• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Τραυματισμός εργαζόμενου σε Σούπερ Μάρκετ - Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα ("εργατικό ατύχημα")

July 12, 2022 4259

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ


Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα ("εργατικό ατύχημα", όπως ονομάζουν οι εργοδότες και το κράτος τους τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων που ΔΕΝ λαμβάνουν, ώστε να μην χάσουν από τα υπερκέρδη τους) συνέβη το Σάββατο 9/7 σε υποκατάστημα τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Κέρκυρας.

Συνάδελφος την ώρα που τεμάχιζε κρέας στο κρεοπωλείο του καταστήματος, χτύπησε με τον μπαλτά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σε δύο δάχτυλα του χεριού του. Από το χτύπημα κόπηκε ο τένοντας του ενός δακτύλου και ο συνάδελφος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργείο.

Να σημειωθεί πως ο συνάδελφος εργάζεται στην επιχείρηση ως πωλητής κρεοπωλείου και όχι ως κρεοπώλης, πράγμα που σημαίνει, ότι έκανε δουλειά που με βάση την σύμβασή του, δεν θα έπρεπε να κάνει. Η υποστελέχωση όμως και η πίεση στην εργασία είχαν το παραπάνω τραγικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο συνάδελφος, ακόμα και οι ίδιοι οι ιατροί δε μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη που υπέστησαν τα δάχτυλά του, αν θα είναι πλήρως λειτουργικά στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την τεράστια κερδοφορία που έχουν ειδικά τα τελευταία χρόνια τα σουπερ μάρκετ, δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι χειμώνα, καλοκαίρι να "τρέχουν και να μην φτάνουν"!

Και σαν να μην αρκούν όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η γραφειοκρατία, δυσκολεύοντας ακόμα παραπάνω τον συνάδλεφο. Έτσι, το ΙΚΑ ενημέρωσε ότι το έγγραφο του ΓΝΚ σχετικά με το περιστατικό, που προσκομίστηκε στον ασφαλιστικό φορέα, δεν κάνει λέει γιατί ενώ αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη στον χώρο εργασίας, κατά την ώρα εργασίας, δεν αναγράφει ότι πρόκειται για ατύχημα!!! Ότι δηλαδή τι; Ότι ο συνάδελφος πήρε τον μπαλτά και είπε να κόψει τα δάχτυλά του για να βγει σε αναρρωτική άδεια ή για να πάρει το επίδομα του ΙΚΑ; Μάλιστα, ο παραπάνω παραλογισμός έχει ως αποτέλεσμα ο συνάδελφος να χρειάζεται για δεύτερη φορά να ταξιδέψει από τον τόπο κατοικίας του (πολλά χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και το ΓΝΚ) στο ΓΝΚ και στην πόλη της Κέρκυρας, για να προσκομίσει διορθωμένο το παραπάνω έγγραφο στο ΙΚΑ!!! Είμαστε σίγουροι ότι αν επρόκειτο για χρηματοδότηση κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία δεν θα χρειάζονταν καν διατυπώσεις! Εδώ όμως θα πρέπει να διασφαλιστεί το κρατικό χρήμα!!! 

Απαιτούμε από την επιχείρηση να καλύψει οικονομικά τον συνάδελφο σε ότι χρειαστεί για όσο διάστημα θα βρίσκεται εκτός εργασίας, να καλύψει και όσα έξοδα χρειαστούν για την αποκατάσταση του χεριού του. Παράλληλα, απαιτούμε ο συνάδελφος, μετά την επιστροφή στην εργασία του να μεταφερθεί σε πόστο τέτοιο που να μην επιβαρύνει την υγεία του, χωρίς να χάσει τίποτα από τις αποδοχές και τα δικαιώματα του. Τέλος, απαιτούμε από την επιχείρηση να βελτιώσει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων προχωρώντας στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, που θα εργάζεται πάνω στο αντικείμενο για το οποίο προσλήφθηκε-όχι στους εργαζόμενους πολυμηχανήματα!

Και το παραπάνω περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και βελτίωση της ζωής των εργαζομένων δεν πάνε μαζί! Το παραμύθι ότι "όλοι είμαστε μια οικογένεια" ή ότι "αν πάει καλά η επιχείρηση όλοι θα κερδίσουμε" δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Προϋπόθεση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την βελτίωση της ζωής τους είναι ο αγώνας με ταξικό προσανατολισμό, η πάλη που θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην φοβούνται, να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, να παλέψουν μέσα από αυτό για τους ίδιους και τα παιδιά τους!   

 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search