Print this page

«Τσεκουρώνει» τους φετινούς υποψηφίους των πανελληνίων το ΥΠΑΙΘ – 9.021 λιγότερες θέσεις εισακτέων!

May 15, 2022 798

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 9.021 σε σύγκριση με το 2021. Να σημειβθεί μάλιστα ότι η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «τσεκουρώνει» τον αριθμό των εισακτέων δείχνοντας, έτσι, ότι θέλει να γεμνίσει τις δεξαμενές των πελατών των κολεγίων τα οποία «εξίσωσε» με τα πανεπιστήμια. Πέρσι (2021) ο συνολικός αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί κατά 555 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά 77.415  θέσεις  από  77.970  το 2020. Στη διετία 2020 – 2022 το ΥΠΑΙΘ εξαφάνισε 9.576 θέσεις εισακτέων με ό, τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την όξυνση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τους φραγμούς δηλαδή στη μόρφωση των νέων και την απειλή λουκέτου για δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ, κυρίως επαρχιακά.

Αποκλεισμός ταξικός – Αύξηση της πελατείας των κολλεγίων

Περίπου 40.000 υποψήφιοι - αριθμός ρεκόρ- αποκλείστηκαν το 2021 από την τριτοβάθμια εκπαίδευση! Η ΕΒΕ που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 18.000 υποψηφίωντο 2021  και η Τράπεζα Θεμάτων μετατρέπουν το σχολείο σε ταξικό σφαγείο των μαθητών.

Είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισακτέων, η πριμοδότηση της ιδιωτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου με την παραχώρηση υποδομών του για όσους ξένους φοιτητές μπορούν να πληρώνουν δίδακτρα. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα παίξει τον ρόλο του τροχονόμου της εισόδου στα πανεπιστήμια, εξοστρακίζοντας, με εργαλείο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, χιλιάδες υποψήφιους, χωρίς να εκτεθεί το υπουργείο Παιδείας με μια ανακοίνωση μειωμένου αριθμού εισακτέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.