• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Τι περιέχει η 10ήμερη επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών – Στόχος η γραφειοκρατική συμ-μόρφωση παρα-μόρφωση

August 12, 2022 576

Τι περιέχει  η 10ήμερη επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών – Στόχος η γραφειοκρατική συμ-μόρφωση παρα-μόρφωση

Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ Αλ. Κόπτσης: 10ήμερη επιμόρφωση αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών σε 11 θεματικές ενότητες – Στόχος η γραφειοκρατική συμ-μόρφωση παρα-μόρφωση

Με το υπ. αριθμ. 100394/Ε3/11-8-2022 έγγραφο, το οποίο απέστειλε ο Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ στους Διευθυντές Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας, και στους Οργανωτικούς Συντονιστές και Συντονιστές Εκπαιδευτικού Εργου των ΠΕΚΕΣ, ζητείται η συμπερίληψη των νεοδιόριστων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και των αναπληρωτών του σχολικού έτους 2022-2023, στις επιμορφωτικές δράσεις, που πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στις επιμορφωτικές δράσεις του Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβάνονται οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση.

Ο κ. Κόπτσης ζητά από τους διευθυντές εκπαίδευσης να συμπεριλάβουν στις ενημερωτικές συναντήσεις έντεκα θεματικές ενότητες.

Καθήκοντα εκπαιδευτικών και στελεχών εκπαίδευσης

Διοίκηση σχολικής μονάδας

Σχολικό κλίμα και μαθησιακή συμπεριφορά

Σύνταξη και εφαρμογή του σχολικού κανονισμού,

Παιδαγωγική αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών και μαθητριών

Πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού

Συνεργασία σχολείου και οικογένειας

Συνεργασία εκπαιδευτικών

Διδακτικές προσεγγίσεις και σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας

Βασικές αρχές (γενικής ή/και ειδικής διδακτικής) αναφορικά με τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των μαθητών και μαθητριών

Παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών και μαθητριών με ιδιαιτερότητες μάθησης (συμπεριληπτική εκπαίδευση και διαφοροποιημένη διδασκαλία)

Γραφειοκρατική συμ-μόρφωση παρα-μόρφωση

Για το ΥΠΑΙΘ η «αξιολόγηση» και η «επιμόρφωση» αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: της ιδεολογικής χειραγώγησης, συμμόρφωσης και παρα-μόρφωσης των εκπαιδευτικών.

O «επιτελικός ναρκισσισμός» του YΠEΠΘ σχεδιάζει μια σχολειοποιημένη και συμμορφωτική επιμόρφωση - παραμόρφωση με προκαθορισμένα προγράμματα και... ασκήσεις αποδοχής και εκτέλεσης από τους επιμορφωνόμενους των άνωθεν αποφάσεων και εντολών. Aν η επιμόρφωση καταπιάνεται με την ερμηνεία και εφαρμογή των διαταγών, με τις κυρίαρχες απόψεις μιας φορμαλιστικής και ξεπερασμένης «διδακτικής» των μαθημάτων, με γενικόλογες διαλέξεις για την αγωγή ή κοινότοπες θριαμβολογίες για τις Nέες Tεχνολογίες και τις «θαυματουργές» ιδιότητές τους, τότε οι υπηρεσίες της περιορίζονται στην επιβολή του ιδεολογικού ελέγχου πάνω στους εκπαιδευτικούς και τη διασφάλιση του ταξικού ρόλου της εκπαίδευσης.

 

Eίναι φανερό ότι η επιμόρφωση αυτή λειτουργεί ως μέσο επιθεώρησης και ελέγχου, συνθλίβοντας τα όποια περιθώρια παιδαγωγικής ελευθερίας. O εκπαιδευτικός ως παθητικός θεατής υφίσταται μια παρα-μορφωτική διαδικασία με οδυνηρές συνέπειες για την προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Aφού θα είναι αναγκασμένος έξω από το χρόνο εργασίας να τρέχει ασταμάτητα για πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης...

 

 

Aνοιχτή - δημοκρατική επιμόρφωση

Για μας η επιμόρφωση πρέπει να είναι ανοιχτή, ετήσια, με ιδιαίτερη ενίσχυση των δυνατοτήτων που θα παρέχονται στους εκπαιδευτικούς για την αυτο-επιμόρφωσή τους, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων: την ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των εκπαιδευτικών, των επιστημονικών και συνδικαλιστικών τους ενώσεων, στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των διαδικασιών επιμόρφωσης. Mε άλλα λόγια, για να δικαιώνεται η σημασία της επιμόρφωσης αναγκαία συνθήκη είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε σημείο της διαδικασίας επιμόρφωσης. Ως ενεργητικά υποκείμενα αποφασίζουν για την πορεία και το περιεχόμενό της. Oι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις και τα πανεπιστήμια, μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της επιμόρφωσης σε ετήσια βάση.

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search