Print this page

Τεκμήρια μεθοδευμένης δίωξης του καθηγητή Κώστα Κορδάτου

May 13, 2022 712

 

“Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση, πως όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται, σαν να πούμε, δύο φορές. Ξέχασε να προσθέσει, τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα”. Η Κεραμέως αποφασίζει και διατάζει με συνοπτικές διαδικασίες - να τεθεί σε δυνητική αργία ο Κώστας Κορδάτος του ΕΚ Αγρινίου για την τηλεκπαίδευση, μετά από 4 μήνες - αφότου πάρθηκε η απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου

«ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ» και 6 ημέρες της απόφασης του δικαστηρίου «ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ», απόφαση ΔΔΕ Αιτωλ/νίας για περικοπές μισθών (80) ημερών για δήθεν απουσία από το υπηρεσιακό καθήκον. Τυχαίο;

Προεπισκόπηση εικόνας

Πρόκληση είναι η απόφαση της υπουργού παιδείας, όταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ομόφωνα (5-0) γνωμοδότησε με την Πράξη 01/07-01-2022 : «Να μην τεθεί σε δυνητική αργία ο Κώστας Κορδάτος….», ενώ η Κεραμέως αν και όφειλε δεοντολογικά, ηθικά και ουσιαστικά να δεχθεί την εισήγηση του αρμοδίου οργάνου σύμφωνα με τη νομοθεσία, εντούτοις με την αλαζονεία της εξουσίας που την διακρίνει σχεδόν σε όλη την θητεία της, τιμωρεί τον εκπαιδευτικό και τον στέλνει ξανά στα δικαστήρια για τις περεταίρω ενέργειες του… ταυτόχρονα θέλει να καλύψει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες του διορισμένου «αξιωματούχου» …!

Αγνόησε τη διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου περί αναστολής της απόφαση περικοπής μισθών του διευθυντή Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας για δήθεν απουσία από τα καθήκοντα της τηλεκπαιδευσης, κάνοντας δεκτούς ακόμη και τους κοινωνικούς, οικογενειακούς προβαλλόμενους λόγους, που η υπουργός δεν σέβεται αλλά η κομματική μηχανή πρέπει να «λιώσει» ότι δεν υποτάσσετε στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που μαυρίζει καθημερινά τις ζωές των εκπαιδευτικών και των ανθρώπων που ψάχνουν για «απανεμιά» στους δυνατούς αγέρηδες.

Η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Καινουργίου, που επέβαλε την αναφορά σε βάρος του εκπαιδευτικού, ότι δήθεν απουσίαζε από την υπηρεσία, τέθηκε και αυτή σε αργία για τις εις βάρος της κατηγορίες, για πράξεις που ο Κορδάτος φωνάζει δύο χρόνια τώρα και δεν έκανε καμία ενέργεια η διοίκηση παρα μόνο μοιράζει ποινές κρυβόμενη στα γραφεία της ΔΔΕ.

Τεκμήρια, Ξεκάθαρης μεθόδευσης

Μιας παράλογης και παράνομης απόφασης της Υπουργού Παιδείας με σαφή τιμωρητικό χαρακτήρα, να θέσει σε «εσωτερική» δυνητική αργία τον εκπαιδευτικό, Κώστα Κορδάτο, στέλεχος διοίκησης του Εργαστηριακού Κέντρου Αγρινίου, υπεύθυνος τομέα του ΕΠΑΛ Καινούργιου, που ανήκει στην ως άνω εκπαιδευτική μονάδα και Προέδρου των εργαστηριακών καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρχαιότερος εκπαιδευτικός του σχολείου με 40 χρόνια εκπαιδευτική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα η υπόθεση του, απασχόλησε τα ΜΜΕ, καθώς και το ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μια υπόθεση που αφορά την λεγόμενη τηλεκπαίδευση και τις δυσκολίες που υπήρχαν γενικότερα αλλά και ειδικότερα στα εργαστήρια της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ), όπου ο συγκεκριμένος καθηγητής διώκεται διότι υπερασπίστηκε το αυτονόητο. Δηλαδή αντιτίθεται στο γεγονός ότι τεχνίτης ψυκτικός, Μηχανικός αυτοκινήτου, Αργυροχρυσοχοΐας κ.λ.π. μπορούν έχουν άρτια εκπαίδευση, σε πρακτικές δεξιότητες από το τηλέφωνο ή ταπλετ όπως επέβαλλαν οι φωστήρες πολιτικοί συνεργάτες της Κεραμέως και επιμένουν με τη δίωξη αυτή ορισμένη ακόμα.

Όσο προσομοίωση και να κάνεις (που δεν υπάρχει στα ΕΠΑΛ και ΕΚ ) άμα δεν το κάνεις στην υλική του υπόσταση, δε θα το 'χεις. Αυτούς του φυσικούς και τεχνικούς κανόνες θέλει να ανατρέψει η Κεραμέως με την πράξη της τιμωρώντας τον εκπαιδευτικό.

Μια εκδικητική απόφαση, όπου βρίθει από αοριστίες. Αναπαράγει τις σκοπιμότητες της δήθεν απουσίας από τα καθήκοντά του (τηλεκπαίδευση από την οικία, απουσία από τη δια ζώσης εκπαίδευση!), αντιστρέφοντας τη πραγματική και ωμή αλήθεια, για να υπηρετήσει τον φονταμελισμό τους και τα συμφέροντα της Cisco. Δεν έχει κρίνει κανένα αρμόδιο όργανο την εκδικητική αναφορά της διευθύντριας του ΕΠΑΛ, ούτε υπήρξε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του Κώστα Κορδάτου για την υπόθεση αυτή, παρά μόνο έντεχνες και εμβόλιμες αναφορές για δήθεν πόρισμα αλλά αποκρύβουν ότι πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο της διευύντριας και όχι του ιδίου.

Η τιμωρητική απόφαση του μηχανισμού δίωξης του, σκοπό έχει να απόδειξη στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινή γνώμη για το ορθό της τηλεκπαίδευσης και η οποία αμφισβήτηση της έχει συνέπειες

Δεν θέλουν να δεχθούν ότι η απουσία πολιτικών υπέρ του δημόσιου σχολείου και η ανικανότητα των ελλειμματικών «αξιωματούχων» της διοίκησης, είναι αυτά που απουσιάζουν από το σημερινό σχολείο, και όχι ο μάχιμος εκπαιδευτικός που για 40 χρόνια έχει καθημερινή και ουσιαστική παρουσία στο σχολείο, με προσφορά και έργο και από θέση ευθύνης.

Τα στοιχεία αν τα δεις όπως αυτά προκύπτουν και δεν τα παρουσιάζουν, Όχι μόνο δεν απουσίαζε από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, όπως ψεύδος αναπαράγεται και στην επίδικη απόφαση της υπουργού, αλλά φανερώνουν ότι ποτές δεν κρύφτηκε ο Κώστας Κορδάτος, πίσω από την εικονική πραγματικότητα της τηλ-«εκπαίδευσης», όταν πολλοί σιώπησαν την περίοδο που φυλάκιζαν τα παιδιά στα σπίτια τους, αλλά βγήκε μπροστά και είπε την αλήθεια ότι η τηλεκπαίδευση είναι κοροϊδία.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της τιμωρητικής απόφασης να τεθεί σε δυνητική αργία ο Πρόεδρος των εργαστηριακών καθηγητών του κλάδου ΤΕ (ΣΕΛΕΤΕ), όπου ο τοπικός ΔΔΕ, για να κρύψει τις δικές του ανεπάρκειες μεθόδευσε, όλο αυτό το αρρωστημένο σκηνικό, που αποπνέει «μούχλα» και κάποια στιγμή που θα είναι γυμνός δεν θα μπορεί να καλυφτεί. Η ουσία είναι ότι το ασαφές και ελλειμματικό αιτιολογικό της απόφασης είναι ταυτόχρονα και σε αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση με αριθ. Πρωτ.Φ3/ 44963/ΓΔ4/19-4-2021 της Υφυπουργού κυρίας Ζέτας Μακρή, όπου με σαφήνεια κάνει λόγο ό,τι ….»για τα εργαστήρια η ύλη εκείνης της αμφίσημης διαδικασίας, θα αναπληρωθει, με την επάνοδο στη δια ζώσης εκπαίδευση, με φυσική παρουσία των μαθητών στα εργαστήρια». Δίδεται έτσι απάντηση σε όσους υπηρεσιακούς παραάγοντες (που δεν γνωρίζουν το εργαστήριο εφαρμογών), ότι η στάση του εκπαιδευτικού δεν είναι παραπλανητική για το ότι δήθεν δεν ήθελε να κάνει μάθημα, όπως συγκεκριμένα ειπώθηκε κατά την ακρόαση και : ..»με ποιον τρόπο θα ξεφεύγαμε από τον σκόπελο της πανδημίας και δε θα χανόταν η χρονιά;». Η απάντηση είναι στις προτάσεις των εκπαιδευτικών των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και όχι να τα φορτώσουν όλα στον εκπαιδευτικό, που η Κεραμέως δεν έκανε αποδεκτές γιατί η σύμβαση με τον ιδιωτικό κολοσσό ήταν ποιο ελκυστική, όπως αποδείχθηκε από το πόρισμα την Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.

Κάτι που ως εργαστηριακός εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του τομέα έπραξε και μάλιστα με τη μέγιστη επιμέλεια για όλα τα εργαστήρια της διοικητικής του ευθύνης.

Η επίδικη απόφαση της Κεραμέως, είναι σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση (5-0) πράξη 1η/7-1-202 του Α' Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, όπου δεν εισηγήθηκε, ως έχει την αρμοδιότητα από το νόμο, να τεθεί ο Κώστας Κορδάτος σε δυνητική αργία. Εντούτοις μπροστά στον κομματικό φανατισμό, σε βάρος της χρηστής διοίκησης, πολιτικά δεν την δέχθηκε η Υπουργος (πρωτόγνωρο) την εισήγηση.

Η αλαζονεία της εξουσίας ακυρώνει «ανεξάρτητους» θεσμούς απονομής δικαιοσύνης, παρά του ότι το έγγραφο ερώτημα με το Φ.277/271/ΕΜ/12431/Ε2/26-11-2021, που τέθηκε από την ίδια την υπουργό, προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Έκδοση Γνωμοδότηση περι της θέσης ή μη υπαλλήλου σε Δυνητική Αργία», προκλητικά αγνοείται!

 

Με την απόφαση αυτή η υπουργός παιδείας Κεραμέως, όπως πλέον προκύπτει ακυρώνει τα μέλη τού Πειθαρχικού Συμβουλίου και τον θεσμικό του ρόλου, που η ίδια όρισε. Η σύνθεση του οποίου αποτελείται από τον, Πρόεδρο: δικαστή Πρωτοδικείου Πατρών, Αντιπρόεδρος: η αντιπρόεδρος του ΝΣτΚ, μέλος ο Δ/ντης Εκπαίδευσης Αχαιας Δ.Ε και δύο μέλη διευθυντές δημοσίων σχολείων Γ/σίων-Λυκείων νομού Αιτωλ/νιας, πού η ίδια διόρισε τους διοικητικούς.

Συνεπώς προκύπτει μείζονος σημασίας ζήτημα για το κύρος και την ανεξαρτησία του πειθαρχικού συμβουλίου, μετά αυτή της απαξίωσης και του υποβιβασμού, όπου καταργεί τις συλλογικές αποφάσεις θεσμών που αποστολή έχουν τη διερευνάς της αλήθειας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, με την με την ισχύ της θέσης σε βάρος του «τεκμήριου της αθωότητας».

Το σκάνδαλο είναι ότι αγνοήθηκε η αποκρύφτηκε από τον κομματικά εγκάθετο ΔΔΕ Αιτωλ)μιας η προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, όπου ανέστειλε την απόφαση του, για περικοπή μισθών για την μη συμμετοχή του καθηγητή, στην τηλεκπαίδευση.

Προκύπτει το ερώτημα ποιος θα είναι ο μισθός του εκπαιδευτικού μετά την δικαστηριακή απόφαση και την μετέπιπτα Υ.Α. που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το Γνωμοδοτικό έγγραφο υπ. Αριθ. 4758/11-1997/14-9-2012.ΝΣτΚ, γραφείο Πατρών) σε παρόμοιο θέμα αργίας της ΔΔΕ Αιτωλ/νίας, όπου δεν επιτρέπετε η διοίκηση να προβεί σε καμία νέα ενέργεια όταν έχει ασκηθεί από το νόμο ένδικο βοήθημα κατά διοικητικής πράξης, η Διοίκηση οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που τείνει στην εκτέλεση της προσβαλόμενης πράξης, εν την πρόσφατη προσφυγή του Κώστα Κορδάτου με αριθμό καταχώρησης ΑΝ 6/7.4.2022, όπου και εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό Πρωτοδυκιου Μεσολογγίου που έβαλε σε αναστολή περικοπής των μισθών (80) ημερών για την αναιτιολόγητη δήθεν απουσία του, που η κ. Υπουργός με την μεταγενέστερη απόφασή της τον θέτει σε δυνητική αργία….

Με στόχο να προσωποποιηθεί η κριτική και ο έλεγχος παράνομων πράξεων της διοίκησης, να φανεί ως βεντέτα δύο δύστροπων εκπαιδευτικών, όπου μαζί με τα «ξηρά καίγονται και χλωρά», που λέει και ο λαός, αυτό έπαθε ο καθηγητής γνωστός, μάχιμος και ανιδιοτελής συνδικαλιστής της ΕΛΜΕ – ΟΛΜΕ, ενώ η διοίκηση να απολαμβάνει τα αγαθά του «διαίρει και βασίλευε»

Η υπόθεση του ΕΠΑΛ Καινούργιου είναι σοβαρή, διότι η υπουργός θέλει να «τσακίσει» φωνές κριτικής στην αποτυχημένη πολιτική της και για το μέλλον που επιφυλάσσουν για την εκπαιδευτικούς και επιλέγει μαζί με τους κομματικούς της - θεσιθήρες- τον συγκεκριμένο στόχο. Θέλει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και το τμήμα εκείνο των υποψηφίων στελεχών, για το ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον άσκησης διοίκησης στα σχολεία και να ξεμπερδέψει με τον υπέρμετρο ναρκισσισμό κάποιων δήθεν προσοντούχων, βέβαια εξασφαλίζοντας κάποιες θέσεις στις προσεχείς επιλογές διευθυντών, αν προλάβουν σε δικά τους παιδιά.

Στην περίπτωση της δίωξης ο δημόσιος υπάλληλος, που τίθεται σε δυνητική αργία στην απόφαση αναφέρεται «δόλια», με πολλές ερμηνείες ότι: «φέρεται να απουσίαζε... από τα καθήκοντά του...!!!». Από ποια καθήκοντα, την τηλεκπαίδευση εργαστηρίων από το σπίτι (;) Ποιός νόμος υποχρεώνει κάτι τέτοιο και διώκεται λυσσαλέα ο εκπαιδευτικός; Ποιος ο νόμος που επιβάλει υποχρεωτικά την τηλεργασία από το σπίτι και μάλιστα προϊσταμένου τμήματος, τομέα ή διεύθυνσης;

Γιατί δεν περιμένουν να κριθεί η υπόθεση από το πειθαρχικό συμβούλιο, που ο ίδιος ο ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας έχει παραπέμψει αλλά και το αρμόδιο δικαστήριο, που προσέφυγε ο υπάλληλος;

Πώς γίνεται να λαμβάνουν υπόψη την αναφορά της διευθύντριας του ΕΠΑΛ, που για τις παράνομες ενέργεια της (να κλειδώσει τα εργαστήρια, με στόχο να εκθέσει το Κορδάτο υπηρεσιακά, ότι είναι απόν από τον εργασιακό του χώρο), ενώ για όλες αυτές τις πράξεις της διώκεται; Αν απουσίαζε από την δια ζώσης εκπαίδευση ο Κορδάτος και μάλιστα επί μακρόν!!! όπως αναληθώς ισχυρίστηκε σε αναφορά της η διευθύντρια του ΕΠΑΛ και εμμέσως πλην σαφώς υιοθετεί ο ΔΔΕ και κάνει περικοπές μισθών στον εκπαιδευτικό , γιατί τότε τέθηκε σε αργία και η ίδια; Δηλαδή για να τιμωρηθεί η διευθύντρια, για ότι έχει πράξη, είχε δίκαιο ο υπεύθυνος του τομέα που υπερασπίστηκε την υπηρεσία αλλά για να τιμωρηθεί ο Κορδάτος αξιοποιήθηκε η αναφορά της, εκ των υστέρων και μάλιστα με στοιχείο το My scool, που δεν καταγράφονται απουσίες εκπαιδευτικών απο την υπηρεσία αλλά μαθητών, όταν είναι γνωστό ότι τα όργανα διοίκησης των ΕΚ είναι καταχωρημένα στο οικείο ηλεκτρονικό μητρώο, όπου μέχρι εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία ο υπεύθυνος του τομέα. του ΕΠΑΛ Καινούργιου Κώστας Κορδάτος δεν είχε καταχωρηθεί - υπάρχουν τα στοιχεία - πως τότε δηλώνονταν απών και από ποιον;

Προς το παρόν βέβαια έχει καταφέρει με την ψεύτικη αναφορά της, να τον ενοχοποιήσει αλλά και η ίδια για όλα αυτά που έκανε στο ΕΚ παραπέμπεται ύστερα από ΕΔΕ και έχει τεθεί σε αργία για τη αντιεκπαιδευτική της συμπεριφορά. 3. Η όλη μεθόδευση δηλαδή η έκδοση της Υ.Α. (29-4-2022), να τεθεί σε δυνητική αργία ο εκπαιδευτικός, εκτός ότι προσδίδει ένα Σόλωμοντιο συμψηφισμό, γίνεται προσπάθεια να δικαιωθεί ο σκοτεινός μηχανισμός της δίωξης του Κώστα Κορδάτου, που ο διορισμένος προϊστάμενος εκτέλεσε με λάθη και ανεπάρκειες που διακρίνει τη νέα βεντέτα που ανοίγει στην εκπαίδευση της Αιτωλ-νιας με απρόβλεπτες συνέπειες. Φαίνεται ότι το DIN ορισμένων δεν αλλάζει αν και προσπαθεί να καλύψει και να καλυφθεί, από τις δικές του ευθύνες, που άφησε ένα σχολείο να διαλυθεί και τώρα μοιράζει ποινές δεξιά και αριστερά. Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες εκθέτει εκτός τον ίδιο των διορισμένο ΔΔΕ αλλά και όλους όσους τον ακολουθούν και τον στηρίζουν. Στη δε Κεραμέως συστήνουμε αν δεν μπορεί να ελέγξει τι υπογράφει, ας ανακαλέσει πάραυτα την προκλητική απόφαση για την εκπαίδευση και όσο θα αρνείται, τόσο περισσότερο θα εκτίθεται.

Η οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι μεγάλη από τα καμώματα της υπουργού και των κομματικών φίλων της. Η αμφισβήτηση διογκώνεται και θα πάρει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις εν όψη μάλιστα και του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, που αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους συναγωνιστές του.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ οφείλει να διαγράψει άμεσα το συγκεκριμένο «στέλεχος» της, που μας γύρισε στην εποχή των πέτρινων χρόνων του «γύψου». Η συνέχεια της δίωξης του Κώστα Κορδάτου - 23 χρόνια τώρα - είναι προκλητικά πολιτική και πρέπει να απαντηθεί, όπως πρέπει. Αν δεν αντέχουν όλοι αυτοί το φώς, ας μείνουν στο δικό τους σκοτάδι που επέλεξαν να πορευτούν. Το εκπαιδευτικό κίνημα και οι συλλογικότητες της Αιτωλοακαρνανίας θα δώσουν την απάντηση για μια ακόμη φορά σε όσους κρύβονται στον σκοτεινό μηχανισμό δίωξης της ανυπότακτης φωνής στην εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία.

 

«Το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.