα» δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της International Rescue Committee - IRC Hellas.

ΟΗΕ: Χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση τα μισά προσφυγόπουλα - Περισσότερα από 20.000 στην Ελλάδα

Τα μισά παιδιά προσφύγων σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, μια κατάσταση που κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Έκθεση της  ΜΚΟ Save theChildren αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 20.000 προσφυγόπουλα στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕ. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, μόνο το 2020, περισσότερα από 816 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη του εθνικού προϋπολογισμού εκπαίδευσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.
 
Αγ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ

Οι Παρεμβάσεις θεωρούν πως η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση των προσφύγων:

· υπονομεύει το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς δεν δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής μάθησης. Η έλλειψη τάξεων υποδοχής σε πολλά σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα, καθιστά αδύνατον τα παιδιά να αποδώσουν, μαθησιακά, στο πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας των σχολείων (πολυπληθείς τάξεις, διαφορετικά μορφωτικό υπόβαθρο των προσφυγόπουλων, διαφορετικά επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ανύπαρκτη επιμόρφωση…), παρά τις προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών που, χωρίς καμιά επιμόρφωση και στήριξη, παλεύουν να τα κρατήσουν στο σχολείο, διαμορφώνοντας συνήθως μόνοι τους κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους και αφιερώνοντας χρόνο εκτός τάξης. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.

· αποθαρρύνει τα προσφυγόπουλα από τη φοίτηση τους στο σχολείο, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στα ελληνικά και στα υπόλοιπα μαθήματα. Έτσι, αντί με τα άλλα παιδιά και τη σχολική κοινότητα, να ευνοείται η ένταξη και η κοινωνικοποίηση τους, δυσχεραίνεται περισσότερο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ελλιπή φοίτηση ή για τη διακοπή της και καλλιεργείται το έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων ρατσισμού και αποκλεισμού.

Απαιτούμε άμεσα:

Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα .

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας:

· Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.

· Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν παιδιά πρόσφυγες

· Υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ)

· Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.

· Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

· Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

· Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.

· Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση προσφύγων άμεσα.

· Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε σπίτια προς τα σχολεία φοίτησής τους.

· Δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

· Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με την μεταστέγαση τους από τα στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού.

· Κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

· Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, για το γκρέμισμα των τειχών της ντροπής της ΕΕ, για τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες και αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search