• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Άγρια συμπλοκή μεταξύ μαθητών στο Γαλάτσι – Τα φαινόμενα ενδοχολικής βίας αντανάκλαση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής κρίσης

May 18, 2022 445



Ακόμη ένα επεισόδιο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και μάλιστα στη σκιά της αυτοκτονίας του 14χρονου μαθητή στα Κάτω Πατήσια σημειώθηκε χθες Τρίτη στο Άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν επρόκειτο για προγραμματισμένο ραντεβού ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής ή τυχαίο γεγονός.

Όλα έγιναν στο Άλσος Βεΐκου, όπου μαθητές σχολείων, εκ των οποίων το ένα εκείνο όπου πήγαινε το 14χρονο αγόρι που αυτοκτόνησε την περασμένη Παρασκευή, ήρθαν στα χέρια με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.

Τα σχολεία είχαν πάει εκδρομή στο Άλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι, χθες Τρίτη (17.05.2021) και για άγνωστο, ακόμη, λόγο, μαθητές ενεπλάκησαν σε άγριο καυγά, κατά τον οποίο βρήκαν ακόμη και μαχαίρια και δυο παιδιά τραυματίστηκαν!

Το ακόμη πιο σοκαριστικό και ανησυχητικό είναι πως κάποιοι από τους μαθητές που ενεπλάκησαν στο άγριο επεισόδιο είχαν μαχαίρια και λεπίδες.

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομίας και η ομάδα ΔΙΑΣ η οποία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις, με τους ανηλίκους να μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου.

Τα φαινόμενα ενδοχολικής βίας αντανάκλαση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής κρίσης

Οι σοβαρότερες αιτίες, όμως, μπορούν να αναζητηθούν στις δομές της καπιταλιστικής κοινωνίας που χαρακτηρίζονται από έναν απάνθρωπο ανταγωνισμό που αναπαράγεται σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής. Η κοινωνική περιθωριοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εντείνεται από την οικονομική κρίση, τα εργασιακά προβλήματα τροφοδοτούν τη βία και την εγκληματικότητα.

Η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης είναι η απεχθέστερη μορφή βίας εναντίον του κόσμου της εργασίας και του «κοινωνικού κράτους» που σπέρνει τη φτώχεια, την ανεργία και τη μαζική εξαθλίωση. Όσο η φτώχεια , ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις, η βία και η εκμετάλλευση ανθούν, τόσο θα οξύνονται τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας.

 

Η βία εκφράζεται και αναπαράγεται μέσα από την αυταρχική οργάνωση του σχολείου. Ένα σχολικό περιβάλλον που υπηρετεί τη λογική των επιδόσεων, «αρένα» άγριου ανταγωνισμού, υπερφορτώνει τους μαθητές με διδακτική ύλη, στείρες και αποσπασματικές γνώσεις, πολλές άλλες υποχρεώσεις (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κ.λπ.), με πρόσθετο άγχος και ένταση, ανασφάλεια και αρνητισμό. Τέσσερα στα πέντε παιδιά βιώνουν καταστάσεις άγχους που συνδέονται με τη σχολική ζωή(Pulse RC – ΕΚΚΕ). Το σχολείο προβάλλει ακόμη και για τους πρωταγωνιστές του ως χώρος θυσίας και όχι ως χώρος ικανοποίησης και νοήματος. Ένα τέτοιο σχολείο έχει μετατραπεί σε «θερμοκήπιο βίας». Πρόκειται στην ουσία για μορφή «κρατικής κακοποίησης των παιδιών».
Σχολική αποτυχία – δυσμενής αυτοεικόνα (αυτοϋποτίμηση) και παραβατικότητα ενώνονται μ’ ένα νήμα. Η υποτίμηση, η περιφρόνηση και η απόρριψη γίνεται η πηγή μιας συσσωρευμένης μνησικακίας από τη μεριά των παιδιών, που συσσωρεύουν αποτυχίες, αποκλεισμούς. Έτσι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει η οργή και το μίσος.

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search