Print this page

«Η ΔΑΚΕ είναι πρώτη δύναμη και θα κάνει ό, τι θέλει…» - Δεν πέρασε ο αυταρχισμός της ΔΑΚΕ στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

July 03, 2022 897

 

«Άναψε φωτιές» η ΔΑΚΕ χθες βράδυ στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και έστειλε μήνυμα για τις σημερινές ψηφοφορίες. Επιδίωξε να ανατρέψει βίαια την καθορισμένη σειρά των ομιλητών των παρατάξεων για τον απολογισμό της ΟΛΜΕ. Θερμό επεισόδιο με το προεδρείο με πρωταγωνιστή τον Ν. Παπαχρήστο.

Μαινόμενος ο Δ. Παπαχρήγστος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ προς το προεδρείο και φωνάζοντας συνεχώς «η ΔΑΚΕ είναι πρώτη δύναμη και θα κα΄νει ό, τι θέλει» απαιτούσε να αλλάξει η σειρά των ομιλητών των παρατάξεων για τον απολογισμό του ΔΣ της ΟΛΜΕ και να μιλήσει ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Επιτέθηκε φραστικά με απρέπεια στο μέλος του προεδρείου Νίκη Κυιαζή (ΠΑΜΕ) και ξεσήκωσε ορισμένα μέλη της ΔΑΚΕ που κινήθηκαν απειλητικά ενάντια σε μέλη αριστερών παρατάξεων. Ωστόσο επενέβησαν ορισμένοι πιο ψύχραιμοι μεταξύ των οποίων ο Νικηφόρος Κωνσταντίνου, ταμίας της ΟΛΜΕ και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Να σημειωθεί ότι χθες δεν ολοκηληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων, όπως ορίζει το πρόγραμμα. Συνεχίζονται σήμερα με ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ.

Αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του Γ. Γραμματέα της ΟΛΜΕ, Θεόδωρου Μαλαγάρη που στην παρέμβαση του, όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτή την επιθετικής συμπεριφορά της ΔΑΚΕ αβαντάροντάς την δια του … ισαποστακισμού.

Είναι ένα σαφές μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει στο τέλος της σημερινής μέρας που θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες επί των προτάσεων των παρατάξεων και των συνέδρων. Είναι, επίσης, σαφές ότι το μέτωπο ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ είναι αρραγές και θα συνεχίσουν να επιβάλουν μια πολιτική ανοχής και στήριξης της κυρίαρχης πολιτικής στην εκπαίδευση.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ)  με μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις  όλη την προηγούμενη τριετία έγραψαν μια γκρίζα σελίδα στην ιστορία  της ΟΛΜΕ:

  • Έγινε πειθήνιο εργαλείο εφαρμογής της τηλε-«εκπαίδευσης» με τις ολέθριες συνέπειες ιδιαίτερα για τα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες.
  • Κήρυξε παύση αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση με το πρώτο «φύσημα» της κυβέρνησης.
  • Δεν οργάνωσε κανέναν αγώνα ενάντια στα άθλια ταξικά μέτρα της Τράπεζας Θεμάτων, της Ελάχιστης Βάσης, των Προτύπων και των εξετάσεων Πίζα.
  • Ενώ οι εκπαιδευτικοί χάνουν ένα μισθό το χρόνο, λόγω πληθωρισμού, δεν ασχολείται καν με το θέμα.
  • Οργάνωσαν πραξικοπήματα στην ΟΛΜΕ διολισθαίνοντας σε θέσεις αποδοχής της αξιολογική διαδικασίας, ώστε να καμφθεί η αντίσταση του κλάδου για την αξιολόγηση.

Η αισιοδοξία για τη ζωή γεννιέται στους αγώνες

Οι αγώνες που απαιτούνται θα γίνουν. Θα γίνουν γιατί είναι αναγκαίοι. Θα γίνουν γιατί είναι μονόδρομος. Και θα γίνουν κόντρα σε όλα τα κέντρα εξουσίας του συστήματος, κόντρα σε «νομιμότητες» υποταγής και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Να προετοιμαστεί ο κλάδος για παρατεταμένο και πολύμορφο αγώνα με βασικούς άξονες την ανατροπή της αξιολόγησης, της τράπεζας θεμάτων, της ΕΒΕ, του ν. Χατζηδάκη, τη διεκδίκηση για αύξηση στους μισθούς. Με προκήρυξη απεργίας/αποχής, απεργία, διαδηλώσεις, με συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών ταμείων.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

ΦΩΤΟ Κατρίτσης Γ. 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.