Print this page

Η μαύρη σελίδα των πανελλαδικών με 37.623 «αποτυχόντες» 25 τμήματα με εισακτέους λιγότερους από 20 και 13 τμήματα με λιγότερους 10 και τμήμα με 0 εισακτέους!

July 31, 2022 1166

Η μαύρη σελίδα των πανελλαδικών εξετάσεων με 37.623 «αποτυχόντες», εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 και τμήμα με 0 εισακτέους!

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Η μαύρη σελίδα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις γράφτηκε δια χειρός ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ που απέκλεισε 37.623 νέους και νέες από τα Πανεπιστήμια! Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 99.305 υποψήφιους, 61.682 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια και συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ εκτός έμειναν 37.623. Αποκλείστηκαν!

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που γεμίζει τα κολέγια με «αποτυχόντες» πετσόκοψε  22.449 υποψηφίους. Η μεγάλη σφαγή έγινε στα ΕΠΑΛ όπου μένουν εκτός 11.216 από τους 17.619 μαθητές.

Στην ίδια μαύρη σελίδα καταγράφονται εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων!  Πρόκειται για τμήματα Δασολογίας που τα έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα μας, αλλά και τα τμήματα των γαλλικών ή ιταλικών φιλολογιών. Στην ίδια κατηγορία τμήματα υδατοκαλλιέργειας, μηχανικών ορυκτών πόρων, βιβλιοθηκονομίας και αρχειονομίας  είναι επίσης στην ίδια κατηγορία, ανασύροντας για μια ακόμη φορά στην εκπαιδευτική επικαιρότητα την συζήτηση για το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ.

Έτσι φέτος, το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης περιβάλλοντος φυσικών πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το τμήμα Ιταλικής γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το τμήμα Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το τμήμα Μηχανικών τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το τμήμα Αχρειολογίας βιβλιοθηκονομίας και μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το τμήμα Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο 4, όπως και το τμήμα Αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το τμήμα Μηχανικών ορυκτών πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των συστημάτων ενέργειας στην Λάρισα 7. Και το μεγάλο ρεκόρ η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με … 0 εισακτέους!

Συνολικά πέρσι και φέτος έχουμε περίπου 25.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Ως «δαμόκλειος σπάθη» για δεκάδες περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων επικρέμεται  η «Αθηνά» Νο 2 και η αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» για τα κολέγια δηλαδή, βαδίζουμε στην αποθέωση του ιδιωτικού τομέα και όποιος αντέξει.

Αναφορικά με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής τη μεγαλύτερη πτώση μορίων είχε φέτος το τμήμα Φυσικής του Ηρακλείου -2237. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε το τμήμα Μαθηματικών των Ιωαννίνων που ανέβηκε στα 12.305 μόρια φέτος (+2948 μόρια σε σχέση με  πέρυσι).

Ούτως ή άλλως το μήνυμα σαφές: Στροφή με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση στα φροντιστηριακά στέγαστρα, σκέψεις για εγγραφή στα κολέγια και για το τμήμα των μαθητών από φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά μια φωνή: Πού πας, ρε Kαραμήτρο! Μάθε νωρίς την ταξική σου θέση!

Ο πρωθυπουργός είχε αιτιολογήσει την επιμονή του στην διατήρηση της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αποκαλύπτοντας τονίζοντας:

 «Η απόφασή μας να επιβάλουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία έχει πολιτικό κόστος. Είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Μια απόφαση η οποία “ταράζει τα νερά” της εκπαίδευσης, διότι πράγματι έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές.

Όμως είναι μια απόφαση η οποία, κατά την άποψή μας, είναι επιβεβλημένη» και «αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος».

Έτσι είναι! Στο κάτω κάτω της γραφής σε όποιον δεν αρέσει το νέο σύστημα, ας πάει σε κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο. Τόσοι και τόσοι γόνοι της ελίτ αναγκάζονται να ξενιτευτούν! Δηλαδή η κόρη του πρωθυπουργού μας που ξενιτεύτηκε για να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας; Η υπουργός Παιδείας που δεν σπούδασε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο; Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας!

 

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.