• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

"Τη βία του αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν φέτος 40.000 περίπου υποψήφιοι" - Νέα σφαγή των εισακτέων με την εφαρμογή της ΕΒΕ

August 01, 2022 96

"Τη βία του αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν φέτος 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από την κυβέρνηση της ΝΔ. Φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Θυσία στο βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Αποκαλυπτικά για σφαγή των εισακτέων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, καθώς πάνω από 37.000 μαθητές μένουν εκτός από τα ΑΕΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε μόνο τον αριθμό των εισακτέων και επιμελώς απέφυγε να αναφέρει πόσοι αποκλείστηκαν." Επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ημαθίας . Επίσης τονίζει:  "Από 80.000 περίπου που έμπαιναν στα Πανεπιστήμια όλα τα προηγούμενα χρόνια μόλις στους 60.000 πέρυσι και φέτος. Δυνητική πελατεία 20.000 παιδιά κάθε χρόνο για τα ιδιωτικά κολλέγια και για πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κατάργηση χιλιάδων θέσεων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα φέρει μοιραία και κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια, και μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αφού αυτή συνδέεται με τον αριθμό των φοιτητών."

Αναλυτικά ΕΛΜΕ Ημαθίας

ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΒΕ

Τη βία του αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν φέτος 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από την κυβέρνηση της ΝΔ. Φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Θυσία στο βωμό του Μινώταυρου της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Αποκαλυπτικά για σφαγή των εισακτέων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, καθώς πάνω από 37.000 μαθητές μένουν εκτός από τα ΑΕΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε μόνο τον αριθμό των εισακτέων και επιμελώς απέφυγε να αναφέρει πόσοι αποκλείστηκαν.

Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 99.305 μαθητές, 61.682 υποψήφιοι σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Εκτός έμειναν 37.623, με τους κολεγιάρχες να τρίβουν για άλλη μία χρονιά τα χέρια τους.

Αναλυτικότερα, μόλις το 68,83% των υποψηφίων επιλογής ΓΕΛ μπαίνει στα ΑΕΙ, με 22.449 να αποκλείονται. Η μεγάλη σφαγή έγινε στα ΕΠΑΛ όπου μένουν εκτός 11.216 από τους 17.619 μαθητές.

Και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής φτωχοποίησης, που έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα παιδιά και τις οικογένειες.

Αυτές τις συνθήκες διάλεξαν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως για να αποκαλύψουν το αποτρόπαιο πρόσωπο της ταξικής αντικοινωνικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους.

Από 80.000 περίπου που έμπαιναν στα Πανεπιστήμια όλα τα προηγούμενα χρόνια μόλις στους 60.000 πέρυσι και φέτος. Δυνητική πελατεία 20.000 παιδιά κάθε χρόνο για τα ιδιωτικά κολλέγια και για πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κατάργηση χιλιάδων θέσεων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα φέρει μοιραία και κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια, και μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αφού αυτή συνδέεται με τον αριθμό των φοιτητών.

Η ΕΒΕ ως ένα «δυναμικό» φίλτρο αποκλεισμού έχει φυσικά στόχο και τη πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν αρκετά ιδιωτικά κολέγια. Κάποια, μάλιστα, απ’ αυτά εφαρμόζουν πλημμελώς την εκπαιδευτική, εργατική, ασφαλιστική και φορολογική νομοθεσία. Οι τίτλοι σπουδών που εκδίδουν, όμως, με βάση προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εξισώνονται με τα πτυχία των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η ΕΒΕ συνεπώς κόβει την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια (που παρέχουν πλέον ίδια επαγγελματικά δικαιώματα μετά την εξίσωση των πτυχίων τους) δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής, παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και στο χώρο  της παιδείας δημιουργεί νέους ταξικούς φραγμούς αποκλείοντας τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διεκδικούμε :

  • Κατάργηση της ΕΒΕ, της ισοτιμίας κολεγίων - ΑΕΙ και του νόμου 4777/21 για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο υποχρεωτικό σχολείο για όλους, με δίχρονη προσχολική αγωγή!
  • Όχι στους ταξικούς φραγμούς και την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης!
  • Μόρφωση και σπουδές για όλους!
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« August 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search