• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αμβλώσεις: Το σκοτάδι της Εκκλησίας και η υποκρισία της Κεραμέως, που τώρα... καταδικάζει

September 03, 2022 366

 

Η Νίκη Κεραμέως έσπευσε να καταδικάσει τις σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, ωστόσο μέχρι πρότινος "έστρωνε το χαλί". Ετοιμάζουν μεσαίωνα με τις γυναίκες στο στόχαστρο

 ΠΗΓΗ: Χρήστος Δεμέτης - news247.gr
 

Σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης ότι δεν πρέπει να γίνεται άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού. Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, με αφορμή συζήτηση που λάμβανε χώρα σχετικά με την επίμαχη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου περί αμβλώσεων.

Εκπρόσωποι από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έσπευσαν να καταδικάσουν τις αδιανόητες δηλώσεις, ενώ η ίδια η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αντέδρασε με ανάρτησή της στο Twitter, όπου έκανε λόγο για "καταδικαστέα" τοποθέτηση, που προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και "δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού".

 
 

Η αρμόδια υπουργός καταδίκασε τις μεσαιωνικές δηλώσεις καθότι στα social media υπήρξε καταιγισμός σχολίων από χρήστες, που είπαν τα αυτονόητα. Ωστόσο, όσο κι αν ενδεχομένως το αρνηθεί, είναι η ίδια που έχει "στρώσει το χαλί" για τέτοιες δημόσιες αιτιάσεις, ανάγοντας την Εκκλησία σε θεσμικό συνομιλητή για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αφορά μόνο τις γυναίκες και το σώμα τους.

 

Κήρυγμα κατά των αμβλώσεων, μονιμοποιήσεις Κληρικών, παρατυπίες στα Θρησκευτικά

Μη ξεχνάμε πως στις 8 Σεπτεμβρίου θα αναγνωσθεί κήρυγμα κατά των αμβλώσεων στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως είχε γράψει πριν λίγες ημέρες το NEWS 24/7. Η Εκκλησία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και φυσικά, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή σχολιασμός από την αρμόδια αρχή για τα παραπάνω.

Και πώς να υπάρξει δηλαδή, αφού μη ξεχνάμε πως στις 5 Ιουλίου, άνοιξε ο δρόμος για τη "διευθέτηση" 2.311 θέσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης. Οι αλλαγές εμπεριέχονταν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, "Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις" που κατατέθηκε στη Βουλή. Το όλο ζήτημα βέβαια, είχε τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Ιερά Σύνοδο, στην οποία ήταν παρούσα και η Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή της "συμμόρφωσης" της κυβέρνησης και της κυρίας Κεραμέως με την πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαλλαγή στα Θρησκευτικά, που ήρθε μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τη πρόσφατη γνωμοδότηση, η απαλλαγή δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική συνείδηση, αλλά οποιονδήποτε λόγο ανάγεται σε γενικότερες κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις.

Δηλαδή, αν ένας μαθητής δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος, θα δύναται να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αν διαφωνεί με το περιεχόμενό του και τον τρόπο που αυτό διδάσκεται. Ο μαθητής που διαφωνεί δεν θα χρειάζεται να δηλώνει τι πιστεύει, αν πιστεύει και πώς πιστεύει, αλλά θα αρκεί να επικαλεστεί "λόγους συνείδησης".

Ανάλογη γνωμοδότηση είχε προκύψει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η περσινή απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως όριζε ότι απαλλαγή θα μπορούσαν να πάρουν μόνο όσοι επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Η κ. Κεραμέως μάλιστα, πέρασε τη ΚΥΑ χωρίς να περιμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρακάμπτοντάς τη.

Σε σημερινές της δηλώσεις στον ΣΚΑΙ η Υπουργός Παιδείας επέμεινε: "Η απόφαση της Αρχής λέει ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται σε οποιονδήποτε. Και στους Χριστιανούς ορθόδοξους και στους υπόλοιπους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως, που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, έχει βγάλει συνολικά τέσσερις αποφάσεις στις οποίες λέει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή μπορεί να δίνεται μόνο στους άθεους και σε όσους πιστεύουν σε άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορεί να δίνεται δηλαδή απαλλαγή σε Χριστιανούς Ορθόδοξους".

Από το 6:20 και μετά

 

 

Αρα, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Εχουμε μία Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και ένα υπέρτερο διοικητικό δικαστήριο. Η Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί με το ανώτερο αυτό όργανο. Αν αλλάξει η νομολογία είναι άλλη συζήτηση. Για τα παραπάνω είχε τοποθετηθεί με αναλυτικό άρθρο του στο NEWS 24/7 ο δικηγόρος των γονέων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για το μάθημα των θρησκευτικών Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Να πούμε δε σε αυτό το σημείο, πως η θέση του Μητροπολίτη Δωδώνης με τις εμετικές δηλώσεις περί βιασμών, σχετικά με την απαλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών, είναι η εξής: "Να κάτσει να ακούσει το μάθημα των θρησκευτικών και ας είναι σε άλλο δόγμα".

 

 

Η κυρία Κεραμέως μπορεί λοιπόν να κάνει τώρα τη μετριοπαθή εκπρόσωπο Τύπου της Εκκλησίας, ωστόσο δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αντιθέτως ο ρόλος της είναι να βάλει φρένο στις πιο συντηρητικές τάσεις που ενυπάρχουν ακόμη εντός του Κλήρου. Ακόμη, η κ. Κεραμέως δεν καταδίκασε το προ ολίγων ημερών, αντίστοιχο κήρυγμα του Μητροπολίτη Πατρών, καθώς όπως φαίνεται, δεν έγινε και... στα κανάλια.

Και να θυμίσουμε επιπρόσθετα, πως με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος έχει καθιερώσει την "ημέρα του αγέννητου παιδιού" που "εορτάζεται" την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τάσσεται και με τη "βούλα" κατά των αμβλώσεων. Οπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο που έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5721/2018 η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για την προστασία του παιδιού και για να υπάρξει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Εννοείται πως και για την παραπάνω απόφαση, ουδέποτε υπήρξε "αντίδραση" ή έστω κάποιο σχόλιο ως θέση, από το αρμόδιο υπουργείο. Αντιθέτως, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου καλωσορίστηκε με πανηγυρισμούς από το "Κίνημα" "Αφήστε με να ζήσω", στο οποίο υπάγεται η "Πανελλήνια Ένωση Γονέων ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ" η οποία αν θυμάστε είχε ανακοινώσει ημερίδες με θέμα, ''Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση'', προς επιμόρφωση μαθητών. Οι ημερίδες αυτές ανακλήθηκαν μετά από αντιδράσεις, με αποόφαση Κεραμέως.

Η έγκριση του υπουργείου για να "ενημερωθούν" τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική, ώστε να συμμετάσχουν στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων "Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ", με θέμα "Σύγχρονη Παιδεία και ελληνορθόδοξη παράδοση" προκάλεσε κατακραυγή και την αντίδραση, μεταξύ άλλων, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, οι οποίοι έκαναν λόγο για "νομιμοποίηση" του εν λόγω φορέα, που μεταξύ άλλων στηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων. Οι οποίες αμβλώσεις θα έμπαιναν από το "παράθυρο" στις θεσμικές συζητήσεις και εκπαιδευτικές διαδικασίες, με στόχο φυσικά το άνοιγμα της συζήτησης περί αναίρεσής των ελευθεριών γύρω από αυτές.

Τέλος, στα παραπάνω, να αναφέρουμε πως η Νίκη Κεραμέως είναι εκείνη που αρχικά έδωσε το ΟΚ για να παίξουν βίντεο για τη "Προγεννητική Αγωγή" σε Γυμνάσια της χώρας, τα οποία μεταξύ άλλων φέρνουν την απαγόρευση των αμβλώσεων από την πίσω πόρτα.

Τα βίντεο υποστηρίζουν την αντιεπιστημονική θεωρία, ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Η ίδια η "Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής" έστειλε έγγραφο με το οποίο απαντούσε πως την "τιμούσε" η έγκριση που έλαβε από το υπουργείο Παιδείας, με το υπουργείο τελικά να ανακαλεί και σε αυτή τη περίπτωση του "προγράμματος", κατόπιν αντιδράσεων.

Εν κατακλείδι, η όλη κουβέντα περί ελέγχου της γονιμότητας είναι εδώ, και θα παραμείνει, ακόμη κι αν υπάρχουν τυπικές ή λιγότερο τυπικές "καταδίκες" εκείνων που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.

Καταδίκασε η Ιερά Σύνοδος

Να σημειωθεί πως μετά τις πολλαπλές αντιδράσεις, η Ιερά Σύνοδος "άδειασε" τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως οι δηλώσεις του περί βιασμών εκπροσωπούν μόνο τον ίδιο. Με την ανακοίνωση αυτή η Ιερά Σύνοδος κάνει καθαρή τη θέση της σχετικά με το ζήτημα των αμβλώσεων μετά από βιασμό, και όχι γενικότερα για τις αμβλώσεις, για τις οποίες η κεντρική της θέση είναι γνωστή, με την εκούσια έκτρωση να θεωρείται "φόνος".

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος".

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search