Print this page

Σχετικά με τη στάση του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στο θέμα της αξιολόγησης

July 01, 2022 525

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Θέμα: Σχετικά με τη στάση του Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου στο θέμα της αξιολόγησης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μια δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Χαιρετίζουμε όλες και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που έδωσαν τη νικηφόρα μάχη της αξιολόγησης, που συμμετείχαν στην απεργία/αποχή, στην απεργία και το συλλαλητήριο της 10ης Οκτώβρη, στις ψηφοφορίες για τα ενιαία κείμενα. Μέχρι και την τελευταία ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία μας, η μάχη αυτή συνεχίστηκε με επιτυχία και με ψηφοφορίες στους Συλλόγους Διδασκόντων που κατέληξαν με συντριπτικές πλειοψηφίες στα ενιαία κείμενα αποτίμησης της ΔΟΕ ακυρώνοντας στην πράξη την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Δυστυχώς όμως, η εξέλιξη των γεγονότων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου μας υποχρεώνει να επανέλθουμε και πάλι. Όσα πρωτοφανή συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, είναι εικόνες από το μέλλον του σχολείου της αξιολόγησης, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας που επιχειρεί με κάθε μέσο η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αλλά και μια μικρή μειοψηφία στελεχών να επιβάλλουν στη ζωντανή εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα:

Α. Στις 9 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου με θέμα τον προγραμματισμό. Παρά τις αντιδράσεις των συναδέλφων, ο διευθυντής προχώρησε σε …ονομαστική ψηφοφορία αλλά και πάλι, πλειοψήφησε η πρόταση για τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ με 13 υπέρ και 10 κατά.

Β. Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, με επανειλημμένες εκκλήσεις τους, ζήτησαν να γραφτεί και να υπογραφεί το πρακτικό και να οριστούν συντονιστές για να ανεβάσουν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Η μόνιμη απάντηση του διευθυντή ήταν ότι τα έχει ανεβάσει ήδη ο ίδιος και ότι το σχετικό πρακτικό θα γραφεί μόλις επιστρέψει η υποδιευθύντρια β΄ από την αναρρωτική της άδεια.

Γ. Η υποδιευθύντρια β΄ επέστρεψε μέσα Φεβρουαρίου από την αναρρωτική άδεια, ωστόσο και πάλι το αίτημα των συναδέλφων να γραφεί και να υπογραφτεί το εν λόγω πρακτικό αντιμετωπιζόταν με αναβλητικότητα και πλήθος δικαιολογιών.

Δ. Στις αρχές Μαρτίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε σε συνάντηση με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελιών από συναδέλφους για αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή (βλ. σχετική ανακοίνωση). Το Δ.Σ. ρώτησε ευθέως τον διευθυντή: (α) εάν υπάρχει πρακτικό για την εν λόγω συνεδρίαση και εάν έχει υπογραφεί από τους συναδέλφους, (β) ποιος ορίστηκε ως συντονιστής, (γ) εάν έχουν ανέβει στις πλατφόρμες τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, (δ) τι απάντηση έχει λάβει από τον συντονιστή εκπαίδευσης, (ε) εάν προτίθεται να μας δώσει κάποιο τεκμήριο για τα κείμενα που έχει αναρτήσει. Ο διευθυντής απάντησε συγκεκριμένα ότι: (α) υπάρχει πρακτικό πρόχειρα γραμμένο και σύντομα θα καθαρογραφεί, (β) συντονιστής είναι ο ίδιος, (γ) στις πλατφόρμες έχει ανεβάσει τα κείμενα της

ΔΟΕ, (δ) δεν γνωρίζει τι έχει απαντήσει ο συντονιστής εκπαίδευσης αλλά θα το διερευνήσει και (ε) τις επόμενες ημέρες έστειλε στο Δ.Σ. μια εικόνα από τις πλατφόρμες όπου όμως δεν φαινόταν εάν ήταν του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.

Ε. Όλο το επόμενο διάστημα εκπαιδευτικοί του σχολείου ζητούσαν από τον διευθυντή να προχωρήσει στη σύνταξη του πρακτικού, συναντώντας την απόλυτη αδιαφορία του. Τελευταία συνάντηση τριών εκπαιδευτικών του σχολείου με τον διευθυντή για το εν λόγω αίτημα έγινε στις 3 Ιουνίου. Έκτοτε, ο διευθυντής απουσίασε με αναρρωτική άδεια και δεν επανήλθε στο σχολείο μέχρι τις 21 Ιουνίου, οπότε και το σχολείο έκλεισε για τις θερινές διακοπές.

Στ. Στο διάστημα αυτό, εκπαιδευτικοί του σχολείου με έγγραφο αίτημά τους ζητούν το πρακτικό για να το υπογράψουν από την υποδιευθύντρια α΄. Επίσης, ζητούν το έγγραφό τους να πρωτοκολληθεί και να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου, κάτι το οποίο η υποδιευθύντρια α΄ αρνείται να το πράξει.

Ζ. Ακολούθως, πάνω από το 1/3 των εκπαιδευτικών του σχολείου ζητούν να γίνει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων με έγγραφο αίτημά τους προς την υποδιευθύντρια α΄ η οποία και πάλι αρνείται να πρωτοκολλήσει το έγγραφο και να δώσει αριθμό πρωτοκόλλου.

Η. Εν τέλει, συντάσσεται πρακτικό για τη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου, το οποίο εντελώς παράτυπα, αναγράφει ονομαστικά τι ψήφισε κάθε συνάδελφος στην ψηφοφορία για τον προγραμματισμό. Εύλογα, αρκετοί εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν το υπογράφουν. Όταν επισκέπτονται το σχολείο μέλη του Δ.Σ. και επισημαίνουν στην υποδιευθύντρια α΄ ότι τα πρακτικά δεν περιλαμβάνουν ονομαστικές ψηφοφορίες, λαμβάνουν την απάντηση ότι το πρακτικό το έχει συντάξει ο διευθυντής.

Θ. Το σχολικό έτος λήγει χωρίς να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση για την αποτίμηση!

Συμπερασματικά:

1. Όλο το διάστημα, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο, δεν συντάχθηκε ούτε υπογράφτηκε πρακτικό για τη συνεδρίαση της 9ης Νοέμβρη στην οποία πλειοψήφησε η πρόταση για υιοθέτηση των ενιαίων κειμένων της ΔΟΕ. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στα μέσα Ιουνίου συντάχθηκε ένα πρακτικό για τη συνεδρίαση, το οποίο, εντελώς παράτυπα, κατέγραφε τι ψήφισε ο κάθε εκπαιδευτικός, σε πλήρη αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο και όσα προβλέπει για τη σύνταξη πρακτικών Συλλόγων Διδασκόντων.

2. Ουδέποτε διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση για την αποτίμηση όπως προβλέπεται και έγινε σε όλες τις σχολικές μονάδες στο τέλος του σχολικού έτους.

3. Η υποδιευθύντρια α΄ αρνήθηκε να πρωτοκολλήσει έγγραφο που της κατέθεσαν συνάδελφοι του σχολείου. Αρνήθηκε τέλος να συγκαλέσει Σύλλογο Διδασκόντων παρά το ότι παρέλαβε σχετικό αίτημα με περισσότερες από το 1/3 των υπογραφών, το οποίο αίτημα επίσης αρνήθηκε να πρωτοκολλήσει.

4. Ουδείς – και πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι συνάδελφοι που πλειοψήφησαν τον Νοέμβριο ψηφίζοντας τα ενιαία κείμενα – μπορεί να γνωρίζει πλέον με βεβαιότητα τι αναρτήθηκε από τον διευθυντή στις σχετικές πλατφόρμες.

Ο κάθε συνάδελφος και η κάθε συναδέλφισσα μπορεί να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του. Το Δ.Σ. από την πλευρά του καταγγέλλει ότι:

· Στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, με ευθύνη της διεύθυνσης του σχολείου, παραβιάστηκαν στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων.

· Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταπατά κατοχυρωμένα με αγώνες δικαιώματα των συναδέλφων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι η δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, η ελεύθερη έκφραση άποψης, ο σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, είναι για μας ζητήματα αδιαπραγμάτευτα.

· Το νέο σχολείο της Κεραμέως έρχεται από το μακρινό παρελθόν του επιθεωρητισμού, της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, της ευνοιοκρατίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας για να εξυπηρετήσει τα νέα συμφέροντα της αγοράς και των υπερεθνικών οργανισμών. Στοχεύει στην ισοπέδωση του δημόσιου δωρεάν σχολείου όπως το γνωρίσαμε, στη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε άβουλους και υποταγμένους υπαλλήλους, σε ένα νέο μοντέλο διευθυντή-manager που θα αυθαιρετεί, θα αποφασίζει και θα διατάζει. Αυτή την πολιτική μπλοκάρουμε και αντιπαλεύουμε με τους αγώνες μας μέσα κι έξω από τα σχολεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.