• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Καθαριότητα σχολείων: Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα - Κάλεσμα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων σε σύσκεψη την Τρίτη 26 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

May 22, 2020 4468

 

Ανακοίνωση Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
 
Η υποκρισία της Κυβέρνησης αλλά και των Δήμων του νησιού μας σε σχέση με την καθαριότητα των σχολείων δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, για κάθε γονιό! Αν και Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές και στο νησί μας, διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι όλα είναι καλά και λειτουργούν "ρολόι", η πραγματικότητα τους διαψεύδει!
 
Ακόμα παραμένει αναπάντητο από τους αρμόδιους το ερώτημα που δημόσια έθεσε το Σωματείο μας σχετικά με τον αριθμό των εργαζόμενων, που διαθέτουν οι Δήμοι και στο νησί μας για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Ακόμα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί οι συνάδελφοι.
 
Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν είτε με το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών τετράωρων συμβάσεων εργασίας και με ελάχιστες αποδοχές είτε με τις κατάπτυστες συμβάσεις έργου με αντίστοιχα χαμηλούς μισθούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της πολιτικής της αδιοριστίας που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
 
Η σχέση εργασίας της πλειονότητας των συναδέλφων καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων και καθιστά απαγορευτικό ακόμα και αυτό το ανεπαρκές "2 φορές την ημέρα" του Υπουργείου. Τα "μπαλώματα" της μεταφοράς καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα.
 
Παράλληλα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου είναι τραγικές. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο καθώς ενώ η σύμβασή τους προβλέπει την καθαριότητα συγκεκριμένων αιθουσών, εκείνοι εξαναγκάζονται να καθαρίζουν πολλούς περισσότερους χώρους (κοινόχρηστους, αυλές κ.λπ.) για τους οποίους δεν πληρώνονται! Πολλές είναι οι περιπτώσεις συναδέλφων που αναγκάζονται, για να κάνουν την δουλειά τους, να αγοράζουν με τον πενιχρό μισθό τους ακόμα και τα καθαριστικά! Και ενώ η σύμβασή τους δεν προβλέπει ωράριο, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να δέχονται εκβιασμούς με στόχο να αποδεχτούν να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες-ωράριο, βγάζοντας έτσι περισσότερη δουλειά από εκείνη για την οποία πληρώνονται. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τους ζητούν να αναλάβουν και καθήκοντα που δεν προβλέπονται από την σύμβασή τους, όπως το άνοιγμα των σχολείων το πρωί! Όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις με την απειλή ότι αν δεν τα αποδεχτούν θα απολυθούν ή ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Υπήρξαν δε στο παρελθόν απειλές πως αν δεν κάνουν όσα τους ζητούν (παρά το γεγονός ότι δεν τα προβλέπει η σύμβασή τους) θα φέρουν στην θέση τους εργολάβους!
 
Για μέσα ατομικής προστασίας ούτε λόγος! Είναι τουλάχιστον κοροϊδία ότι μοιράστηκε στους συναδέλφους μία (!) και μόνο μάσκα για να βγάλουν ολόκληρη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τους είναι απαραίτητες όχι μόνο τώρα την περίοδο της πανδημίας αλλά συνολικότερα καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με καθαριστικά που επιβαρύνουν την υγεία τους. Τα αντισηπτικά σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτα για τους συναδέλφους, όπως και ειδικές ποδιές μίας χρήσης, γάντια κ.λπ. Χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι με συμβάσεις έργου από τους Δήμους είναι ότι προβλέπεται σε αυτές πως αν αρρωστήσουν θα πρέπει οι ίδιοι να βρουν λύση είτε πληρώνοντας κάποιον για να κάνει την δουλειά τους από τα ψίχουλα που παίρνουν για μισθό είτε να ζητήσουν από κάποιον δικό τους (συγγενείς τους, φίλους τους κ.λπ.) να πάει να καθαρίσει!
 
Πάγια θέση του Σωματείου μας, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!
 
Καλούμε τους συναδέλφους στην καθαριότητα των σχολείων να μην σκύψουν το κεφάλι! Το Σωματείο μας είναι στο πλευρό τους. Τώρα είναι ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια! Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες! Για τον λόγο αυτό το Σωματείο μας καλεί τους συναδέλφους στην καθαριότητα των σχολείων σε σύσκεψη την Τρίτη 26 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για να οργανώσουμε την δική μας μαχητική απάντηση!
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search