Print this page

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές του ΑΠΘ με ξύλο και χημικά (Video)

May 10, 2022 531


Ακόμη μία αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε φοιτητές, μέσα μάλιστα στο Πανεπιστήμιό τους.


Για ακόμη μία μέρα τα ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από τη Σχολή της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους εκεί και πολύ σύντομα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στους φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν το άσυλο, όπως δημοσιεύει ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης στο Twitter.

 
 

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης«πάνω από 3 φοιτητές στο νοσοκομείο. Ο ένας δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης, και χημικά σε ευθεία βολή από την @hellenicpolice. Φόβοι πως ο άλλος φοιτητής έχει χάσει το τύμπανό του στο αυτί».

Ακόμη, όπως καταγγέλλει χειροδίκησαν ενάντια σε φοιτητή, ενώ η κοπέλα του πρόλαβε να το μαγνητοσκοπήσει, προτού της κλείσουν βίαια το βίντεο.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» φαίνεται πως προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια, με τη συνεχή παρουσία των δυνάμεων καταστολής στο campus, που έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων στους φοιτητές.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι, πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το νομοσχέδιο έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, για την πανεπιστημιακή αστυνομία.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο έχει προσαχθεί από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σε άλλο βίντεο τα ΜΑΤ συλλαμβάνουν φοιτητή ο οποίο φωνάζει «πονάω», ενώ ο άνδρας των ΜΑΤ απαντά: «στ' α@@@@@α μου».

- Πονάω ρε
- Στα αρχίδια μου

Λαβές στο λαιμό και στο κεφάλι. Ίδιες φράσεις, ίδιες εικόνες ένα χρόνο μετά. pic.twitter.com/e5gVHHCm81

— Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης (@litsardakis) May 10, 2022

Οι φοιτητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την πρυτανεία για οργανωμένο σχέδιο με τη νέα παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του ιδρύματος, όπου έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και κροτίδων ακόμα και μέσα στο κτίριο της σχολής Θετικών Επιστημών την ώρα μάλιστα που διεξάγονταν μαθήματα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, πολλοί συμφοιτητές τους αναγκάστηκαν να βγουν από τα μαθήματά τους με δακρυσμένα μάτια λόγω των χημικών.

Νωρίτερα σημειώθηκε πετροπόλεμος και ρίψη χημικών έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου πραγματοποιούνται εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΑΔΘ οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και ανέρχονται σε 31. Οι συλληφθέντες παραμένουν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Όσο ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση καταστολής στο σημείο συγκεντρώθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν επίσης από τα ΜΑΤ. 

Μαζική φοιτητική πορεία ενάντια στην αστυνομική καταστολή προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική πορεία μέχρι το Άγαλμα Βενιζέλου πριν λίγη ώρα με βασικό αίτημα να αφεθούν ελέυθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν. 

Συγκέντρωση στη ΓΑΔΘ

Μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή των φοιτητών στο προαύλιο του ΑΠΘ, ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (ΕΣΜΦΥΔ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ζητεί «την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ», καταγγέλλοντας «την εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ απέναντι στην σημερινή κινητοποίηση».

Βίντεο από την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι φοιτητές

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.