Print this page

Επιπλέον 600 αστυνομικοί για τα πανεπιστήμια

August 11, 2022 309

 

Σχέδιο αιφνιδιασμού με εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας νωρίτερα;

Τις τελευταίες προετοιμασίες για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αρχικά στο ΑΠΘ, με την αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ, και στη συνέχεια σε ακόμα 3 πανεπιστήμια της Αθήνας κάνει η κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο οι πρώτοι ειδικοί φρουροί να μπουν αιφνιδιαστικά στα ΑΕΙ ακόμα και μέσα στον Αύγουστο είναι ανοικτό.

Μόλις χτες δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το οποίο ακόμα 600 ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν από τη λίστα επιλαχόντων, κατανέμονται στην ΕΛ.ΑΣ για να συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ενώ η …εκπαίδευση των πρώτων 400 έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, στο ΑΠΘ τοποθετήθηκαν ήδη στις αρχές Αυγούστου τα πρώτα τουρνικέ, τα μηχανήματα που θα εξυπηρετούν την ελεγχόμενη είσοδο των φοιτητών, και αναμένεται να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στην Πανεπιστημιούπολη (ΕΚΠΑ) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα η αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ έγινε με δωρεά συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ, από ελληνική εταιρεία.

Η αναγκαιότητα συγκρότησης του νέου σώματος, όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, δεν έχει αμφιβητηθεί μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από πολλούς πανεπιστημιακούς και βέβαια από την αντιπολίτευση.Σύμφωνα με το Π.Δ για την οργάνωσή της, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. φέρει, ιδίως, τον κάτωθι επιχειρησιακό εξοπλισμό: α. αστυνομική ράβδο, β. χειροπέδες, γ. ασύρματο, δ. αλεξίσφαιρο γιλέκο, ε. αστυνομική σφυρίχτρα και στ. φακό.

Σύμφωνα με το ίδιο ΠΔ, «αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. από αξιόποινες ενέργειες προσώπων και γεγονότα έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές αρχές και υπηρεσίες. Για την εκπλήρωση της αποστολής του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι., στο πλαίσιο άσκησης των αστυνομικών του καθηκόντων, είναι αρμόδιο ιδίως για: α. την επικοινωνία και συνεργασία με τον πρύτανη ή αρμόδιο αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και με τις Υπηρεσίες και τα όργανα του Ιδρύματος, καθώς και με λοιπούς, κατά περίπτωση, συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, β. την πρόληψη τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης, γ. τις απαιτούμενες ενέργειες, σε περίπτωση διάπραξης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για τη βεβαίωσή της, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή, δ. τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων και Εικόνων σε συνεργασία με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., ε. τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στ. τη διέλευση, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή, ζ. τη διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων και η. τη συνεργασία και σύμπραξη με τις αστυνομικές Υπηρεσίες κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση μεμονωμένων ή κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της διαρκούς επικοινωνίας με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Γ.Α.Δ.Α. και τα αρμόδια Κέντρα Επιχειρήσεων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με συμβάντα και γεγονότα αστυνομικής αρμοδιότητας».

Στο Π.Δ ορίζεται ακόμα ότι οι Ο.Π.Π.Ι. ασκούν τα καθήκοντά τους με απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και την ακαδημαϊκή ελευθερία, κατά τρόπο συστηματικό, μεθοδικό και ασφαλή.Το προσωπικό τους επιχειρεί σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους των Α.Ε.Ι. και των υποδομών αυτών, δίχως να διαταράσσεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου.

Η μέχρι τώρα παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, πάντως, έχει δείξει τα αντίθετα αποτελέσματα, σε βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας τελικώς.

πηγή: /thepressproject

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.